alex_morgan

Η Άλεξ Μόργκαν αντιδρά στην πιθανή χορηγία της Σαουδικής Αραβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το Visit Saudi, το τουριστικό γραφείο της χώρας του Κόλπου, αναμένεται να αποτελέσει χορηγός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA αυτό το καλοκαίρι σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και οι παίκτριες παίρνουν θέση και αντιδρούν!

Η FIFA ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι η Visa θα είναι ο πρώτος «παγκόσμιος συνεργάτης του ποδοσφαίρου γυναικών» και η Commonwealth Bank (CommBank) της Αυστραλίας έχει ήδη οριστεί ως «επίσημος υποστηρικτής» του τουρνουά. Εκτός από το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα περιλαμβάνει 32 ομάδες και θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε δύο χώρες, θα έχει επίσης μια νέα εμπορική στρατηγική, καθώς η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία προσπαθεί να επωφεληθεί από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γυναικείο παιχνίδι.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, είναι πιθανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον δεδομένης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομακτική» από τη Διεθνή Αμνηστία. Στη χώρα του Κόλπου οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι το 2018 και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε το 2020.

Αυτόν τον μήνα, η εθνική ομάδα γυναικών της Σαουδικής Αραβίας φιλοξένησε και κέρδισε μια φιλική διοργάνωση τεσσάρων ομάδων σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει για πρώτη φορά παρουσία στην κατάταξη της FIFA.

Παρόλα αυτά, βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν από την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Visit Saudi, το τουριστικό γραφείο της χώρας, πρόκειται να αποκαλυφθεί ως χορηγός του Μουντιάλ Γυναικών της FIFA. Η χορηγία μιας από τις κορυφαίες διοργανώσεις του κόσμου είναι βέβαιο ότι θα θέσει ερωτήματα σχετικά με το αν η Σαουδική Αραβία θα διεκδικήσει τη διοργάνωση ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού τουρνουά τα επόμενα χρόνια. Μη ξεχνάμε την κοινή προσφορά, μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών του 2030 που έχει από καιρό δρομολογηθεί.

Οι πρωταγωνίστριες πάντως, δεν δείχνουν διάθεση σιωπηλής αποδοχής. Το αστέρι της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, Άλεξ Μόργκαν, χαρακτήρισε μια πιθανή χορηγία του Visit Saudi στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών «παράξενη», προσθέτοντας σε σχόλια σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι «ηθικά, απλά δεν έχει νόημα».

«Νομίζω ότι είναι παράξενο που η FIFA έψαξε να έχει το Visit Saudi ως χορηγό για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, όταν εγώ η ίδια, η Άλεξ Μόργκαν, δεν θα γινόμουν καν αποδεκτή και δεν θα υποστηριζόμουν σε αυτή τη χώρα», δήλωσε την Τετάρτη η επιθετικός της USWNT και των San Diego Wave.

«Απλά δεν το καταλαβαίνω. Νομίζω ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Σαουδική Αραβία είναι να καταβάλει προσπάθεια στη γυναικεία ομάδα της, η οποία σχηματίστηκε μόλις πριν από δύο χρόνια και δεν έχει καν τρέχουσα κατάταξη στο σύστημα κατάταξης της FIFA, λόγω του πόσο λίγα παιχνίδια έχει παίξει. Αυτή θα ήταν η συμβουλή μου προς αυτούς και ελπίζω πραγματικά ότι η FIFA θα πράξει το σωστό. Θέλω να πω, σχεδόν όλοι έχουν μιλήσει εναντίον αυτού, επειδή ηθικά, απλά δεν έχει νόημα».

Τα σχόλια της Μόργκαν έρχονται μετά την επιστολή των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προς τη FIFA την περασμένη εβδομάδα για επείγουσες διευκρινίσεις σχετικά με τη χορηγία. Η Football Australia δήλωσε επίσης στο «Athletic» την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «πολύ απογοητευμένη» που η FIFA δεν συζήτησε το θέμα μαζί τους.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε έκτοτε μια δήλωση με την οποία υποσχέθηκε να «εκφράσει τις ανησυχίες της». Η δήλωση έγραφε: «Η Ομοσπονδία υποστηρίζει σθεναρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα για όλους και πιστεύει στη δύναμη του αθλήματός μας να έχει θετικό αντίκτυπο. Οι αξίες, οι αρχές και το όραμά μας καθοδηγούν τις αποφάσεις μας στην επιλογή των χορηγών και των συνεργατών με τους οποίους ευθυγραμμιζόμαστε άμεσα. Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο άλλοι οργανισμοί διαχειρίζονται τις επιλογές χορηγιών για τα τουρνουά στα οποία αγωνιζόμαστε, μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους παίκτες μας».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]