portugal

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών: Η ιστορική πρόκριση της Πορτογαλίας και τα συγχαρητήρια του Κριστιάνο Ρονάλντο

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Πορτογαλία θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA για πρώτη φορά στην ιστορία της και ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχάρη τη γυναικεία ομάδα της χώρας για την ιστορική της πρόκριση.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, έχει διευρυμένη μορφή 32 ομάδων (από 24), με την Αϊτή και την Πορτογαλία να προστίθενται στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μαρόκο, τη Ζάμπια και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ως πρωτοεμφανιζόμενες στο τουρνουά. Τα διηπειρωτικά πλέι οφ (18 έως 23 Φεβρουαρίου) καθόρισαν τις τρεις τελευταίες ομάδες του τουρνουά, με τους νικητές των ομίλωντων πλέι οφ να προκρίνονται όλοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι δύο πρώτες από αυτές τις τρεις ομάδες έχουν κριθεί, καθώς τόσο η Αϊτή όσο και η Πορτογαλία εξασφάλισαν οριακές νίκες με 2-1 στις αναμετρήσεις τους με τη Χιλή και το Καμερούν αντίστοιχα και πήρα την πολυπόθητη πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης. Ο τελευταίος αγώνας των πλέι οφ μεταξύ της Παραγουάης και του Παναμά θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, η Πορτογαλία θα «ντεμπουτάρει» σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, μετά από το δραματικό φινάλε στο παιχνίδι με το Καμερούν, κι ένα πέναλτι στο 94ο λεπτό που διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Η ομάδα της Ιβρητικής είχε δοκάρι μόλις στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης και συνολικά 20 προσπάθειες προς το τέρμα έναντι οκτώ του Καμερούν.

«Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μας», δήλωσε η Κόστα μετά το παιχνίδι. «Πρέπει απλώς να γιορτάσουμε με αυτή την τεράστια ομάδα, η οποία προκρίθηκε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Σκέφτομαι τόσες πολλές γενιές που αγωνίστηκαν για αυτή τη στιγμή. Το να δέχεσαι το γκολ στα τελευταία λεπτά δεν είναι εύκολο, αλλά ήμασταν ήρεμες και πετύχαμε το γκολ από το σημείο του πέναλτι»

Ο Κριστιάνο πανηγυρίζει για την πρόκριση

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν μία από τις πολλές προσωπικότητες του αθλητισμού που πανηγύρισαν το επίτευγμα της γυναικείας ομάδας της Πορτογαλίας και συνεχάρη την ομάδα για την "ιστορική πρόκριση" στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. «Συγχαρητήρια για αυτή την ιστορική πρόκριση, πάμε!» έγραψε στο προφίλ του στο Twitter. Ο Μπρούνο Φερνάντες, άλλος ένας από τους αστέρες της ανδρικής ομάδας που έσπευσε να συγχαρεί την ομάδα: «Είμαι περήφανος για εσάς για άλλη μια φορά», ανέφερε.

Τι περιμένει την Αϊτή και την Πορτογαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2023;

Για την Αϊτή, το έπαθλο για τη νίκη στα πλέι οφ είναι η συνάντηση στον όμιλο Δ με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία, καθώς και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Δανία. Το παιχνίδι Αγγλία - Αϊτή θα είναι το πρώτο από τα παιχνίδια του ομίλου Δ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου 2023, ενώ ο τελευταίος αγώνας του ομίλου της Αϊτής με τη Δανία είναι προγραμματισμένος για την 1η Αυγούστου.

Από την πλευρά της, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει την προοπτική να συναντήσει τις τέσσερις φορές νικήτριες ΗΠΑ στον όμιλο Ε, όπου την περιμένουν επίσης η Ολλανδία και το επίσης ντεμπούτο Βιετνάμ.

Η εκστρατεία της Πορτογαλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει στις 23 Ιουλίου εναντίον των Ολλανδών, πριν από τον δεύτερο αγώνα του ομίλου εναντίον του Βιετνάμ στις 27 Ιουλίου και τον τελευταίο αγώνα του ομίλου Ε εναντίον των ΗΠΑ την 1η Αυγούστου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]