edie_markovich

Έντι Μάρκοβιτς, η 17χρονη που κολύμπησε για 13 ώρες σε μια πισίνα κατά της φτώχειας, μιλά στο GWomen

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Έντι Μάρκοβιτς από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περίπου ένα χρόνο βούτηξε με το κεφάλι στον αγώνα κατά της πείνας, φέτος έγινε η πρώτη σύγχρονη κολυμβήτρια που ακολούθησε τα «βήματα» του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, κολυμπώντας στα 17 της χρόνιας 14,5 χλμ σε μια από τις διαδρομές της Αυθεντικής Μαραθώνιας Κολύμβησης.

Η 17χρονη Έντι κολυμπά από όταν ήταν μόλις 6 μηνών. Όσο κολυμπάει αισθάνεται πως κρατά ημερολόγιο. Έτσι έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Στις βαθιές θάλασσες - ίσως με εξαίρεση τους καρχαρίες- τίποτα δεν την τρομάζει και ποτέ ως τώρα στη ζωή της δεν φοβήθηκε τις προκλήσεις.

Διέσχισε το κανάλι της Santa Barbara, έχει κάνει τον γύρο του νησιού του Μανχάταν. Κι εσχάτως κολύμπησε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης. Ίσως όμως το μεγαλύτερο επίτευγμά της, να πήρε σάρκα κι οστά σε μια πισίνα στο Μπέρμπανκ.

Εκεί η 16χρονη τότε Αμερικανίδα κολυμβήτρια διένυσε 25 μίλια για να στηρίξει τις τοπικές τράπεζες τροφίμων. 25 μίλια στην πραγματικότητα σημαίνει πως κολύμπησε 13 ώρες, ασταμάτητα, εμπρός και πίσω στην πισίνα σε μια της λωρίδα, έως να καλύψει τα 25 μίλια. Η μαμά της μέτρησε 1.758 στροφές! Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της οι θεατές μπορούσαν να κάνουν δωρεές ή να αφήσουν κάποια μακράς διάρκειας τρόφιμα. Επίσης μπορούσαν να κάνουν... κράτηση για να κολυμπήσουν μαζί της για 45 λεπτά έκαστος.

Photo Credits: Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Τον Ιούλιο η Έντι βρέθηκε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης όχι για να κολυμπήσει, μα για να βυθιστεί πραγματικά στην ιστορία της περιοχής, έτσι δήλωσε στο GWomen.

«Ως μελετητής της Φιλοσοφίας και των Κλασικών Σπουδών και κολυμβήτρια μαραθωνίων, δεν βρήκα ενδιαφέρουσα απλώς την ιστορία του Σκυλλία και της Ύδνας. Ήταν συναρπαστικό. Η γέννηση του αθλήματός μου συνέπεσε με μια σημαντική αλλαγή στην πορεία του Περσικού Πολέμου. Στην πραγματικότητα, αν αυτοί οι δύο γενναίοι ήρωες δεν έκαναν αυτό που έκαναν, ποιος ξέρει πόσο διαφορετική θα ήταν η υπέροχη ιστορία της Ελλάδας!

Ίσως δεν θα είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία στον Σωκράτη να πει τη γνώμη του και να διαδώσει τις σκέψεις του. Η γέννηση της φιλοσοφίας εξαρτάται κατά κάποιο τρόπο από την Ύδνα και τον πατέρα της. Το άθλημά μου και οι ακαδημαϊκές μου αναζητήσεις θα είναι πάντα και για πάντα αλληλένδετες! Τέλος πάντων, πίσω στο κολύμπι…. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήταν απολύτως απίστευτο. Μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία! Το νερό ήταν απίστευτα καθαρό και οι συνθήκες ήταν σχεδόν τέλειες. Ήταν ό,τι μπορούσα να ζητήσω και είμαι πέρα ​​για πέρα ​​περήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα μετά την Ύδνα που κολυμπούσε σε αυτό το όμορφο τμήμα του νερού», ήταν τα λόγια της φανερά ενθουσιασμένη από την εμπειρία.

Οι γυναίκες πετυχαίνουν συνεχώς μεγάλους στόχους στον αθλητισμό, πόσο έχουν προχωρήσει στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας;

«Η κολύμβηση υπερμαραθωνίου είναι ένα εξειδικευμένο άθλημα που συνεχώς σπάει τα εμπόδια των φύλων. Οι γυναίκες έχουν ίση αν όχι μεγαλύτερη ικανότητα να κολυμπούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα ανοιχτά νερά. Εν μέρει λόγω βιολογικών παραγόντων, οι γυναίκες κατέχουν τα ρεκόρ και αποδεικνύουν ξανά και ξανά πόσο μπορούν να αντέξουν. Ανεξάρτητα από το κρύο νερό ή τις δύσκολες συνθήκες, τα καταφέρνουμε!»

EdieMarkovich
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν χρειάζομαι κίνητρο. Για μένα το κολύμπι είναι σκέτη ευτυχία», δηλώνει ερωτηθείσα για το τί την παρακίνησε να ασχοληθεί με ένα τόσο απαιτητικό άθλημα.

«Είναι κάτι στο οποίο πάντα έλκομαι. Μόλις μπαίνω στο νερό αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, ακόμα περισσότερο από ό,τι στην ξηρά. Έτσι, το να ρωτήσω ποιο είναι το κίνητρό μου, είναι σαν να ρωτάω κάποιον γιατί περνάει χρόνο με τους φίλους του ή γιατί τρώει σοκολάτα. Η έμφυτη επιθυμία μας για ευχαρίστηση είναι μια ισχυρή δύναμη. Και για μένα, το κολύμπι με τις ώρες είναι το μόνο πράγμα που μπορεί πραγματικά να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία», εξηγεί.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στις κολυμβήτριες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη μαραθώνια κολύμβηση;

«Όλοι οι νέοι αθλητές, ειδικά οι νεαρές γυναίκες, πρέπει να γνωρίζουν τα κίνητρά τους. Για να είσαι επιτυχημένος κολυμβητής μαραθωνίου, δεν μπορείς να προπονείσαι για ώρες την ημέρα. Δεν μπορείς απλώς να προσπαθείς για επιτεύγματα. Πρέπει να αγαπάς πραγματικά το νερό και το άθλημα. Μην αναζητάτε την επιτυχία, αφήστε την να έρθει φυσικά, ως υποπροϊόν της αγάπης»

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αγώνας μαραθωνίου κολύμβησης που έχετε λάβει μέρος και γιατί;

«Σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, έγινα η πρώτη γυναίκα (δεύτερο άτομο) που κολύμπησε ποτέ από το Σπλιτ στο Βις, το πιο απομακρυσμένο νησί στο κροατικό αρχιπέλαγος.

Η κολύμβηση των 54 χιλιομέτρων μου πήρε σχεδόν 19 ώρες. Μετά από πολλές ώρες κολύμβησης, συνάντησα ένα δυνατό ρεύμα. Εξαιτίας αυτού του ρεύματος, κολύμπησα σε ένα μέρος για τρεις ώρες. Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν έκανα καμία πρόοδο για πολύ καιρό, το πνεύμα μου συντρίφτηκε.

Μπορούσα να δω το Βις, τον προορισμό μου, να φαίνεται από μακριά, αλλά δεν πλησίαζα. Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για μένα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, που έχω βιώσει ποτέ κατά τη διάρκεια μιας κολύμβησης», μετέφερε την συγκλονιστική της εμπειρία.

Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον καπετάνιο της και την κόρη του που το έκαναν αυτό δυνατό!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]