Η Κούβα αποφάσισε πως οι γυναίκες για πρώτη φορά από το 1959, θα μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες πυγμαχίας!

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο στη χώρα, σε αρκετά σπορ οι γυναίκες δεν είχαν εκπροσώπηση, με την δικαιολογία ότι τα αθλήματα αυτά «δεν είναι για γυναίκες». Το 2006 είχε σχεδόν… καταργηθεί αυτή η παράλογη απόφαση, καθώς η πάλη και η άρση βαρών είχαν για πρώτη φορά γυναίκα εκπρόσωπο σε μεγάλες διοργανώσεις.

Από τότε το μοναδικό άθλημα που οι Κουβανές δεν μπορούσαν να αγωνιστούν ήταν η πυγμαχία, ένα άθλημα που η Κούβα είναι ίσως η κορυφαία υπερδύναμη σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

Πλέον και οι γυναίκες θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση το 2024 στο Παρίσι, καθώς ο αντιπρόεδρος του Κουβανικού Αθλητικού Ινστιτούτου, Αριελ Σάινθ, ανακοίνωσε πως ανακοινώνεται επίσημα η έγκριση της γυναικείας πυγμαχίας στην χώρα.

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα επιτραπεί και σε επαγγελματικό επίπεδο, ωστόσο πρόκειται για μία ιστορική απόφαση για μια χώρα που στο άθλημα έχει 80 παγκόσμιους τίτλους και 41 Ολυμπιακούς τίτλους, αλλά καμία γυναικεία συμμετοχή.

Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση, ωστόσο τα ΜΜΕ στη χώρα τονίζουν πως είναι οριστική. Πλέον, η Κούβα θα έχει γυναικεία εκπροσώπηση σε όλα τα αθλήματα, ρίχνοντας και το τελευταίο «κάστρο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]