her
24/01/2023
ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Το πρώτο προπονητήριο πυγμαχίας μόνο για γυναίκες στη Γάζα είναι γεγονός

Πηνελόπη Γκιώνη

Και πάλι ο αθλητισμός λειτουργεί σαν μέσο απελευθέρωσης και προόδου. Αυτή τη φορά η απελευθέρωση στην Παλαιστίνη ήρθε με το άνοιγμα προπονητηρίου πυγμαχίας για γυναίκες, στη Γάζα.

Άνοιξε τις πόρτες του το μοναδικό προπονητικό κέντρο πυγμαχίας για γυναίκες στη Γάζα. Μία μικρή αλλαγή που σημαίνει πολλά και με επίκεντρο τις κουβέντες της 15χρονης Φαράχ Αμπού- Αλ-Κοσμάν ο κόσμος των μίντια παρουσίασε αυτό το μεγάλο βήμα.

«Παλιότερα προπονούμασταν σε ένα μικρό γκαράζ» λέει, λίγο πριν εξηγήσει πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα για εκείνη και τις συναθλήτριές της: «Τώρα προπονούμαστε σύμφωνα με τους πλήρεις κανόνες και απελευθερώνουμε κακή ενέργεια». Το 15χρονο κορίτσι πλέον μπορεί να προπονείται, να ανταλλάσει...μπουνιές με τα άλλα κορίτσια που προπονούνται με τον προπονητή Οσάμα Αγιούντ στο «Palestine Boxing Centre», τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα. Κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 8 έως και 29 ετών, έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους προπονήσεις στο νέο κλαμπ πυγμαχίας που άνοιξε.

Από τότε που ασχολήθηκε με το άθλημα σε ηλικία εννέα ετών, η Φαράχ κατάφερε να αντιμετωπίσει καλύτερα το καθημερινό άγχος της ζωής στη Γάζα, μια στενή παράκτια λωρίδα όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αποκλεισμένοι τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη γειτονική Αίγυπτο. «Κάποιοι μου έλεγαν: «Γιατί πυγμαχία, τι θα ωφεληθείς από αυτό, πήγαινε να μάθεις κάτι κοριτσίστικο» είπε η Φαράχ. «Εγώ ωφελούμαι πολύ από την πυγμαχία και σήμερα φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω τον παλαιστινιακό λαό μου και να πάρω μέρος σε Παγκόσμια πρωταθλήματα» τους απαντά.

Πριν από έξι χρόνια, ο Αγιούντ (προπονητής) ξεκίνησε με δύο κορίτσια. Καθώς εντάχθηκαν περισσότερα, μετακόμισαν από το γκαράζ και άρχισαν να προπονούνται στην παραλία, ειδικά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, ή σε ενοικιαζόμενους χώρους πριν μετακομίσουν στο νέο κτίριο του συλλόγου. «Τα κορίτσια είναι έτοιμα. Τα προπόνησα σκληρά για πέντε χρόνια», είπε ο Αγιούντ και συνέχισε: «Δίνουμε το παράδειγμα».

Τώρα περίπου 40 κορίτσια προπονούνται στο κέντρο πυγμαχίας με το μεγάλο ρινγκ του μποξ, τον προπονητικό εξοπλισμό και τις αφίσες των ηρώων της πυγμαχίας όπως ο Μάικ Τάισον στους τοίχους, σε μια περιοχή όπου η πυγμαχία ήταν παραδοσιακά άθλημα για τους άνδρες.

Η Ρίμα Αμπουράχμα, πυγμάχος, λέει πως η βία δεν της αρέσει αλλά της αρέσει η αίσθηση όταν ρίχνει μπουνιές: «Νιώθω πιο δυνατή, πιο γενναία, παντοδύναμη. Αυτό είναι που αγαπώ στην πυγμαχία». Η ίδια ανακάλυψε την πυγμαχία κατά τύχη όμως αυτό έτυχε να γίνει η κινητήριος δύναμή της για να αλλάξει τα πάντα γύρω της.

Κάθε μία από αυτές τις ιστορίες κρύβει μία μικρή στιγμή συνειδητοποίησης, όταν κάτι που αγάπησαν ξαφνικά τις έκανε να νιώσουν πιο ελεύθερες και τους έδειξε έναν δρόμο που δεν είχαν σκεφτεί πως μπορούν να ακολουθήσουν. Έκαναν πραγματικότητα ένα όνειρο που δεν ήξεραν πως είχαν και προσπαθούν να δείξουν και στα άλλα κορίτσια πως μπορούν κι εκείνες να νιώσουν λίγο πιο ελεύθερες, βρίσκοντας το καταφύγιό τους στην πυγμαχία. Δυστυχώς, τα διαβατήριά τους τις περιορίζουν και δεν τους επιτρέπουν να αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις. Μέχρι το επόμενο μικρό βήμα ελευθερίας, όμως, θα προπονούνται στο νέο τους «σπίτι».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]