Το 2021/22 ήταν μια απίστευτη χρονιά στο ποδόσφαιρο Γυναικών. Τον Μάρτη υλοποιήθηκε η συμφωνία της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ με την ομοσπονδία της χώρας για το equal pay, στην Ευρώπη η Μπαρτσελόνα συνέχισε να θέτει νέα πρότυπα στο παιχνίδι κάνοντας ένα «τρελό» ρεκόρ με 30/30 νίκες στην Ισπανία. Έχασε ωστόσο τον τελικό του UEFA Champions League γυναικών από τη τη Λυών και την Νορβηγίδα σούπερ σταρ Άντα Χέγκερμπεργκ.

Στην Αγγλία, η Τσέλσι έκανε το νταμπλ κατακτώντας την Women's Super League και το Κύπελλο, ενώ στην NSWL το ανερχόμενο αστέρι Τρίνιτι Ρόντμαν βοήθησε τους Washington Spirit να στεφθούν πρωταθλητές. Με το Euro Γυναικών της UEFA να πλησιάζει το ESPN παρουσίασε τις καλύτερες νέες παίκτριες του παιχνιδιού.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία δημιουργήθηκε η λίστα είναι: εμφανίσεις στο υψηλότερο επίπεδο, σταθερή απόδοση την περασμένη σεζόν και δυνατότητα εξέλιξης σε ποδοσφαιρίστρια κορυφαίου επιπέδου.

1. Τρίνιτι Ρόντμαν (επιθετική), Ουάσινγκτον Σπίριτ, ΗΠΑ.
Ηλικία 20 ετών

Η φορ των Ουάσινγκτον Σπίριτ κατέφθασε στο αμερικανικό πρωτάθλημα με υψηλές προσδοκίες λόγω της επιλογής της στο ντραφτ που ήταν ρεκόρ ως η νεότερη παίκτρια που πέρασε ποτέ από τη διαδικασία και της δικαίωσε πλήρως. Ανακηρύχθηκε κορυφαία rookie τηςς χρονιάς στο NWSL για το 2021 και οδήγησε την ομάδα της στο πρωτάθλημα. Ενόψει της σεζόν του 2022 υπέγραψε ένα τετραετές συμβόλαιο με απολαβές 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων που την έκανε την πιο ακριβοπληρωμένη παίκτρια στο NWSL. Τον Φλεβάρη πραγματοποίησε και το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ.

2. Λόρεν Χεμπ (επιθετική), Μάντσεστερ Σίτι, Αγγλία
Ηλικία 21 ετών

Η άνοδος της Χεμπ δεν έγινε εν μία νυκτί. Εντυπωσιακή στο ντεμπούτο της στη WSL με την Μπρίστολ Σίτι, η εξτρέμ μπήκε γρήγορα στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Σίτι το 2018, όπου μεγάλωσε και έγινε ένα από τα πρώτα ονόματα τόσο για τη Σίτι όσο και για την Αγγλία. Η «στιγμή» της λάμψης της ήταν για πολλούς το She Believes Cup του 2020, που έμοιαζε να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο ποδοσφαίρου για χρόνια, αντί για πέντε μήνες. Μια αριστερή εξτρέμ, εξαιρετικά γρήγορη, με ή χωρίς την μπάλα. Με ρυθμό και αποφασιστικότητά και εξυπνάδα.

3. Λίνα Ούμπερντοφ (μέση), Βόλφσμπουργκ, Γερμανία
Ηλικία 20 ετών

Η 20χρονη ήταν μέλος της ομάδας της Γερμανίας που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 το 2017 και πολλοί θα ανυπομονούν να τη δουν να συμμετέχει στο τουρνουά της Αγγλίας αυτό το καλοκαίρι, αν μπορέσει να παραμείνει σε φόρμα. Έφτιαξε το όνομά της ως η νεότερη διεθνούς φήμης της χώρας της και θα ελπίζει ότι θα μπορέσει να οικοδομήσει πάνω σε αυτή την κληρονομιά, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να ανακτήσει μέρος της ευρωπαϊκής κυριαρχίας της. Η Όμπερντορφ στα πρώτα της βήματα στο ποδόσφαιρο έπαιξε πολλές θέσεις σε όλο το γήπεδο, δίνοντάς της μια ισχυρή επίγνωσης της κάθε θέσης. Διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι και πάντα φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά από αυτούς που αντιμετωπίζει.

4. Σοφία Σμιθ (επιθετική), Πόρτλαντ Θορνς, Ηνωμένες Πολιτείες
Ηλικία: 21

Μια άλλη που έκανε πάταγο σε επίπεδο εθνικής ομάδας νέων, η Σμιθ κέρδισε την πρώτη της εμφάνιση για την μεγάλη ομάδα της USWNT όταν ήταν 16 ετών. Ένα ξεκάθαρο ταλέντο, η Σμιθ έγινε η πρώτη έφηβη που επιλέχθηκε σε ένα ντραφτ του NWSL, όταν οι Πόρτλαντ Θορνς τη διεκδίκησαν ως το Νο. 1 το 2020. Ωστόσο, οι διακοπές στο πρωτάθλημα λόγω της πανδημίας COVID-19 εμπόδισαν την επιθετικό να κάνει αμέσως ντεμπούτο. Με εννέα γκολ σε 22 εμφανίσεις την περασμένη σεζόν, πέρασε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της χρονιάς εκτός φόρμας, αλλά ήταν αναμφισβήτητα κυρίαρχη στην εγχώρια διοργάνωση αυτή τη σεζόν.

5. Σίντνεϊ Λούμαν (μέση), Μπάγερν Μονάχου, Γερμανία
Ηλικία: 21

Αφού ένας τραυματισμός στο ισχίο την κράτησε εκτός για έξι μήνες, η Λούμαν σηματοδότησε την επιστροφή της για τη Μπάγερν Μονάχου με μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο UWCL κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν τον Μάρτιο και έβαλε ξανά τον εαυτό της στην επιλογή για τη Γερμανία στο Euro αυτό το καλοκαίρι. Η Λούμαν εντάχθηκε στην ακαδημία της Μπάγερν Μονάχου ως έφηβη και έκανε το ντεμπούτο της για την πρώτη ομάδα στα 17 της ενώ την ίδια χρονιά «ντεμπούταρε» και για την εθνική ομάδα επιδεικνύοντας τις επιθετικές και αμυντικές της αρετές. Οι νέες αφίξεις στην Μπάγερν Μονάχου και ο τραυματισμός κόστισαν σε χρόνο συμμετοχής αλλά παραμένει σημαντικό μέλος της ομάδας.

6. Τζιοβάνα Κεϊρόζ, Μπαρτσελόνα (δανεική στη Λεβάντε) Χώρα: Βραζιλία
Ηλικία: 18

Ήταν μια δύσκολη χρονιά σε πολλά επίπεδα για την Κεϊρόζ, η οποία αναγκάστηκε να φύγει από τη Μπάρτσα για τη Λεβάντε ως δανεική και αργότερα υποστήριξε ότι είχε υποστεί «καταχρηστική συμπεριφορά» ενώ βρισκόταν στον καταλανικό σύλλογο, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της. Παρ 'όλα αυτά, έχει καταφέρει να σκοράρει επτά γκολ για τη Λεβάντε που τελείωσε τη σεζόν έκτη στην Primera Division. Ήδη διεθνής με τη Βραζιλία σε ηλικία 18 ετών, ένας μεγαλύτερος σύλλογος μπορεί τώρα να την εντάξει στο δυναμικό του καθώς συνεχίζει να δείχνει γιατί η Μπάρτσα την «άρπαξε» από τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από δύο χρόνια.

7. Γιούλε Μπραντ, Χόφενχαϊμ Χώρα: Γερμανία
Ηλικία: 19

Όταν ένας παίκτης μπαίνει και σκοράρει ένα γκολ και δίνει ασίστ σε έναν άλλο μέσα σε πέντε λεπτά στο διεθνές ντεμπούτο του, ξέρετε ότι θα προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Αυτό ακριβώς έκανε η Μπραντ τον Απρίλιο και συνέχισε να εντυπωσιάζει τόσο πολύ με τη Χόφενχαϊμ, που η Βόλφσμπουργκ κινήθηκε για να την αγοράσει αυτό το καλοκαίρι. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από το διεθνές ντεμπούτο της, η Μπραντ έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και ήταν σε μεγάλο βαθμό ήταν μια άγνωστη φιγούρα εκτός της πατρίδας της. Τώρα, ωστόσο, διεκδικεί μια θέση σε μια ανταγωνιστική ομάδα της Γερμανίας και προσελκύει το ενδιαφέρον από συλλόγους σε όλο τον κόσμο.

8. Κλαούντια Πίνα, Μπαρτσελόνα Χώρα: Ισπανία
Ηλικία: 20

Η Πίνα απόλαυσε μια πρωτοφανή χρονιά στη Μπαρτσελόνα, δυσκολεύοντας τον προπονητή Τζόναταν Χιραλντέζ να την αφήσει εκτός ομάδας. Ένα κορίτσι που πέρασε από την ακαδημία, έκανε το ντεμπούτο της 16 ετών το 2018, αλλά μόνο αυτή τη σεζόν, μετά από έναν χρόνο δανεισμού στη Σεβίλλη, άρχισε να εκπληρώνει τις προσδοκίες. Με τον έντονο ανταγωνισμό για τη θέση, οι εμφανίσεις της ήρθαν κυρίως όταν τραυματίστηκαν συμπαίκτριές της, απέναντι σε ομάδες χαμηλότερου επιπέδου ή ερχόμενη από τον πάγκο. Αλλά εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία στο έπακρο. Τελείωσε τη σεζόν με 15 γκολ σε 24 εμφανίσεις και σκόραρε και στα δύο ματς επί της Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά του Champions League. Το επόμενο βήμα είναι να εδραιώσει τη θέση της στην αρχική ενδεκάδα.

9. Μελκί Ντιμορνέ, Stade de Reims Χώρα: Αϊτή
Ηλικία: 18

Μια σταρ στα νεανικά επίπεδα για την Αϊτή, η Ντιμορνέ τράβηξε τα βλέμματα φωτίζοντας τα τουρνουά CONCACAF από την πρώιμη εφηβεία της, καθώς έπαιξε βασικό ρόλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών της Αϊτής όταν ήταν μόλις 14. Κάνοντας πάταγο στη διεθνή σκηνή, τράβηξε γρήγορα τα βλέμματα των σκάουτερ από όλο τον κόσμο στο AS Tigresses στο γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Αϊτής και εντυπωσίασε μετά από πολλές δοκιμές με τη Λυών, καθώς η ηλικία της την εμπόδισε να υπογράψει μια επαγγελματική συμφωνία. Με σαφή εστίαση στο πού θέλει να φτάσει η καριέρα της, δεν ήταν έκπληξη να δούμε την έφηβη να υπογράφει με μια γυναικεία ομάδα Division 1 στη Γαλλί. Ωστόσο, αντί για τη Λυών ή την Παρί, η νεαρή άσος υπέγραψε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο με την ανερχόμενη Stade de Reims.

10. Μέρι Φάουλερ, Μονπελιέ Χώρα: Αυστραλία
Ηλικία: 19

Μια σούπερ προσθήκη για την Μονπελιέ και μια game changer για την Εθνική Αυστραλίας. Από τις παραλίες του Άπω Βόρειου Κουίνσλαντ, όπου έπαιξε στην άμμο με τα αδέρφια της, η φόργουορντ μπήκε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο (2019) και σκόραρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2021). Κάνοντας το ντεμπούτο της στην εθνική ομάδα σε ηλικία 15 ετών, η Φάουλερ βρισκόταν εδώ και καιρό στο ραντάρ των Αυστραλών οπαδών και με κάθε παιχνίδι αποδείκνυε ότι είχαν δίκιο να πιστεύουν στο ταλέντο της. Η Αυστραλή επιθετικός της Τσέλσι Σαμ Κερ έχει περιγράψει την 19χρονη ως την καλύτερη σκόρερ της ομάδας και στα δύο πόδια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]