Η εθνική ανσάμπλ και στο βάθος το «Παρίσι 2024»

Η εθνική ανσάμπλ και στο βάθος το «Παρίσι 2024»

Δημήτρης Ντζάνης

Η εθνική ομάδα ανσάμπλ έχει αρχίσει μια νέα προσπάθεια, με στόχο την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Το GWomen βρέθηκε στο «σπίτι» της ρυθμικής γυμναστικής και παρουσιάζει το υπέροχο και συνάμα δύσκολο έργο αυτών των κοριτσιών.

Νιάτα, ομορφιά, χάρη, αλλά και σκληρή δουλειά, πειθαρχία και προσήλωση στο στόχο. Η ρυθμική γυμναστική δεν είναι κάτι απλό συνδυάζει μπαλέτο, χορό, γυμναστική, δύναμη, ευλυγισία, φυσική κατάσταση, το μεγαλύτερο δυνατό συγχρονισμό, το αδελφάκι της καλλιτεχνικής κολύμβησης, θα λέγαμε.

Δεκατρία κορίτσια από 16 ετών (νεάνιδες) μέχρι 19, έχουν αρχίσει μια νέα προσπάθεια, να φέρουν ξανά την εθνική ομάδα ανσάμπλ στο δρόμο των διακρίσεων και κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Η επιστροφή της Μαρίνας Φατέεβα αποτελεί μια εγγύηση. Είναι η προπονήτρια που ήρθε στη χώρα μας από το Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλιγκραντ) το 1997 και έχει συνδέσει το όνομά της με τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού ανσάμπλ. Κορυφαία το χάλκινο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, που έφερε περισσότερο στεναχώρια παρά χαρά, καθώς οι Αϊνδιλή, Χριστοδούλου, Γεωργάτου, Καρυάμη, Πανταζή και η αδικοχαμένη Άννα Πολλάτου ήταν έτοιμες για το χρυσό.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ

Έξι ώρες, για έξι ημέρες την εβδομάδα

Τα 13 κορίτσια με τα οποία εργάζεται το τεχνικό επιτελείο είναι οι Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Κορίνα Λυκάκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Μαριέτα Τοπολλάι, Χριστίνα Ρήγα, Ανδρονίκη Αγάθου, Ήλια Αλεξοπούλου, Κατερίνα Βλάσση, Σοφία Γκιρκιλή, Κατερίνα Στεργιούλα και Ραφαηλία Φουρλή.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ

Η καθημερινότητα αυτών των κοριτσιών μοιάζει με βουνό για όλους εμάς που είμαστε απέξω από το χορό και απλά περιμένουμε να απολαύσουμε το πρόγραμμα των τριών λεπτών στα 5 στεφάνια ή στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες.

Πρωί σχολείο μέχρι τις δύο και μετά προπόνηση έξι ωρών στην εγκατάστασης της ρυθμικής γυμναστικής στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, μέχρι τις εννέα το βράδυ, ένα πρόγραμμα που επαναλαμβάνεται έξι ημέρες την εβδομάδα.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ

«Όλες οι ομάδες υψηλού επιπέδου κάνουν προπόνηση δύο φορές την ημέρα, πρωί απόγευμα και ενδιάμεσα οι αθλήτριες κάνουν τα μαθήματά τους. Εμείς δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία, τα κορίτσια μετά το σχολείο μέχρι έρχονται απευθείας για προπόνηση μέχρι τις εννέα, εννιάμισι το βράδυ. Αυτά που βλέπετε στα ταπί χρειάζονται πολλή δουλειά. Τα κορίτσια είναι πρόθυμα, είναι καλές αθλήτριες, αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται σε καλή κατάσταση τεχνικά και ψυχολογικά και κυρίως να μην έχουμε τραυματισμούς» δηλώνει η Μαρίνα Φατέεβα στο GWomen, που βρέθηκε στο «σπίτι» της ρυθμικής γυμναστικής λίγες ημέρες μετά τον 1ο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που φιλοξενήθηκε στο Π. Φάληρο και πριν από το 2ο αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου που άρχισε χθες (8/4) στη Σόφια.


Η χθεσινή πρώτη εμφάνιση της εθνικής ανσάμπλ στη Σόφια

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός για την ελληνική ομάδα θα είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Τελ Αβίβ (15-19 Ιουνίου), ενώ το φθινόπωρο η εθνική ανσάμπλ θα επιστρέψει στη Σόφια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα (14-18 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα σημάνει και την αρχή του δρόμου για την ολυμπιακή πρόκριση στους Αγώνες του Παρισιού.

«Συνδυασμός ενέργειας και ψυχολογίας»

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, το… ζέσταμα έγινε από το Aphrodite Cup (11/13/3) και συνεχίστηκε με τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Π. Φάληρο, με τα δύο ασημένια μετάλλια στο σύνθετο αγώνα και στο πρόγραμμα με 3 κορδέλες / 2 μπάλες.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ


«Αυτή η ομάδα είναι ένα μίγμα αθλητριών από τις κατηγορίες νεανίδων και γυναικών, είναι εδώ από το 2018. Προσπαθούν πιο πολύ να δεθούν σαν ομάδα, αυτό είναι το μεγαλύτερό μας θέμα, ατομικά η κάθε μία είναι καλή αθλήτρια. Για να βγουν σωστά τα προγράμματα, απαιτείται συνδυασμός ενέργειας και ψυχολογίας την ώρα του αγώνα, να θέλουν και να προσπαθούν στο ίδιο επίπεδο. Δηλαδή μπορεί μια κοπέλα από το πολύ θέλω να γίνεται νευρική και να βγαίνει λάθος.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ

Ατομικά έχουν εμπειρία, απλά δεν έχουν αγωνιστεί ξανά όλες μαζί. Θέλει ψυχικό σθένος και υπομονή, γιατί η κάθε ημέρα είναι σαν ένας αγώνας» σημειώνει από την πλευρά της, η Φωτεινή Κωστοπούλου, που μαζί με τη Σοφία Αϊβαθιάδου είναι οι ομοσπονδιακές προπονήτριες, στο πλευρό της Φατέεβα.


Η δασκάλα μπαλέτου Ραλίτζα Βλαντιμίροβα επί το έργον


Και πότε αλήθεια το σώμα των αθλητριών παίρνει ανάσα; «Ξεκουράζονται το βράδυ, έχουμε θεραπείες δύο φορές την εβδομάδα, μασάζ και την Κυριακή που έχουν ρεπό» μας απαντά η Φωτεινή Κωστοπούλου.

Παγουλάτου: «Η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι το πρώτο»

Η Κατερίνα Παγουλάτου είναι μια από τις μεγάλες σε ηλικία αθλήτριες της εθνικής ομάδας ασνάμπλ.
«Άρχισα τη ρυθμική γυμναστική σε ηλικία τεσσάρων ετών στο ΓΑΣ Χολαργού. Την κυρία Φατέεβα τη γνωρίζαμε, αλλά δεν είχαμε συνεργαστεί. Η προπόνηση είναι διαφορετική από πέρυσι, πιο έντονη. Όμως η ρυθμική γυμναστική είναι τρόπος ζωής, η αγάπη για αυτό που κάνει και πόσο θέλεις να προχωρήσεις είναι το πρώτο, τα άλλα έρχονται» μας λέει η 18χρονη γυμνάστρια.

Ρήγα: «Κίνητρο οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

Οι 13 αθλήτριες που έχουν επιλεγεί από το τεχνικό επιτελείο θα πάρουν τις αγωνιστικές ευκαιρίες, όμως οι έξι θα είναι αυτές που θα φθάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, εφόσον βέβαια η εθνική ανσάμπλ εξασφαλίσει την πρόκριση.

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

«Πάντα το όνειρό μου ήταν να βρίσκομαι στην εθνική ομάδα και να προσπαθήσω να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό είναι το κίνητρό μου αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν μπορείς να το συνεχίσεις. Άρχισα τη ρυθμική σε ηλικία τριών ετών, με τα χρόνια την αγάπησα, έχει γίνει και η καθημερινότητά μου και όταν υπάρχει ένας στόχος αυτό σε ωθεί περισσότερο να συνεχίσεις και να τον πετύχεις» τονίζει από την πλευρά της η 19χρονη πρωταθλήτρια.

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΡΗΓΑ
Οι Κατερίνα Παγουλάτου (αριστερά) και Χριστίνα Ρήγα

Αϊνδιλή: «Να χαίρονται αυτό που κάνουν»

Η Ειρήνη Αϊνδιλή, μέλος της εθνικής ομάδας ανσάμπλ του 2000, είναι ο άνθρωπος που φροντίζει καθημερινά για τα γύρω-γύρω, για όλα τα θέματα ώστε αθλήτριες και προπονήτριες να κάνουν ανεμπόδιστα τη δουλειά τους.

«Ο πρώτος αγώνας του παγκοσμίου κυπέλλου στο Φάληρο ήταν ένα μεγάλο βήμα για τα παιδιά, να καταλάβουν πως αξίζουν και να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο στη συνέχεια» τονίζει η Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής ρυθμικής.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ


«Σίγουρα, σε αυτά τα κορίτσια βλέπω τον εαυτό μου. Αυτό που τους λέω είναι “χαρείτε το τώρα που είστε αθλήτριες”, δυστυχώς το δικό μας άθλημα ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες, όπου δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς κάνεις και όταν το καταλαβαίνεις έχει τελειώσει ήδη την αθλητική σου καριέρα ή έχεις βάλεις νέους στόχους. Η αθλητική ηλικία στη ρυθμική γυμναστική εξαρτάται κατά πόσο η αθλήτρια έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, κάθε σώμα είναι διαφορετικό, μάξιμουμ να φθάσει να ασχολείται μέχρι είκοσι, είκοσι ενός ετών.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΣΑΜΠΛ

Να ακούν τις συμβουλές από τις προπονήτριες, κάθε ημέρα να γίνονται καλύτερες, αλλά να το χαίρονται, είναι οι καλύτερες αθλήτριες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, φορούν το εθνόσημο, αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι μεγαλύτερο βάρος και ευθύνη» επισημαίνει η Αϊνδιλή και καταλήγει «Ναι μεν το άθλημα είναι ερασιτεχνικό, αλλά οι αθλήτριες δουλεύουν καθημερινά σε επαγγελματικά πλαίσια με πλήρη πειθαρχία και συνέπεια. Αυτά τα παιδιά έχουν μάθει σχολείο, προπόνηση, διάβασμα, ύπνο και τίποτα άλλο. Όλοι όσοι βρισκόμαστε γύρω τους είμαστε καλά μεταξύ μας, όταν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση, σεβασμός, ειλικρίνεια και αγάπη μπορούμε να φέρουμε πολλά αποτελέσματα».

Photo Credits: Christos Lolos

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]