Claudia_Pina

Κλαούντια Πίνα: Το νέο πολύτιμο πετράδι στο μπλαουγκράνα ψηφιδωτό

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η 20χρονη Ισπανίδα διεθνής, η νεότερη παίκτρια που έχει «ντεμπουτάρει» ποτέ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, βρήκε τη θέση της στο πολύτιμο ψηφιδωτό των Καταλανών.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα πρόσωπο στη γεμάτη «αστέρια» γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μιλάμε για ένα σύνολο που έχει 25 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, έχοντας σκοράρει 138(!) γκολ, κι έχοντας δεχτεί μόλις 7. Μιλάμε για την κάτοχο του Champions League που κρατά στα χέρια της το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Έτοιμη να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της.

Τελευταίο ΜΗ νικηφόρο αποτέλεσμα -ανεξαρτήτως διοργάνωσης- είναι μια ισοπαλία 1-1 κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στις 25 Απριλίου του 2021 στον ημιτελικό του περυσινού Champions League. Στο δεύτερο παιχνίδι, οι Καταλανές επικράτησαν 2-1 στη Βαρκελώνη και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό. Τελευταία ήττα; Στις 31 Μάρτη του 2021 από την Σίτι στο Μάντσεστερ (2-1), στον δεύτερο προημιτελικό του Champions League (το πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη έληξε με το υπέρ της 3-0).

Παράλληλα, πρόκειται για ένα σύνολο παικτριών που είναι επιφορτισμένες να βάζουν την ομάδα μπροστά και να συνθέτουν μια αρμονική χορωδία. Παρατηρήθηκε ξανά στο κατάμεστο «Καμπ Νου» το βράδυ της Τετάρτης (30/03), παρά το γεγονός ότι το χορτάρι προκαλούσε την καθεμία να διεκδικήσει την ποσόστωση της προβολής της για να τροφοδοτήσει το «εγώ» της.

Μετά το 1-0 της Μαπί Λεόν στο 8ο λεπτό που διαμόρφωσε το συνολικό σκορ αγώνων στο 4-1 υπέρ της Μπαρτσελόνα, το ματς θα μπορούσε εύκολα να ιδωθεί ως η τέλεια ευκαιρία το «όλο» να πάρει συμπρωταγωνιστικό ρόλο και να τεθεί στην υπηρεσία της «μονάδας». Ώσπου η Ρεάλ ύψωσε ανάστημα...

Η Καρμόνα στο 16ο λεπτό έφερε το ματς στα ίσα (1-1) και η Θορνόθα με υπέροχο τέρμα έβαλε «φωτιά» στο «Καμπ Νου». Αυτό το αντάξιο του βραβείου Πούσκας γκολ των «Las Blancas», φαίνεται πως «ξύπνησε» και των εγωϊσμό των culés. Σε εκείνο το χρονικό σημείο έγινε φανερή κι η προστιθέμενη δυσκολία του να αντιμετωπίζει κανείς μια ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα και αδιαμφισβήτητο ταλέντο, μέσα στην έδρα της.

Η Αϊτάνα Μπονμάτι σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης (2-2), αλλά η Κλαούντια Πίνα ολοκλήρωσε την επιστροφή της Μπάρτσα βάζοντας τα πάντα στη θέση τους. Με ένα διαγώνιο, μακρινό σουτ με το αριστερό [παρότι θεωρείται δεξιοπόδαρη] η 20χρονη άσος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα «κρεμάζοντας» την κίπερ των φιλοξενούμενων και πανηγύρισε φιλώντας το έμβλημα στη φανέλα. Στο Champions League φέτος μετράει 2 γκολ (αμφότερα κόντρα στη Ρεάλ) σε 5 συμμετοχές και σε σύνολο 18 προσπαθειών. Έχει μοιράσει επίσης 2 ασίστ.


Η Ισπανίδα στράικερ πρόσθεσε στο ενεργητικό της ακόμα μια εμφάνιση -απόδειξη της εξαιρετική της πορεία στην παρθενική της σεζόν με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Πέρυσι είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί έξω από τη Βαρκελώνη, αγωνιζόμενη για μία σεζόν στη Σεβίλλη. Και την εμπειρία που αποκόμισε στο κλαμπ της Ανδαλουσίας την χρησιμοποίησε για να διεκδικήσει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα των μπλαουγκράνα. Φέτος λοιπόν αποφάσισε να παραμείνει στη Βαρκελώνη και να περιμένει την στιγμή της...

Ήταν ένα στοίχημα και για τον ίδιο τον σύλλογο. Ο προπονητής της ομάδας, Xιράλδες, την έριξε στη «μάχη» όταν λαβώθηκε η βασική γραμμή κρούσης του. Η πολυπόθητη ευκαιρία ήρθε λοιπόν για την Πίνα κι εκείνη την εκμεταλλεύτηκε μέχρι κεραίας. Τόσο πολύ, που ξεκίνησε βασική στο Clasico στο «Καμπ Νου». Κι αυτή την παρουσία στο βασικό σχήμα, την είχε κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι των ομάδων στη Μαδρίτη.

Στο «Βλαντεμπέμπας» πέρασε στη θέση της Λεϊλα, αγωνίστηκε ως δεύτερη επιθετικός, έκανε τεράστια ζημιά μεταξύ των γραμμών, έχοντας εξαιρετική κίνηση και συνεργασία με τις Αλέξια και Αϊτάνα με τις οποίες έχουν πιει από την ίδια ποδοσφαιρική πηγή. Την ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Κι ήταν η αρχηγός, η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, η πρώτη που έσπευσε να την αγκαλιάσει όταν σκόραρε για το 3-2 της ομάδας της. Η αθλητική της νονά!

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, στον πρώτο αγώνα του Champions League που έπαιξε η Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τότε την Άρσεναλ, η Πουτέγιας ήταν 18 ετών και ξεκίνησε ως βασική... Τότε λίγοι πόνταραν πως το κορίτσι από την Καταλονία θα χριζόταν κορυφαία παίκτρια στον κόσμο. Τώρα η 20χρονη Πίνα βαδίζει σε έναν δρόμο που άνοιξε το αθλητικό της πρότυπο.

Το αθλητικό της ταξίδι

H Πίνα γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 2001. Η πρώτη επαφή της Πίνα με την μπάλα ήταν στο futsal. Οι σκάουτερ της Εσπανιόλ την ανακάλυψαν και την ενέταξαν στην ακαδημία τους όταν ήταν 11 ετών. Μετά από δύο χρόνια, η Μπαρτσελόνα πήρε το ακατέργαστο διαμάντι στην ομάδα Κ12. Στη Βαρκελώνη άρχισε να λάμπει! Στη δεύτερη κιόλας σεζόν της βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα Νέων σκοράροντας 100 γκολ σε 20 συμμετοχές! Τεχνικά προικισμένη και πνευματικά ώριμη, προχώρησε γρήγορα στις μεγαλύτερες ηλικιακά κατηγορίες και έφτασε ως την ομάδα γυναικών για προετοιμασία.

Παράλληλα, από τα 14, χρίστηκε διεθνής. Τον Σεπτέμβριο του 2016 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Κ17 της Ισπανίας σε ένα τουρνουά της UEFA που φιλοξενήθηκε στην Τσεχία. Σημείωσε 5 γκολ συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ. Αργότερα εκείνη τη σεζόν έπαιξε και το πρώτο επίσημο ματς της με τη φανέλα της «ρόχα», στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών Κ17. Στα τέλη του 2017, χρίστηκε ως η κορυφαία σκόρερ των εθνικών ομάδων της χώρας της (ανδρών/γυναικών) μετρώντας 16 διεθνή τέρματα σε μια χρονιά. Το 2018 πήρε το ασημένιο παπούτσι ως η δεύτερη καλύτερη σκόρερ της Εθνικής Κ17 της Ισπανίας που έφτασε ως την κορυφή του κόσμου και τη Χρυσή Μπάλα για την καλύτερη παίκτρια κάτω των 17 ετών, ενώ το 2021 «ντεμπούταρε» με την ομάδα γυναικών σε ένα φιλικό ενάντια στη Δανία.

Το επίσημο ντεμπούτο της με τη μεγάλη ομάδα Μπάρτσα έγινε τον Ιανουάριο του 2018. Ήταν μόλις 16 ετών και 5 μηνών. Έγραψε τότε Ιστορία ως η νεαρότερη ομάδα που παίζει σε επίσημο ματς της πρώτης ομάδας. Τη σεζόν 2019/20, αγωνίστηκε με την Μπαρτσελόνα Β' και σκόραρε 15 φορές σε 16 ματς. Συνεισέφερε σε ποσοστό 24,6% στο σκοράρισμα της δεύτερης ομάδα των Καταλανών. Pina

Η Κλαούντια Πίνα θεωρείται από πολλούς ως το μέλλον του ισπανικού ποδοσφαίρου γυναικών. Έχει εξαιρετική ντρίμπλα, πόδι(α) -«φαρμάκι», αυτοπεποίθηση και ωριμότητα. Η εσωτερική ηρεμία και το θάρρος να αναλαμβάνει την ευθύνη και να βγαίνει μπροστά είναι επίσης στοιχεία άξια αναφοράς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]