Η Ιόλη Μυτιληναίου σε άλμα με το άλογό της
16/03/2022
ΙΠΠΑΣΙΑ

Ιόλη Μυτιληναίου: Το ανερχόμενο αστέρι της υπερπήδησης εμποδίων

Ελένη Τζάντασεκ

Η 24χρονη ιππέας συμμετέχει πώτη φορά στο Global Champions League και είναι η μόνη γυναίκα αθλήτρια των Paris Panthers

Η Ιόλη Μυτιληναίου, πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ιππασία το 2017 και ανερχόμενο αστέρι της υπερπήδησης εμποδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στη σεζόν του Global Champions League ως μέλος της ομάδας Paris Panthers. Η 24χρονη αθλήτρια ξεκίνησε να ιππεύει από πολύ μικρή ακολουθώντας στα βήματα των γονιών της, Γιάννη και Hannah Μυτιληναίου. Η Hannah Μυτιληναίου είχε μάλιστα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όπως έχει πει και η ίδια η Ιόλη, η ιππασία δεν ήταν ποτέ απλώς ένα άθλημα, ήταν όλη της η ζωή. Μετά το λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές της στο King’s College στο Λονδίνο, αλλά το μυαλό της ήταν συνέχεια στα άλογά της. Μόλις ένα μήνα αργότερα μετακόμισε στο Βέλγιο για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ιππασία. Ζει εκεί τα τελευταία 7 χρόνια κι έχει έξι δικά της άλογα με τα οποία προπονείται και αγωνίζεται. Η Ιόλη Μυτιληναίου με το άλογό τηςΚαθώς η ιππασία βασίζεται στη σχέση αναβάτη και αλόγου, ο αναβάτης πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και να γνωρίζει καλά και να σέβεται το άλογό του. «Όλα τα άλογά μου είναι πολύ διαφορετικά, που σημαίνει μια μοναδική σχέση με κάθε ένα από αυτά» λέει η Μυτιληναίου.

Το GCL, στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά, είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα υπερπήδησης εμποδίων. Ομάδες ιππέων διαγωνίζονται στις διοργανώσεις του GCL σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια του Longine Global Champions Tour. Το φετινό GCT ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου στη Doha και θα ολοκληρωθεί στη Riyadh στις 22 Οκτωβρίου, με ενδιάμεσους σταθμούς μεταξύ άλλων τη Μαδρίτη, τις Κάννες, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Ως μέρος της δέσμευσης του GLC να βοηθήσει νέους ιππείς να εξελιχθούν, κάθε ομάδα συμπεριλαμβάνει κι έναν αθλητή ή μία αθλήτρια κάτω των 25 ετών. Εκτός από τη Μυτιληναίου, η οποία αποτελεί την U25 προσθήκη στην ομάδα, η άλλη ενδιαφέρουσα μεταγραφή στους Paris Panthers είναι ο χρυσός ολυμπιονίκης Ben Maher. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Harrie Smolders, ο Kenny Darragh, o Nayel Nassar, και ο χάλκινος ολυμπιονίκης του Τόκιο Gregory Wathelet, 10ος, 18ος, 23ος και 33ος στην παγκόσμια κατάταξη αντίστοιχα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Μυτιληναίου είναι η μόνη γυναίκα αθλήτρια των Paris Panthers. Η ιππασία έχει την ιδιαιτερότητα ότι άντρες και γυναίκες αγωνίζονται στις ίδιες κατηγορίες. Στο ερασιτεχνικό επίπεδο, η πλειονότητα των αθλητών είναι γυναίκες, όπως πλέον και τα 2/3 των αθλητών που είναι εγγεγραμμένοι στη βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιππασίας. Σε επίπεδο όμως πρωταθλητισμού, οι ιππείς είναι περισσότεροι από τις αμαζόνες.Η Ιόλη Μυτιληναίου με δύο από τα άλογά της

Ενδεικτικά στο GCL συμμετέχουν 16 ομάδες των 6 αθλητών, εκ των οποίων συνολικά 25 είναι γυναίκες και 71 άντρες. Αν και τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των γυναικών σε κορυφαίες διοργανώσεις αυξάνεται, έχει αρχίσει να παρατηρείται και το κοινωνιολογικό φαινόμενο της «ανδρικής εξόδου» (male flight). Επειδή δηλαδή περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την ιππασία, το άθλημα έχει αρχίσει να εκλαμβάνεται ως γυναικείο, με αποτέλεσμα οι άνδρες να μην επιλέγουν την ενασχόληση με αυτό. Παρόλο που φαινομενικά η αύξηση του ποσοστού των αμαζόνων είναι θετική για την εξέλιξη του αθλήματος, δεν είναι δείγμα κάποιας ουσιαστικής αλλαγής, καθώς οι υψηλού επιπέδου προπονητές και παράγοντες παραμένουν στην πλειονότητά τους άντρες.

Μετά τη διοργάνωση στη Doha, οι Paris Panthers είναι 11οι στις κατατάξεις του GCL. Η επόμενη διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για τις 14-16 Απριλίου στο Miami. Προς το παρόν δεν έχουμε δει τη Μυτιληναίου να αγωνίζεται στο GCL, αλλά στις 6 Μαρτίου κατέλαβε τη 2η θέση με το άλογό της, Levis de Muze, στο CSIO4* Grand Prix του Winter Equestrian Festival, ολοκληρώνοντας άπταιστη διαδρομή σε 36,84 δευτερόλεπτα. Μέχρι στιγμής, αυτή είναι και η υψηλότερη θέση της σε Grand Prix. «Σημαίνει τα πάντα για μένα,» δηλώνει η ίδια. «Πέρσι τερμάτιζα κυρίως τέταρτη ή πέμπτη, οπότε δεν έφτασα ποτέ μέχρι την απονομή. Το να βρίσκομαι στην απονομή ανάμεσα στον McLain [Ward] και τον Ben [Maher], δύο από τους καλύτερους ιππείς στον κόσμο, μου είναι απίστευτο».

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ιόλης Μυτιληναίου με το άλογό τηςΓια την απόδοσή τους στο WEF Challenge Cup Round 8 στις 3 Μαρτίου, και στο CSIO4* Grand Prix στις 6 Μαρτίου, η Ιόλη Μυτιληναίου και ο Levis de Muze τιμήθηκαν με το Martha W. Jolicoeur Leading Lady Rider Award, καθώς μάζεψαν τους περισσότερους βαθμούς από όλες τις αμαζόνες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις της 8ης εβδομάδας του Winter Equestrian Festival.

«Είναι ωραίο όταν αναγνωρίζονται οι γυναίκες που αγωνίζονται σε ένα άθλημα στο οποίο άντρες και γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα. Το να βλέπεις τον ιππόδρομο γεμάτο αθλήτριες που συμμετείχαν στο Grand Prix και να είσαι τελικά η καλύτερη ανάμεσά τους είναι ένα υπέροχο συναίσθημα».

Η Μυτιληναίου και ο 11χρονος Levis de Muze ιππεύουν μαζί τα τελευταία 4 χρόνια. «Είναι πραγματικά ο καλύτερός μου φίλος. Μιλάω γι’αυτόν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ξέρουμε ο ένας τον άλλο πολύ καλά. Φυσικά είμαι ακόμα πολύ καινούρια, αλλά είναι κι εκείνος καινούριος και υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουμε».

Αν και βρίσκονται ήδη σε υψηλό επίπεδο, στόχος της νεαρής αθλήτριας για την ίδια αλλά και για τα άλογά της είναι να συνεχίσουν να εξελίσσονται και να μαθαίνουν. Αν πάντως η Μυτιληναίου συνεχίσει την ως τώρα πορεία της, στόχοι όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιππασίας τον Αύγουστο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024 μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]