ξρσ

Έλι Μπλακ: «Βάφτισε» άσκηση των ασύμμετρων ζυγών και άφησε την υπογραφή της για πάντα στη γυμναστική

Πηνελόπη Γκιώνη

H αθλήτρια γυμναστικής με τις περισσότερες διακρίσεις για τον Καναδά κατάφερε στα 27 της να δώσει το όνομά της σε μία άσκηση γυμναστικής. Πλέον, όσοι βάζουν την άσκηση «The Black» στο πρόγραμμά τους θα θυμίζουν σε όλους την εξαιρετική Έλι Μπλακ.

Το να αποκτήσει μία αθλήτρια, ή ένας αθλητής, της ενόργανης γυμναστικής μία άσκηση που φέρει το όνομά του είναι από τις μεγαλύτερες τιμές στο άθλημα καθώς έτσι η υπογραφή τους θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία του αθλήματος.

Για να μπορέσει κανείς να έχει μία άσκηση με την υπογραφή του θα πρέπει η συγκεκριμένη άσκηση να έχει δυσκολία βαθμού C και πάνω και να ενταχθεί σε πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σε επίσημη, διεθνή διοργάνωση χωρίς μεγάλα λάθη. Αυτό έκανε, χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, η Έλι Μπλακ για να την τιμήσει η Παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής (FIG) με την άσκηση των ασύμμετρων ζυγών «The Black». Στη συγκεκριμένη άσκηση θα πρέπει να κάνει μία πλήρη περιστροφή ο γοφός της αθλήτριας πίσω από τη μπάρα και μετά το πέταγμα προς τη χαμηλή μπάρα να κάνει στροφή 180 μοιρών πριν πιαστεί, όπως φαίνεται παρακάτω. Αυτή την άσκηση έβαλε στο πρόγραμμά της η Μπλακ όταν αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο κύπελλο της Γαλλίας και έχει δυσκολία 0.7 και είναι κατηγορίας G.

Η Μπλακ δεν χρειαζόταν να κάνει αυτή την άσκηση για να αναδειχθεί και να αποκτήσει το όνομά της αναγνώριση. Το είχε καταφέρει αυτό από πριν, αφού είναι η καλύτερη γυμνάστρια του Καναδά, με τις περισσότερες διακρίσεις και το καλύτερο πλασάρισμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει βρεθεί τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την καλύτερη -και παράλληλα τη χειρότερη- αυτή του Τόκιο 2020. Το περασμένο καλοκαίρι η Μπλακ ανάρρωνε από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο ο οποίος την ακολούθησε και στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποσυρθεί από τον τελικό στο σύνθετο ατομικό. Όμως, αγωνίστηκε στη δοκό ισορροπίας και κατέλαβε την τιμητική τέταρτη θέση. Η ίδια έχει τρία μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (δύο αργυρά και ένα χάλκινα) εκ των οποία τα δύο τα απέκτησε στο πρόσφατο πρωτάθλημα του Λίβερπουλ τον Νοέμβριο του 2022.

Η 27χρονη σήμερα Έλι Μπλακ έχει κάνει όλα όσα κανένα από τα πρότυπά της δεν είχαν καταφέρει και, μάλιστα, είναι μέρος μιας επαναστατικής ομάδας γυμναστικής για τον Καναδά αφού οι αθλήτριες που απαρτίζουν την εθνική ομάδα όχι μόνο προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και φέρνουν διακρίσεις αλλά νοιάζονται πραγματικά για το άθλημά τους και μιλούν για όλα τα κακώς κείμενα, επιδιώκοντας την αλλαγή. Με αυτή την ομάδα, ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ομαδικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος γυμναστικής για να δημιουργήσουν μία ιστορική στιγμή για την καναδική γυμναστική αφού ήταν το πρώτο τους μετάλλιο στο ομαδικό. Παράλληλα, εξασφάλισαν την Ολυμπιακή πρόκριση για το Παρίσι 2024. Τότε όλοι μίλησαν για την προσπάθεια της Μπλακ και για το πως η ίδια κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα της σε έναν τέτοιο θρίαμβο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στα νέα στοιχεία που αποφάσισε να βαφτίσει με τα ονόματά των αθλητριών η FIG είναι ακόμη δύο Καναδές πρωταθλήτριες: η Ντενέλ Πέντρικ με το The Pedrick και η Άβα Στιούαρτ με το The Stewart. Το όνομά της σε άσκηση έδωσε και η Βρετανίδα Τζόρτζια Μέι Φαντόν (The Fanton 2).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]