amber_rutter

Άμπερ Ρούτερ: Απρίλιο θα γεννήσει, Ιούλιο θα ρίξει για το Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι

Πηνελόπη Γκιώνη

Ο ορισμός της φράσης «έχει πρόγραμμα» κρύβεται πίσω από τις πράξεις της πρωταθλήτριας της σκοποβολής, Άμπερ Ρούτερ η οποία δεν άλλαξε κανένα από τα σχέδιά της αφού έμαθε πως είναι έγκυος και σκοπεύει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς μόλις τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Το 2024 για τους αθλητές και τις αθλήτριες χωρίζεται στο πριν και το μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού η συγκεκριμένη διοργάνωση μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πάντων ανά τον κόσμο και φυσικά αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή των αθλητών. Το ίδιο ισχύει και για τη Βρετανίδα πρωταθλήτρια της σκοποβολής, Άμπερ Ρούτερ, που θέλει η συμμετοχή της στους Αγώνες του Παρισιού να συνδυαστούν με ένα μετάλλιο που θα ταίριαζε ιδανικά στη συλλογή της. Ωστόσο, περίπου έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς έμαθε πως κυοφορεί το πρώτο της παιδί.

Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια της σκοποβολής ήταν από τις πρώτες που προκρίθηκαν στο σκητ, από το 2022 κιόλας όταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λάρνακας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης (σε τρία αγωνίσματα) και πήρε το Ολυμπιακό εισιτήριο. Αρκετά αργότερα, έμαθε πως είναι έγκυος όμως αυτό δεν ανέτρεψε ούτε λίγο τα πλάνα της.

«Δεν ήθελα να περιμένω άλλο καθώς ήξερα πως το να κάνω οικογένεια ήταν κάτι που ήθελα πραγματικά πολύ. Έλεγα απλά στον εαυτό πως είμαι πρώτα άνθρωπος και μετά αθλήτρια αλλά όταν παρατήρησα όσα κάνω, το πρόγραμμά μου κτλ σίγουρα δεν έβαλα σε προτεραιότητα τον εαυτό μου», εξηγεί η ίδια μιλώντας στο BBC sports.

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση της Ρούτερ να μην χαλάσει τα σχέδιά της είναι αρκετοί, με έναν αρκετά βασικό να είναι το περιστατικό πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο που την άφησε εκτός διοργάνωσης ενώ ήταν ένα από τα φαβορί. Η Ρούτερ θα πετούσε για το Τόκιο ως Παγκόσμια πρωταθλήτρια όμως πριν φύγει βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και τελικά δεν πέταξε ποτέ: «Ήταν η μεγαλύτερη αφύπνιση. Ήμουν έτοιμη να αποσυρθώ από τη σκοποβολή. Το σκέφτηκα τόσο πολύ που ξέρεις είπα πως θα επικεντρωθώ στον εαυτό μου. Αργότερα βρήκα την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή μου και τη δουλειά μου», εξήγησε. Η ίδια είχε καταλάβει την 6η θέση στο σκητ στο Ρίο 2016, όταν ήταν μόλις 19 ετών.

Μετά από αυτό και την πολύ δύσκολη περίοδο που ακολούθησε, το να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο μεγαλύτερος στόχος της και βασικός στόχος και όλων των οικείων της. Η πρωταθλήτρια από τη Βρετανία, παρ’ ότι δεν έχει γευτεί ποτέ την Ολυμπιακή επιτυχία, στοχεύει απόλυτα σε αυτή αφού όπως τονίζει έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό: «Έχω μέσα μου το ένστικτο της νικήτριας, είμαι αθλήτρια. Οπότε θα πάω στο Παρίσι για να πάρω το χρυσό όμως θα έχω και τόσους λόγους για να γυρίσω σπίτι μου οπότε αυτό είναι μεγάλη ανταμοιβή. Νιώθω πως η ζωή μου είναι ολοκληρωμένη όμως όσο θα βρίσκομαι εκεί θα σκέφτομαι το χρυσό και το να κάνω περήφανη εμένα και την οικογένειά μου», δήλωσε.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η Ρούτερ έγινε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 17 της με την ομάδα ενώ έχει συνολικά πέντε παγκόσμια και 11 ευρωπαϊκά μετάλλια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]