Η Γκαμπριέλα Παπαδάκη

Γκαμπριέλα Παπαδάκη: Η Κρητικιά που μαγεύει χορεύοντας στον πάγο

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Γκαμπριέλα Παπαδάκη με τον Γκιγιόμ Σιζερόν έφτασαν στον υπέρτατο στόχο στο Πεκίνο, περνώντας πολλές δυσκολίες.

Μία Ελληνίδα δεύτερης γενιάς από την Γαλλία, έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Και πριν λίγα 24ωρα στο Πεκίνο, έφτασε στον υπέρτατο στόχο της: το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Γκαμπριέλα Παπαδάκη το κατάφερε και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ μαζί με τον συνεργάτη της, Γκιγιόμ Σιζερόν, έναν αθλητή με τον οποίο είναι αγωνιστικό ζευγάρια από την κατηγορία των juniors και έχουν σαρώσει τα πάντα στο διάβα τους.

Γαλλίδα με ρίζες από την Κρήτη

Η Παπαδάκη γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1995 στην πόλη Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας από Ελληνα μετανάστη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Ο πατέρας της, Εμμανουήλ, έχει καταγωγή από την Κρήτη, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Η μητέρα της, Κάθριν, ήταν πρώην αθλήτρια και νυν προπονήτρια του πατινάζ στη Γαλλία. Αυτή ανέλαβε να την κάνει και ένα μεγάλο αστέρι. Τα ελληνικά της ήταν βέβαια ελάχιστα και στην πορεία… εξαφανίστηκαν όπως είχε πει σε συνέντευξή της στην L’ Equipe.

Η Γκαμπριέλα Παπαδάκης

«Ο πατέρας μου είναι από την Αθήνα, αλλά η οικογένειά του από την Κρήτη. Γνωρίζω μερικές φτάσεις στα ελληνικά, αλλά έχω να επισκεφτώ για πολλά χρόνια την χώρα, οπότε έχω ξεχάσει την γλώσσα» ανέφερε. Ο πατέρας της την γέννησε και την μεγάλωσε στη Γαλλία μέχρι που μετακόμισαν στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2014. Εκεί έπιασε δουλειά στην εστίαση και πλέον τρέχει μία δική του επιχείρηση στο Οστιν του Τέξας.

Η αρχή της δόξας και ο σοβαρός τραυματισμός

Η ίδια μένει στον Καναδά μαζί με τον Σιζερόν με τον οποίο από το 2009 ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία να κάνουν αγώνες και το 2013 έκαναν το ντεμπούτο τους στη μεγάλη σκηνή. Αρχισαν από νωρίς να κερδίζουν grand prix με πρώτη επιτυχία πάντως μία τρίτη θέση στην Βαρκελώνη τον Δεκέμβριο του 2014. Ένα μήνα μετά κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης με σκορ 279.97, κόντρα στους παγκόσμιους πρωταθλητές Καπελίνι/Λανότ από την Ιταλία. Εκείνη τη στιγμή άφησαν το πρώτο στίγμα τους για το τι θα ακολουθήσει.

Ένα ακόμη χρυσό ήρθε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Στοκχόλμης, αλλά και το πρώτο (από τα 4 συνολικά) σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, στην πόλη Σαγκάη. Όμως, όλα άλλαξαν σε μία προπόνηση τον Αύγουστο του 2015. Σε μία περιστροφή, μπλέχτηκαν οι λεπίδες από τα παγοπέδιλά της με αποτέλεσμα να πέσει άτσαλα με το κεφάλι κάτω και να τραυματιστεί σοβαρά. Ζαλιζόταν, δεν μπορούσε να μιλήσει βάζοντας τις λέξεις σε σωστή σειρά και δεν μπορούσε καν να περπατήσει.

Οι γιατροί αφού την γλίτωσαν από τα χειρότερα, τόνισαν πως η διάσειση ήταν σοβαρή και δεν ήξεραν αν και σε πόσο διάστημα, θα ήταν ασφαλές να επιστρέψει στις προπονήσεις. «Δεν μπορούσα να βγω έξω, να κάνω πατινάζ, να διαβάσω ή να συνομιλήσω με κόσμο. Ήταν αδύνατο να συγκεντρωθώ» έλεγε σε συνέντευξή της το 2016. Η επιστροφή της πάντως έγινε στο τέλος του 2015 και μάλιστα με τίτλο στο πρωτάθλημα Γαλλίας, για να ακολουθήσουν μετά άλλα δύο χρυσά σε Ευρωπαϊκό (Μπρατισλάβα) και παγκόσμιο (Βοστώνη) πρωτάθλημα.

Οι τραυματισμοί δεν σταμάτησαν καθώς το 2016 χτύπησε στο γόνατο αυτή τη φορά από το παγοπέδιλο του συναθλητή της. Έκανε ράμματα και επέστρεψε συνεχίζοντας με τον παρτενέρ της να συλλέγουν τίτλους. Το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο ήταν ασημένιο το 2018. Συνέχισαν τις επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, αλλά το απωθημένο τους ήταν το χρυσό. Γι’ αυτό δούλεψαν και μάλιστα αποφάσισαν να μην αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις και μπήκαν σε μία «φούσκα» προκειμένου να προετοιμαστούν για το Πεκίνο. Απέφυγαν ακόμη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Και στο τέλος δικαιώθηκαν κατακτώντας το χρυσό που έλειπε από την συλλογή τους.

Η συνεργασία με τον Σιζερόν

Παπαδάκη και Σιζερόν γνωρίζονται από μικρά παιδιά από την Γαλλία. Μαζί μετακόμισαν στον Καναδά το 2014 για να συνεχίσουν την συνεργασία τους. Ο Σιζερόν είναι σαν αδερφός για την Παπαδάκη η οποία μάλιστα του στάθηκε στο πλευρό όταν ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ο Σιζερόν αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος το 2020 αν και ήδη στον στενό του κύκλο και στον χώρο του πατινάζ, το είχε κάνει γνωστό σε όσους εμπιστευόταν. Πρώτα απ’ όλους στην Γκαμπριέλα.

Η Γκαμπριέλα Παπαδάκης

Οι δυο τους για σχεδόν δύο χρόνια έκαναν ένα διάλλειμα θέλοντας να ξεκουραστούν πριν ξεκινήσουν προπονήσεις για το Πεκίνο. «Περάσαμε από διάφορα ψυχολογικά στάδια και συναισθήματα εκείνη την περίοδο και χρειαζόμασταν χρόνο για να ανανεώσουμε τους στόχους μας» ανέφερε πέρυσι η Παπαδάκη. Σε αυτό το διάστημα ο Σιζερόν αφιέρωσε χρόνο στο να μιλήσει για την σεξουαλικότητά του, αλλά και στο να κάνει προπονήσεις ώστε να ανεβάσει το αγωνιστικό του επίπεδο.

Οι δυο τους έχουν σπάσει πολλά φράγματα. Έγιναν η πρώτη ομάδα που έσπασε το φράγμα των 90 βαθμών στον ρυθμικό χορό, τους 120 και 130 πόντους στον ελεύθερο χορό και τους 200, 210 και 2020 πόντους στο σύνθετο συνολικό σκορ. Στο Πεκίνο σημείωσαν μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ για να πάρουν το χρυσό. Σαν ζευγάρι έχουν αναγνωριστεί για την χάρη και το στυλ μπαλέτου που αγωνίζονται, ενώ τα προγράμματά τους είναι εμπνευσμένα από μοντέρνους χορούς και οι ειδικοί αναφέρουν πως έχουν ένα λυρικό στυλ που έρχεται σε αρμονία με τις ικανότητές τους στον πάγο.

Οι διακρίσεις των Παπαδάκη/ Σισερόν

Ολυμπιακοί Αγώνες
Χρυσό: 2022 Πεκίνο
Ασημένιο: 2018 Πιονγκτσάνγκ
Παγκόσμια πρωταθλήματα
Χρυσό: 2015 Σαγκάη, 2016 Βοστώνη, 2018 Μιλάνο, 2019 Σαϊτάμα
Αργυρό: 2017 Ελσίνκι
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Χρυσό: 2015 Στοκχόλμη, 2016 Μπρατισλάβα, 2017 Οστράβα, 2018 Μόσχα, 2019 Μινσκ
Αργυρό: 2020 Γκρατς
Γκραν πρι
Χρυσό: 2017-18 Ναγκόγια, 2019-20 Τορίνο
Αργυρό: 2016-17 Μαρσέιγ
Χάλκινο: 2014-15 Βαρκελώνη
Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων
Αργυρό: 2013 Μιλάνο
Γκραν πρι juniors
2012-13 Σότσι

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]