vicky_kouveli

Βίκυ Κουβέλη στο GWomen: «Τερματίζοντας έναν αγώνα νιώθω συγκίνηση όσες φορές κι αν το κάνω»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Έχοντας κολυμπήσει σε κάθε θάλασσα της γης, έχοντας ξεπεράσει τον «αθλητικό θάνατο» μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια open water masters μίλησε στο GWomen για την συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης.

«Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις. Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους –μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις, γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα, ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες. Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι. Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνει...». Ίσως να μην υπάρχουν λόγια άλλα πιο ικανά να περιγράψουν τη θάλασσα από το ομώνυμο ποιήμα του Χριστιανόπουλου.

Ενδεχομένως αν κάποιος δεν έχει περάσει ώρες ατελείωτες στο νερό, δεν έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του και δεν την έχει αγαπήσει σε σημείο ιερής λατρείας, να μην μπορεί να καταλάβει τη σύνδεση. Να μην μπορεί να μιλήσει για τις παροδικές ρυτίδες στα ακροδάχτυλά του και τί σημαίνουν γι αυτόν/αυτήν.

Η Βίκυ Κούβελη μπορεί. Παγκόσμια πρωταθλήτρια open water masters έχει πολλές φορές αναρωτηθεί αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο, όταν ήταν 11 ετών, θα επέλεγε πάλι την κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα; Κι η απάντηση είναι πάντοτε, «ναι». Θετική ήταν κι η απάντηση στην προοπτική της συμμετοχής της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης που αναβίωσε φέτος για 3η χρονιά στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού στις αρχές Ιουλίου.

Ηπρωταθλήτρια κάποτε ερωτηθείσα σε παλαιότερη συνέντευξή της στο GWomen ποιον αθλητή θαυμάζει ως πρότυπο και είπε πως κατά καιρούς την έχουν εμπνεύσει πολλοί αθλητές επιδόσεων στην προπόνηση και τους αγώνες της. Όμως περισσότεροι θαυμάζει όσους «κατάφεραν να επιστρέψουν μετά από σοβαρούς τραυματισμούς ή άλλες δύσκολες καταστάσεις πολέμους, εξαρτήσεις, αναπηρίες, μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές που αντέχουν στον χρόνο, μικρούς σε ηλικία αθλητές που διακρίνονται κολυμπώντας στα βαθιά νερά της εμπειρίας αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερους και γενικά όλους εκείνους που κάνουν υπερβάσεις».

Η ίδια μάλιστα ξεπέρασε τα όρια το 2016 μετά τη νίκη στο Καζάν, ούσα στην κορυφή του κόσμου, ετοιμαζόταν για το πανευρωπαϊκό στο Λονδίνο, πηγαίνοντας στην προπόνηση με τη μηχανή της ένα τροχαίο ατύχημα έφεραν τη ζωή της άνω - κάτω. Κι έκανε μια επιλογή ζωής. Επέλεξε τη ζωή. Κι η ζωή για εκείνη είναι πάντοτε μέσα στη θάλασσα.

Έχοντας συμμετάσχει λοιπόν σε πολλούς αγώνες και διάπλους στην Ελλάδα -την οποία χαρακτηρίζει ιδανικό τόπο τέλεσης αγώνων open water- αλλά και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους σε παγκόσμια πρωταθλήματα open water masters της FINA η Βίκυ Κουβέλη, δήλωσε συγκινημένη στο GWomen μετά το τέλος του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης.

Photo Credits: Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Μαραθώνιος Κολύμβησης«Αναβιώνοντας την ιστορία της ναυμαχίας του Αρτεμισίου και όντας ουσιαστικά η πρώτη ιστορικά κολύμβηση-πέρασμα στη θάλασσα είναι το πρώτο open water, στο οποίο μάλιστα κολύμπησε και η Ύδνα μια γυναίκα! Κόρη του Σκυλλία! Πατέρας και κόρη κολύμπησαν 14.500μ προκειμένου να ειδοποιήσουν τους Έλληνες για τις θέσεις των Περσικών πλοίων. Τερματίζοντας έναν τέτοιο αγώνα νιώθω μεγάλη συγκίνηση όσες φορές και εάν τον κάνω!», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Η σύγχρονη γυναίκα αθλήτρια γενικά αλλά και οι αθλήτριες του open water είναι ανταγωνιστικές, παρούσες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, καταρρίπτουν ρεκόρ συνεχώς και αρκετές φορές καταφέρνουν να συνδυάζουν και άλλους ρόλους όπως της συζύγου, μητέρας, εργαζόμενης με αυτόν του πρωταθλητισμού», τόνισε ερωτηθείσα για τις γυναίκες σήμερα και το πόσο παρούσες είναι στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας.

Όσο για το τί την παρακινεί να ασχολείται με ένα τόσο απαιτητικό άθλημα; Η αγάπη για τον μαγικό κόσμο της θάλασσας είναι μάλλον η απάντηση. «Το open water είναι ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνισμα λόγω της διεξαγωγής του σε μη σταθερές συνθήκες ανέμου, ρευμάτων, κυματισμού, θολότητας του νερού, θερμοκρασίας, άνωσης, και γενικά ιδιαιτεροτήτων που έχουν να κάνουν με τον εκάστοτε τόπο και χρόνο της διεξαγωγής του εκάστοτε αγώνα. Ευνόητο είναι ότι αυτή η πολυπλοκότητα σε σχέση πάντα με τη δεδομένη αντοχή και ταχύτητα της κολύμβησης καθιστά το αγώνισμα μοναδικό. Αυτή η πρόκληση αλλά και η εξοικείωση μου με τη θάλασσα με κάνει να το αγαπώ τόσο και να είμαι αθλήτρια του open water μεταβαίνοντας σε αυτό μετά από την κλασσική κολύμβηση στην πισίνα».

Με εμπειρία χρόνων στις θάλασσες του κόσμου η κυρία Κουβέλη μετέφερε το δικό της μήνυμα στις νέες Ύδνες: «Το μήνυμα μου στις σύγχρονες Ύδνες είναι να ακολουθήσουν την καρδιά τους και αν το open water τις γοητεύει, όπως γοήτευσε και εμένα, να κυνηγήσουν στόχους και ρεκόρ με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος και η πορεία του πρωταθλητισμού αλλά ας ακούσουν την καρδιά τους και όλες οι θυσίες και οι προσπάθειες θα αξίζουν τους κόπους όταν θα βρίσκονται κάθε φορά στον τερματισμό!»

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αγώνας μαραθώνιας κολύμβησης που έχετε πάρει μέρος και γιατί; «Ειλικρινά δε μπορώ να σκεφτώ έναν και μόνο αγώνα που με δυσκόλεψε πιο πολύ από τους άλλους. Μεγάλη ένταση και συνεχή συγκέντρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέβαλα στα παγκόσμια πρωταθλήματα open water της FINA masters το 2015 στο Καζάν της Ρωσίας όπου κέρδισα το χρυσό, το 2017 στη Βουδαπέστη όπου κέρδισα το χάλκινο αλλά και το 2019 στη Γκουαντζού της Ν. Κορέας όπου και πάλι κέρδισα το χρυσό. Δύσκολοι αντίπαλοι χωρίς περιθώρια λάθους. Τα κατάφερα. Έχω δυσκολευτεί και σε αγώνες στην Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών και μεγάλων χιλιομετρικά αποστάσεων του αγώνα. Ένας από αυτούς είναι και του Αρτεμισίου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης»

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]