«Είμαι γ@μημένα πολύ χαρούμενη. Ειλικρινά!» είπε η προπονήτρια της Τσέλσι Έμα Χέις μετά τον τελικό του Κυπέλλου. «Αυτές οι γυναίκες θα μείνουν στην ιστορία. Θα κοιτάξω πίσω σε 10 χρόνια και θα πω, 'Αυτή η ομάδα ήταν απέραντη'. Είναι η καλύτερη ομάδα που έχω προπονήσει ποτέ», πρόσθεσε φανερά ενθουσιασμένη.

Η Τσέλσι μπορεί πια να υπερηφανεύεται ότι είναι η καλύτερα γυναικεία ομάδα στο Νησί. Η κατάκτηση του Κυπέλλο το επιβεβαίωσε. Γιατί μπορεί οι «μπλε» να είχαν κατακτήσει την Women's Super League, αλλά αν η Μάντσεστερ Σίτι έπαιρνε το κύπελλο, θα υπήρχαν ερωτηματικά για το ποια είναι η καλύτερη όλων. Τα ερωτηματικά σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο γυναικών στην Αγγλία, έχουν πια απαντηθεί.

Οι back-to-back κατακτήσεις τόσο του πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου Αγγλίας υπογράμμισαν την κυριαρχία της Τσέλσι. Μια κυριαρχία που αποκτάει άλλη αίγλη γιατί παράλληλα σημαίνει και το τέλος της αναβίωσης της γυναικεία ομάδας των «πολιτών». Ένα σύνολο που βρέθηκε σε ανοδική πορεία.

Η κατάκτηση του Κύπελλο μπροστά σε 49.094 ζευγάρια μάτια, ρεκόρ προσέλευσης για τη διοργάνωση σε επίπεδο γυναικών, ήταν η ενσάρκωση της συλλογικής απόδοσης της Τσέλσι που είναι αδιαμφισβήτητα μια ομάδα ηγετών. «Είναι ένας μεγάλος λόγος που είμαστε τόσο επιτυχημένοι», δήλωσε η αρχηγός Μαγκνταλένα Έρικσον. «Υπάρχουν διεθνείς παίκτριες που έχουν τόση εμπειρία, και διευκολύνει τη δουλειά μου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να είναι ηγέτες. Έχουμε τόσους πολλούς που μπορούν να βγουν μπροστά όταν χρειαστεί».

Βέβαια η κυριαρχία της ομάδας του βόρειου Λονδίνου δεν ήρθε από τη μία ημέρα στην άλλη. Έχουν περάσει δέκα χρόνια που η Χέις εφαρμόζει το δικό της στυλ διαχείρισης, καταφέρνοντας να φέρει σε πλήρη ισορροπία ένα σύνολο με πολλές παίκτριες ονόματα. Να τους εμφυσήσει το πνεύμα νικητή. Να τις κάνει να παραμένουν ψύχραιμες ακόμα και κάτω από υψηλή πίεση. «Έχουμε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν θα ήταν ποτέ στην ομάδα των ηττημένων. Θα βρουν τον τρόπο». Και πράγματι τον βρίσκουν. Η επιθετική δεινότητα της Σαμ Κερ, η εμπειρία της Πέρνιλ Χάρντερ, η εντυπωσιακά βελτιωμένη Τζες Κάρτερ, η μαγεία της Τζι Σο-Γιουν, η τεχνική λαμπρότητα της, η τεχνική της Γκούρο Ρέιτεν, οι αμυντικές αρετές της Μίλι Μπράιτεν και η επιμονή της Έρικ Κάμπεθ. Κομμάτια ενός εντυπωσιακού ψηφιδωτού.

«Η Μάντσεστερ Σίτι είναι κορυφαία ομάδα αλλά μας υποτίμησε», είπε η Χέις στην συνέντευξη Τύπου μετά το κύπελλο Αγγλίας. «Η ήττα στον τελικό του Λιγκ Καπ μας έκανε να νιώθουμε ότι έχουμε κάτι να αποδείξουμε». «Η Τσέλσι είναι μια ομάδα που κερδίζει. Το έχει δείξει. Το ξέραμε. Έχουν διαφορετικό στυλ από εμάς, μια πιο άμεση ομάδα με πολύ έμπειρες παίκτριες», δήλωνε από πλευράς της η Βίκι Λοσάντα πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα νυν μεγάλο αστέρι της Σίτι.

Μια ομάδα που πέρα από το ατομικό ταλέντο των παικτριών της αποπνέει αυτό το αίσθημα που έχουν οι πραγματικά μεγάλες ομάδες. Αυτό της οικογένειας. «Είμαστε μια οικογένεια. Τσακωνόμαστε, διαφωνούμε, πέφτουμε. Όλα αυτά συμβαίνουν πίσω από την αυλαία. Υπάρχει όμως μια ακλόνητη δέσμευση στην εξέλιξη και μια υπόσχεση να ωθούμε η μία την άλλη στα όριά της», περιγράφει η προπονήτρια των «μπλε».

Μετά την απογοήτευση και τον πρόωρο αποκλεισμό από το Champions League, ο επόμενος στόχο της Τσέλσι είναι η διοργάνωση των αστεριών. Και η Χέις δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν τα καταφέρει. Προς το παρόν βέβαια, η ομάδα μπορεί να απολαύσει τη δόξα. Μια δόξα που τους φέρνει στις οθόνες αφού ένα νέο ντοκιμαντέρ -παραγωγής Fulwell 73- θα καταγράψει την άνοδο της ομάδας από το ναδίρ της σεζόν 2018/19 μέχρι το ζενίθ του 2021 και τον τελικό του Champions League (ήττα από την Μπαρτσελόνα). Η σειρά όχι μόνο ακολουθεί τη Χέις και τις παίκτριες της αλλά φωτίζει και όσα γίνονται πίσω από τους φωτεινούς προβολείς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]