Ιλέιν Γκου: Η Κινέζα που απαρνήθηκε τις ΗΠΑ και έγινε «χρυσή» ολυμπιονίκης στα 18 της χρόνια

Ιλέιν Γκου: Η Κινέζα που απαρνήθηκε τις ΗΠΑ και έγινε «χρυσή» ολυμπιονίκης στα 18 της χρόνια

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Ιλέιν Γκου πρωταθλήτρια στο ελεύθερο σκι και επαγγελματίας μοντέλο μπορεί να γεννήθηκε Αμερικανίδα, αλλά θέλει να ζει ως Κινέζα...

Στα 18 της χρόνια η Ιλέιν Γκου έγραψε ιστορία καθώς έγινε η νεότερη «χρυσή ολυμπιονίκης» στο ελεύθερο σκι, τόσο στο Halfpipe γυναικών, όσο και στο big air. H νεαρή πρωταθλήτρια που είναι και μοντέλο, έγινε η έβδομη στην ιστορία που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει ένα αρκετά ενδιαφέρον background, με την μητέρα της και την γιαγιά της να αποτελούν τον λόγο που αποφάσισε να αγωνίζεται με την Κίνα και όχι με τις ΗΠΑ.

Η Γκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, από Αμερικανό πατέρα και Κινέζα μητέρα. Ο πατέρας της ωστόσο ήταν απών από την ζωή της και η Ιλέιν μεγάλωσε με την μητέρα της. Η Γιαν, η μητέρα της Γκου, ήταν αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας και συνέχισε στις ΗΠΑ τις σπουδές της, κάνοντας παράλληλα και μαθήματα σκι.

Αφού μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, απέκτησε την κόρη της την οποία την έβαλε να κάνει μαθήματα σκι στην λίμνη Ταχόου, κυρίως για να μπορεί να την έχει κοντά της και να την επιβλέπει. Όπως είπε στην πορεία «κατά λάθος έγινε επαγγελματίας σκιέρ». Στο μεγάλωμα της Ιλέιν έπαιξε ρόλο και η γιαγιά της, βοηθώντας την να μάθει να μιλάει άπταιστα Κινεζικά εκτός από Αγγλικά.

Η Κινεζική κουλτούρα έγινε βασικό σημείο αναφοράς στη ζωή της Γκου η οποία αποφάσισε το 2019 να ζητήσει αλλαγή υπηκοότητας ώστε να πάψει να αγωνίζεται με τις ΗΠΑ και να κατέβει σε αγώνες με την Κίνα για να τιμήσει την μητέρα της. Από τότε ξεκίνησε και τον αγώνα της να στηρίξει τους Κινέζους πουν ζουν στις ΗΠΑ και βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με ρατσιστικές επιθέσεις. Παράλληλα, με αυτή την αλλαγή θεώρησε πως είναι μία ευκαιρία να ενώσει τους δύο λαούς, που σε πολιτικό επίπεδο τους χωρίζει… το χάος.

Το πρόβλημα ωστόσο για την Γκου ήταν πως η Κίνα δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα. Ή είσαι Κινέζος ή κάτι άλλο… Επομένως έπρεπε να απαρνηθεί τις ΗΠΑ για να μπορέσει να αγωνιστεί. «Κανείς δεν μπορεί να μου αρνηθεί ότι είμαι Αμερικανίδα. Οπως και Κινέζα. Οταν είμαι στις ΗΠΑ είμαι Αμερικανίδα. Οταν είμαι στη Κίνα είμαι Κινέζα» δήλωσε.

Ο χώρος της μόδας και οι απειλές για την αλλαγή υπηκοότητας

Η Γκου εκτός από τα χειμερινά σπορ εργάζεται και ως μοντέλο. Και δεν είναι απλά ένα μοντέλο, αλλά εργάζεται για μεγάλο πρακτορείο (IMG Models) Εχει εργαστεί σε καμπάνιες συμπεριλαμβανομένων των Fendi, Gucci, Tiffany & Co. Louis Vuitton και άλλα, ενώ έχει κάνει και εξώφυλλα σε Elle και Vogue. Παράλληλα, ασχολείται και με το πιάνο.

Η Γκου έχει γίνει σταρ πλέον στη Κίνα γιατί είναι αυτή που «απαρνήθηκε» της ΗΠΑ για την χώρα τους και από αυτό έχει βγάλει χορηγίες που ανέρχονται στα 42 εκατ. Δολάρια! Η επιλογή αυτή έφερε και κινδύνους ωστόσο καθώς δέχτηκε απειλές θανάτου από την ηλικία μάλιστα των 15 ετών. Κατά την διάρκεια της πανδημίας βρισκόταν σε κατάστημα όπου ένας άνδρας άρχισε να ουρλιάζει προς το μέρος της γιαγιάς της… απαιτώντας να σηκωθούν και να φύγουν οι Ασιάτες από τις ΗΠΑ.

Η Γκου συμμετέχει ενεργά σε όλα τα κινήματα που αφορούν την ισότητα και τον γυναικείο αθλητισμό. Ωστόσο αποφεύγει πάντα να μιλά για το καθεστώς στην Κίνα και τα ανθρώπινα δικαιώματα εκεί, αλλά μετά από προτροπή της μητέρας της. «Η Γιαν φοβάται πως αν το κάνει αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ζωή της οικογένειάς της, αλλά και στην καριέρα της. Οταν ρωτήθηκε για την ελευθερία της γνώμης μέσω των σόσιαλ στη Κίνα, απάντησε «όλοι μπορούν να κατεβάσουν ελεύθερα ένα vpn» για να δεχτεί έντονη κριτική στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]