Η Μούτολα
18/03/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Μαρία Μούτολα: Η «βασίλισσα» του κλειστού στίβου

Κώστας Ευθυμιάδης

Με 11 χρυσά, 2 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια η αθλήτρια από την Μοζαμβίκη είναι η GOAT του κλειστού στίβου.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου πλησιάζει στο Βελιγράδι (18-20 Μαρτίου) και αναμένεται να φέρει σπουδαίες επιδόσεις και εμφανίσεις. Όταν μιλάμε όμως για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και δώσουμε έμφαση στα γυναικεία αγωνίσματα, τότε το μυαλό μας, οδηγεί σε μία συγκεκριμένη αθλήτρια: την Μαρία Μούτολα.

Η Μούτολα Μούτουλα όπως την αποκαλούν στην πατρίδα της) είναι μία ζωντανή θρύλος της πατρίδας της, στην Μοζαμβίκη. Η πιο πετυχημένη αθλήτρια παγκοσμίως στην ιστορία των 800 μέτρων, πέτυχε στην καριέρα της πράγματα που είναι απίθανο να «αγγίξει» καν άλλη αθλήτρια αυτή την εποχή.

Μόνο σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμια πρωταθλήματα, κατέκτησε 11 χρυσά, 2 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια στην καριέρα της, ενώ αν βάλουμε μέσα και Παναφρικανικούς με Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, συν το Παγκόσμιο κύπελλο, η συλλογή φτάνει στο 21-5-4…

Η Μαρία Μουτολα

Η Μούτολα, που στα 49 της πλέον χρόνια έχει γίνει προπονήτρια και μέντορας της Κάστερ Σεμένια, γεννήθηκε το 1972 σε μία φτωχή συνοικία στο Μαπούτο, με τον πατέρα της (εργάτης σε σιδηροδρομικές γραμμές) και την μητέρα της (υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ) να ζουν σε ένα σπίτι φτιαγμένο από λάσπη και ξύλο. Το πάθος της ήταν το ποδόσφαιρο και με αυτό ξεκίνησε να κάνει αθλητισμό, όμως στα 15 της την έπεισαν να δοκιμάσει να κάνει στίβο.

Αυτός που την έπεισε ήταν ο μεγαλύτερος ποιητής που έβγαλε η Μοζαμβίκη, ο Χοσέ Κραβερίνια. Ο γιος του, Στέλιος (του έδωσε ελληνικό όνομα) ανέλαβε να την καθοδηγήσει στα πρώτα της βήματα. Η ίδια δεν ήθελε με τίποτα να γίνει δρομέας, αλλά πείστηκε να συνεχίσει. Και της βγήκε σε καλό.

Η GOAT των 800μ.

Από το 1988 άρχισαν οι διακρίσεις και τα μετάλλια, αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1993. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Τορόντο, που ήταν και το πρώτο της χρυσό από τα 7 που θα κατακτήσει στην διοργάνωση. Καμία άλλη δεν έχει τόσα στον θεσμό.

Η Μαρία Μούτολα

Δεν είναι και το μόνο της κατόρθωμα βέβαια. Είναι η μόνη αθλήτρια στην ιστορία που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί, Παγκόσμιο ανοιχτού, παγκόσμιο κλειστού, Παναφρικανικοί, Παγκόσμιο κύπελλο, Κοινοπολιτειακοί) στο ίδιο αγώνισμα (800μ.).

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε ένα χάλκινο το 1996 και ένα χρυσό στο Σίδνεϋ, ενώ σε Παγκόσμιο ανοιχτού μετράει 3 χρυσά (1993, 2001, 2003), ένα αργυρό (1999) και ένα χάλκινο (1997).

Αυτό που έχει κάνει όμως στα παγκόσμια κλειστού, είναι απλησίαστο. Συνολικά επτά χρυσά μετάλλια τα οποία έπαιρνε σερί από το 1993 ως το 2006, με εξαίρεση το 1999 στο Μαεμπάσι όπου ήταν δεύτερη. Το 2008 στο τελευταίο της Παγκόσμιο κλειστού στίβου, πήρε το χάλκινο στην Βαλένθια.

Με άλλα λόγια, ανέβαινε στο βάθρο των νικητριών στα 800 μέτρα, για 9 συνεχόμενες διοργανώσεις, από τα 21 της ως τα 36 της χρόνια…

Αν κάτι έλειψε από την καριέρα της, είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Όλα τα άλλα τα κατέκτησε.

Αφού εγκατέλειψε τον στίβο γύρισε στην παλιά της αγάπη, το ποδόσφαιρο και το 2011 έγινε αρχηγός της εθνικής ομάδας της Μοζαμβίκης.

Ένα χρόνο μετά εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Η πατρίδα της, τιμώντας την για τα όσα πέτυχε στην καριέρα της, την έκανε πρέσβειρα της νεολαίας στα Ηνωμένα Εθνη μαζί με άλλες δύο σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας. Τον μπασκετμπολίστα Ντικέμπε Μουτόμπο και τον μουσικό Μπάαλα Μαάλ.

Ιδρυσε τον οργανισμό «Λούδρες Μούτολα» και για χρόνια εργάζεται στο να ευαισθητοποιήσει τους νέους στο ζήτημα του AIDS το οποίο έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλάδων ανθρώπων στην πατρίδα της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]