αγκνες
13/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Άγκνες Τίροπ: Η γυναικοκτονία που συγκλόνισε τον παγκόσμιο αθλητισμό

Πηνελόπη Γκιώνη

Όσο αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ο σύζυγός της της έπαιρνε όλη την περιουσία. Επέστρεψε, το ζήτησε διαζύγιο. Οι γείτονες άκουσαν φωνές. Δύο μέρες μετά, η πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων Άγκνες Τίροπ βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της. Το λαμπρό άστρο της είχε σβήσει μόλις στα 26 της χρόνια. Έναν χρόνο μετά από το τραγικό γεγονός πλανάται ακόμη ένα μεγάλο «γιατί».

Στις 13 Οκτωβρίου 2021 η Άγκνες Τίροπ άφηνε την τελευταία της πνοή μέσα στο σπίτι της, στο Ίτεν της Κένυας, και δολοφονημένη από τα χέρια του συζύγου της. Του είχε ζητήσει διαζύγιο γιατί φοβόταν πως θα τη σκοτώσει αλλά δεν πρόλαβε να σωθεί.

Η 26χρονη πρωταθλήτρια των αποστάσεων βρέθηκε με μαχαιριές στην κοιλιά και το λαιμό της, αφού η οικογένεια του συζύγου της, Ιμπραχίμ Ρότιχ, τους τηλεφώνησε κλαίγοντας και ζητώντας συγχώρεση από τον Θεό για κάτι που είχε κάνει. Οι γείτονές της είπαν ότι βρισκόταν σε έναν καταχρηστικό γάμο και ήθελε απεγνωσμένα να βγει από αυτό.

Η Τίροπ, η οποία κέρδισε χάλκινα μετάλλια στα 10.000μ στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2017 και του 2019 και τερμάτισε τέταρτη στα 5.000μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχε διαλυμένο γάμο. Τόσο η αθλήτρια όσο και ο σύζυγός της τσακώνονταν συχνά στο σπίτι τους και τα μέλη της οικογένειας του ζευγαριού είχαν, σε μερικές περιπτώσεις, παρέμβει για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο.

«Είχε πει ότι έφυγε από το Ίτεν νωρίτερα από το αναμενόμενο για το προπονητικό καμπ της Κένυας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή ο σύζυγός της την είχε κακοποιήσει σωματικά», δήλωσε η γειτόνισσά της. «Επέστρεψε απρόθυμα στο Ίτεν, τον Οκτώβριο, αφού κάποιοι φίλοι της την πίεσαν να επιστρέψει στον σύζυγό της».

Ο Ρότιχ, ο σύζυγος της Τίροπ, ο οποίος είχε διαφύγει λίγο μετά το θάνατο της συζύγου του, συνελήφθη στην πόλη Μομπάσα στις 14 Οκτωβρίου ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα και πρόκειται να κατηγορηθεί για τη δολοφονία της συζύγου του. Όσοι ζουν κοντά στο σπίτι του στο Iten πιστεύουν ότι μπορεί να δολοφόνησε τη σύζυγό του στις 11 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν βρεθεί το πτώμα της.

«Άκουσα κραυγές από το διαμέρισμά τους τη νύχτα της 11ης Οκτωβρίου και ανησύχησα ότι η Άγκνες δέχθηκε επίθεση από τον σύζυγό της», δήλωσε στη Daily Beast μια άλλη γειτόνισσα της αείμνηστης αθλήτριας. «Δεν βγήκε από το σπίτι της την επόμενη μέρα και αυτό με έκανε να αρχίσω να πιστεύω ότι μπορεί να βρισκόταν σε κίνδυνο».

Η Τίροπ φέρεται να είχε πει σε μέλη της οικογένειας και στενούς φίλους ότι δεχόταν συνεχή κακοποίηση από τον Ρότιχ και φοβόταν ότι μπορεί να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της. Για τον λόγο αυτό οι γείτονές της ανησύχησαν όταν κανείς δεν την είδε ή δεν άκουσε νέα της την επομένη της αντιπαράθεσής της με τον Ρότιχ.

«Όλοι ανησυχούσαν για την Agnes» λένε. «Γνωρίζαμε ότι βρισκόταν σε έναν δύσκολο γάμο και πάντα ανησυχούσαμε γι' αυτήν».

Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα, η μικρότερη αδελφή της Τίροπ, η Έβερλαϊν Τσεπνγκέτιχ, που ζούσε με το ζευγάρι άκουσε επίσης κραυγές από την κύρια κρεβατοκάμαρα το ίδιο βράδυ και ανησύχησε για την αδελφή της. Το επόμενο πρωί, η Τσεπνγκέτιχ ρώτησε τον Ρότιχ για την Τίροπ και εκείνος είπε ότι ήταν καλά. Στη συνέχεια, ο Ρότιχ έστειλε την Τσεπνγκέτιχ στην αγορά για να αγοράσει κρέας και της τηλεφώνησε ώρες αργότερα για να της πει να μην επιστρέψει στο σπίτι, ισχυριζόμενος ότι τόσο αυτός όσο και η Τίροπ είχαν φύγει για την πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι. Η ανήσυχη Τσεπνγκέτιχ ενημέρωσε τους γονείς της ότι ο Τίροπ αγνοείται. Οι γονείς της κατήγγειλαν στη συνέχεια το θέμα στο αστυνομικό τμήμα του Ίτεν.

Πένθησα, έκλαψα, όλα μου τα δάκρυα έφυγαν

Η οικογένεια της Τίροπ πιστεύει τώρα ότι η αθλήτρια, η οποία κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα δρόμου 10χλμ γυναικών ένα μήνα πριν τη δολοφονία της, δολοφονήθηκε μετά από μια συνωμοσία που θα μπορούσε να έχει εξυφανθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αφού διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτησία αρκετών ακινήτων της είχε αλλάξει ενώ εκείνη συμμετείχε στους Αγώνες.

«Υπάρχουν συνολικά 12 οικόπεδα, τα οποία έκτοτε έχουν αλλάξει ιδιοκτησία» ανέφερε η εφημερίδα Daily Nation της Κένυας, σύμφωνα με τον Jeremiah Sawe, εκπρόσωπο της οικογένειας της Τίροπ. «Ο δολοφόνος έχει κάνει την ιδιοκτησία δική του και πιστεύουμε ότι η θανούσα δεν το γνώριζε ή βρισκόταν υπό πίεση».

Τα μέλη της οικογένειας της Τίροπ, τα οποία δήλωσαν ότι είναι πλέον πεπεισμένα ότι «δολοφονήθηκε λόγω του πλούτου της», ανακάλυψαν επίσης ότι «δεν υπάρχουν έγγραφα για πολλά από τα οχήματα που αγόρασε η αθλήτρια και σοκαριστικό είναι ότι ένα άλλο (από τα αυτοκίνητα της Τίροπ) είναι καταχωρημένο στο όνομα ενός από τους φίλους του δολοφόνου», σύμφωνα με τον Sawe.

agnes

«Δεν έχω πολλά να πω. Πένθησα, έκλαψα, όλα μου τα δάκρυα τελείωσαν», δήλωσε η Ντίνα Τίροπ, μητέρα της εκλιπούσας αθλήτριας. «Αποχαιρετώ την κόρη μου και ζητώ από τον Θεό να της δώσει τη θέση της».

Η Άγκνες Τίροπ κηδεύτηκε στο Ίτεν την ημέρα των γενεθλίων της, που θα γινόταν 26 ετών.

Περίπoυ έναν μήνα αργότερα ο σύζυγός της, που προσπάθησε να φύγει από τη χώρα, φυλακίστηκε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]