Η Νικόλ Κυριακοπούλου
08/05/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Νικόλ Κυριακοπούλου στο Gazzetta Women: «Η μητρότητα με έκανε διαφορετικό άνθρωπο»

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Νικόλ Κυριακοπούλου στην ημέρα της Μητέρας μιλά στο GW για το πόσο την έχει αλλάξει σαν άνθρωπο και σαν αθλήτρια ο ερχομός της κόρης της.

Το να αποφασίσει μία αθλήτρια να αποκτήσει ένα παιδί στην μέση της καριέρας της, μπορεί να αλλάξει πολλά.

Είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Αγωνιστικά πάντα. Παραδείγματα αθλητριών που επέστρεψαν μετά από γέννα σε τοπ επίπεδο, υπάρχουν αρκετά. Και ένα από αυτά είναι η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η σπουδαία πρωταθλήτρια του επί κοντώ, έφερε το 2017 στον κόσμο την κόρη της και συνέχισε την πορεία της εκεί που την σταμάτησε: στις επιτυχίες και τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις.

Το να μπορεί μία γυναίκα να συνδυάζει πρωταθλητισμό και οικογένεια, ειδικά με ένα μωρό παιδί, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Και παράλληλα κάνει την καθημερινότητά της εντελώς διαφορετική. Αλλάζουν πολλά στη ζωή της, στο σώμα της, αλλά και στον χαρακτήρα. Τις αλλαγές αυτές της είδε, προς το καλύτερο ευτυχώς γι’ αυτήν, η Κυριακοπούλου, η οποία μίλησε στο Gazzetta Women για χάρη της σημερινής ημέρας, της Γιορτής της Μητέρας.

«Μετά την γέννα είμαι μία διαφορετική Νικόλ»

- Μητέρα και πρωταθλητισμός: Πόσο εύκολα μπορούν να συνδυαστούν σωστά αυτά τα δύο;

Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Με σωστή διαχείριση χρόνου όμως όλα γίνονται. Πίσω απ 'όλα όμως υπάρχει δυνατή θέληση να τα καταφέρω σωστά και τα δυο!

-Με τις υποχρεώσεις που έχεις, μπορείς να κάνεις προγραμματισμό στη ζωή σου; Εννοώ σπίτι, παιδί, προπονήσεις αγώνες;

Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού. Η μέρα μου ξεκινάει νωρίς, πριν τις 7 και τελειώνει αργά, σχεδόν μεσάνυχτα. Τα χωράω όλα και με πολύ κέφι! Στα πολύ δύσκολα θα έρθει βοήθεια από τη γιαγιά ειδικά αν χρειαστεί να λείψω αρκετές μέρες για αγώνες.

Πόσο άλλαξε η ζωή σου όσον αφορά τον αθλητισμό, με τον ερχομό της κόρης σου;

Άλλαξαν όλα! Είμαι μια διαφορετική Νικόλ. Άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο βλέπω όχι μόνο τις προπονήσεις, αλλά και τους αγώνες. Έχω καλύτερη ψυχολογία και είμαι πιο συνειδητοποιημένη σαν άνθρωπος και σαν αθλήτρια.

Μετά την γέννηση ήρθε και η διάκριση στο Βερολίνο όπου της αφιέρωσες το μετάλλιο. Καταλαβαίνει η κόρη σου πλέον τις υποχρεώσεις σου; Παραπονιέται; Πως βιώνει από την πλευρά της το ότι η μητέρα της είναι αθλήτρια;

Στο Βερολίνο η Λένια ήταν μόλις ενός χρόνου και σίγουρα δεν θα θυμάται. Όταν μεγαλώσει θα της πως την ιστορία πόσο ενέργεια και πάθος μου έδινε η ύπαρξή της κατά τη διάρκεια του αγώνα! Τώρα πια είναι 5 και καταλαβαίνει περισσότερα και τις υποχρεώσεις της μαμάς - αθλήτριας! Με βλέπει στην τηλεόραση όταν αγωνίζομαι και φωνάζει "πάμε μαμά!!" (χαχαχα). Ερχεται συχνά και μαζί μου στη προπόνηση και κάνει και αυτή τα δικά της!

Σε έχει στρεσάρει όλο αυτό το διάστημα όλη αυτή η κατάσταση; Το να φροντίζεις το παιδί σου και να βγάζεις τις υποχρεώσεις σου με την πίεση του χρόνου που υποθέτω ότι υπάρχει.

Όχι καθόλου. Η φροντίδα της κόρης μου είναι για μένα προτεραιότητα. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι αρκετός και οι υποχρεώσεις μου τηρούνται με ευλάβεια.

Είσαι από τα παραδείγματα αθλητριών που γύρισαν μετά από γέννα και τα έχουν πάει εξαιρετικά. Υπάρχουν και αθλήτριες που δεν κατάφεραν ποτέ να επιστρέψουν το ίδιο δυνατές. Ποιο είναι το σημείο κλειδί; Πως μπορεί μια μητέρα να επιστρέψει το ίδιο δυνατή και γιατί άλλες δεν τα καταφέρνουν;

Νομίζω ότι οι λόγοι που το κατάφερα δεν είναι ένας, αλλά πολλοί. Καταρχήν, οπωσδήποτε ήταν η θέληση που είχα να επιστρέψω. Αισθανόμουν ότι μου χρωστούσα κάποιες επιτυχίες ακόμα. Ακόμα ένας σημαντικός λόγος ήταν η στήριξη που είχα από τον Ανδρέα (Λιναρδάτος). Το είχαμε συζητήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι θα επέστρεφα. Με βοήθησε πολύ στην προπόνηση κατά τη διάρκεια που ήμουν έγκυος, να μη χάσω τη φυσική μου κατάσταση και με βελτίωσε πάρα πολύ αμέσως μετά. Έτσι επανήλθα πολύ γρήγορα. Πρόσεχα και πολύ τη διατροφή μου χωρίς να ξεφύγω στα κιλά μου.

«Σκέφτηκα να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου μετά το Τόκιο»

Εχει περάσει από το μυαλό σου να αφοσιωθείς πλήρως στην οικογένειά σου και να αφήσεις τον στίβο νωρίτερα;

Μου είχε περάσει από το μυαλό στο Τόκιο. Αισθάνθηκα πλήρης μετά τον τελικό. Όταν γύρισα στην οικογένειά μου το συζητήσαμε. Η κουβέντα κατέληξε ότι ακόμα δεν έχω πει "την τελευταία μου λέξη" σαν αθλήτρια..

Υπάρχουν στιγμές που η μικρή παραπονιέται ότι δεν σε χαίρεται αρκετά; Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση;

Όχι, δεν συμβαίνει ποτέ αυτό. Η Λένια έρχεται πρώτη και μετά η Νικόλ.

Θα συμβούλευες αθλήτριες να κάνουν το ίδιο; Να αποκτήσουν παιδί στην διάρκεια της καριέρας τους και να επιστρέψουν;

Δύσκολο να δώσω τέτοια συμβουλή. Η κάθε αθλήτρια είναι ξεχωριστή και η επιστροφή στην ενεργό δράση μετά από εγκυμοσύνη δεν είναι παιχνιδάκι. Θα έλεγα από τη δική μου εμπειρία ότι είναι μεν δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Συνήθως η ψυχή αποφασίζει γι' αυτά!

Αν το κάνουν, τι θα τις συμβούλευες να προσέχουν κυρίως;

Αν τελικά το αποφασίσουν, θα συμβούλευα να το συζητήσουν καταρχήν με τον σύντροφό τους, ο οποίος θα πρέπει να στηρίξει την απόφαση μετά και μετά να είναι προετοιμασμένες για σωστή διαχείριση χρόνου και βέβαια λίγο κούραση παραπάνω...

Μετά την μητρότητα πόσο αλλάζει το σώμα μίας αθλήτριας που έχει τις επιβαρύνσεις που έχει λόγω των σκληρών προπονήσεων; Πόσο εύκολο είναι να φέρει το σώμα της και πάλι στα επίπεδα που ήταν πριν ή έστω κάπου εκεί κοντά;

Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην περίπτωσή μου, το σώμα μου δέχτηκε πολύ καλά τις μεταμορφώσεις της εγκυμοσύνης και μπορώ να πω ότι η καλή μου φυσική κατάσταση με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια. Επίσης πρόσεχα τη διατροφή μου κ δεν έτρωγα ανούσιες τροφές ή γλυκά. Δεν ξέφυγα στο βάρος αφού πήρα περίπου 11 κιλά. Μετά την γέννα, επέστρεψα γρήγορα στα προ της εγκυμοσύνης κιλά μου. Σημαντικό για μένα ήταν και ;oτι θήλασα την κόρη μου για 3 μήνες. Ξεκίνησα να γυμνάζομαι και πάλι προοδευτικά μετά τις πρώτες 15-20 μέρες. Ήμουν ξανά σε πλήρη φόρμα 4 μήνες μετά ενώ στους 8 μήνες συμμετείχα και πάλι σε αγώνες κλειστού στίβου πετυχαίνοντας την 11η καλύτερη επίδοση στον κόσμο.

Θα ήθελες το παιδί σου να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο; όχι απαραίτητα του επί κοντώ, αλλά του στίβου, ή γενικότερα του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού.

Θα ήθελα η κόρη μου να κάνει αυτό που θα της αρέσει περισσότερο. Πιστεύω στον αθλητισμό, χτίζει υγιή σώματα καλλιεργεί την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου και τον μαθαίνει να βάζει στόχους και να τους κυνηγάει. Πηγαίνω τη Λένια στο κολυμβητήριο και αρκετές φορές έρχεται μαζί μου στο στάδιο. Το αν θα ασχοληθεί στη ζωή της πιο συστηματικά με κάποιο άθλημα και αν θα κάνει μια μέρα πρωταθλητισμό είναι μια απόφαση που, αν την πάρει, θα είναι μόνο δική της. Εγώ και ο μπαμπάς της, σε ότι αποφασίσει, θα είμαστε πάντα δίπλα της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]