OL Féminin

Λυών: Οι λέαινες περπάτησαν για χρόνια εκεί που τώρα πατά η Μπαρτσελόνα...

Μαριλένα Καλόπλαστου

Τα ρεκόρ προσέλευσης στο «Καμπ Νόου» και η εικόνα της πλήρους κυριαρχίας που αποπνέει η Μπαρτσελόνα των τελευταίων δύο ετών είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των επιτυχιών της Λυών.

«Υπήρχε γυναικείο ποδόσφαιρο πριν από τη Μπαρτσελόνα και παιζόταν εδώ, για χρόνια», είπε η θρύλος της Λυών Άντα Χέγκερμπεργκ στην L’Equipe τον περασμένο μήνα. «Πρέπει να κερδίσουμε ξανά για να ανακτήσουμε τη θέση μας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτή τη σεζόν. Δεν έχουμε χάσει ποτέ από την Μπαρτσελόνα», πρόσθεσε. Για τη Λυών και την μεγάλη της σταρ στον τελικό του Champions League δεν διακυβεύεται μόνο ένα τρόπαιο.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού. Τον τελευταίο χρόνο, ολόκληρος ο κόσμος του ποδοσφαίρου παρακολουθεί εκστατικά τις κυρίαρχες εμφανίσεις της Μπαρτσελόνα. Την ίδια στιγμή τα κατορθώματα της Λυών έχουν σχεδόν ξεχαστεί. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η γαλλική ομάδα είναι εκνευρισμένη από το γεγονός ότι η Μπάρτσα δεν πήρε μόνο τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης πέρυσι, αλλά και την ιδιότητα της αγαπημένης ομάδας στο ποδόσφαιρο γυναικών παγκοσμίως, κι αυτό οι Γαλλίδες δεν μπορούν να το αφήσουν αναπάντητο.

Η εχθρική ατμόσφαιρα στο Parc des Princes δεν στάθηκε εμπόδιο σε μια πραγματική υπερδύναμη του γυναικείου ποδοσφαίρου που βασίλεψε για πάνω από μια δεκαετία -14 συνεχόμενοι τίτλοι στη Γαλλία και πέντε συνεχόμενες κατακτήσεις Champions League-. Ένα απογοητευτικό 2021 είδε τη Λυών να χάνει τα σκήπτρα της από την Παρί Σεν Ζερμέν στα εν' οίκω και την Μπαρτσελόνα να φορά το ευρωπαϊκό στέμμα.

«Πάρτε αυτά τα χρώματα στο Τορίνο», έγραφε ένα πανό που ξεδιπλώθηκε πάνω από τις μπλε, άσπρες και κόκκινες ρίγες που κάλυπταν τους Ultras της Παρί Σεν Ζερμέν, κι ένα κοινό 43.254 ατόμων -ρεκόρ προσέλευσης για αγώνα γυναικών στη Γαλλία- προσπάθησε να βάλει δύσκολα στην Άντα Χέγκερμπεργκ και την παρέα της που κλήθηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της μεγάλης εγχώριας αντιπάλου τους για να βρεθούν στον τελικό των αστεριών. Όμως η πρώτη ever κάτοχος της Χρυσής Μπάλας έκανε ό,τι μπορούσε για να βεβαιωθεί ότι δεν θα είναι αυτά τα χρώματα στο γήπεδο της Γιουβέντους στις 21 Μάη.

Κρατώντας το χέρι στο αυτί της και χτυπώντας το σήμα της Λυών στο στήθος της, η Νορβηγίδα στράικερ σκόραρε και με τις κινήσεις της έμοιαζε σαν να δείχνει ότι κυβερνά την πρωτεύουσα. «(Η Άντα) είναι μια από τους ηγέτες μου, ψυχολογική ηγέτης της ομάδας, υποδειγματική παίκτρια κινητήριος δύναμη για την ομάδα», δήλωνε μετά το τέλος του αγώνα η προπονήτρια της Λυών Σονιά Μπομπαστόρ.

Η νέα είναι ωραία, αλλά η παλιά είναι αλλιώς

Η Μπομπαστόρ εντάχθηκε στην οικογένεια της Λυών ως παίκτρια το 2006, δύο χρόνια αφότου η γυναικεία ομάδα έγινε κομμάτι του οργανισμού Ολιμπίκ Λυών. Έχει δει όλη την εξέλιξη μιας δυναστείας που χτίστηκε τα τελευταία 18 χρόνια με επικεφαλής των ιδιοκτήτη του γαλλικού συλλόγου Ζαν Μισέλ Ολά. «Ξεκινά από την πεποίθηση όλου του οργανισμού να αναδείξει το γυναικείο ποδόσφαιρο», λέει ο ισχυρός άνδρας της OL πλέον 73 ετών. «Απαιτούσε, πρώτα απ όλα, μια αλλαγή νοοτροπίας από το εσωτερικό του συλλόγου... μια πολύ σημαντική φιλοσοφική, πολιτιστική αλλαγή, επειδή τα θεμέλια του συλλόγου που προέρχονταν από ποδοσφαιρικό υπόβαθρο ήταν εξαιρετικά απροετοίμαστα κι απρόθυμα για την εμφάνιση ενός σύγχρονου, αφοσιωμένου και υψηλού επιπέδου γυναικείου τμήματος. Ήταν ένα αποκλειστικά ανδρικό κλαμπ που δεν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο», περιγράφει σε συνέντευξή του στο The Athletic.

Χάρη στο επιχειρηματικό του υπόβαθρο στον τομέα της τεχνολογίας - ο Ολά είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cegid, μιας εταιρείας διαχείρισης λογισμικού - ο επιχειρηματίας ήταν πιο έτοιμος να αναδείξει τις αξίες και τις δεξιότητες των γυναικών. «Η εμπειρία μου μού έδωσε ένα όραμα που είναι ίσως διαφορετικό από τους παραδοσιακούς επενδυτές στο ποδόσφαιρο», λέει. Ερωτηθείς από πού προήλθε το ενδιαφέρον του να συνεισφέρει στο γυναικείο παιχνίδι, χαμογελά.

«Η μαμά μου με δίδαξε πολλά. Στο σπίτι, ήταν όλα εξαιρετικά ισότιμα ​​μεταξύ του μπαμπά μου, που ήταν καθηγητής γαλλικών, και της μαμάς μου, δασκάλας μαθηματικών. Από την αρχή, κατάλαβα την αξία των γυναικών και την εμπιστοσύνη που μπορεί να σου δώσει μια οικογένεια. Ως επιχειρηματίας, βασίστηκα σε πιο συμβατικά γυναικεία χαρακτηριστικά για να βοηθήσω τα ρίσκα να αποδώσουν και πάντα μου πήγαινε καλά».

Η αλλαγή νοοτροπίας, ωστόσο, δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε χρόνος για να πειστούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λυών γιατί ο Ολά είχε επιλέξει να επενδύσει στο γυναικείο παιχνίδι και κατά τα πρώτα τρία ή τέσσερα χρόνια, η ισότητα που οραματιζόταν δεν αντιστοιχούσε στην καθημερινή λειτουργία της γυναικείας ομάδας. Πριν από άλλους, είδε ότι η γυναικεία ομάδα εξισορρόπησε εκείνη των ανδρών της Λυών. «Η γυναικεία ομάδα έφερνε μια ισορροπία στην απόδοσή μας συνολικά γιατί ενώ υπήρχαν περισσότεροι κίνδυνοι στο ανδρικό ποδόσφαιρο (λόγω των κακών αποτελεσμάτων), υπήρχαν λιγότεροι στη γυναικεία ομάδα (λόγω της κυριαρχίας της), περισσότερη ηρεμία στην απόδοσή τους».

Σταδιακά, τα αποτελέσματα της γυναικείας ομάδας απέδειξαν τη σημασία τους και η εμφάνισή τους μέσα στον σύλλογο συνέπεσε με την κατάκτηση του πρώτου τους τίτλου το 2007. Ήρθε ένα σημείο που η εσωτερική αντίθεση που αντιμετώπιζαν κάποτε οι γυναίκες εξαφανίστηκε σιγά σιγά. «Όλοι θεώρησαν ότι δεν ήταν πλέον ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα, ήταν ένα αναπόσπαστο στρατηγικό μέρος του συλλόγου», λέει ο Γάλλος.

Η Λυών έχει πρωτοστατήσει στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός σύλλογος που υπέγραψε Αμερικανίδα παίκτρια και σήμερα μερικές από τις παίκτριές της έχουν τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο παιχνίδι. Η OL Groupe, η μητρική εταιρεία, συνεισφέρει στο πλευρό των γυναικών για να υπάρχει ισότητα, κάτι που ο Ολά λέει ότι είναι «απόλυτα δικαιολογημένο». Πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουν να επενδύουν για να "ματσάρουν" με αυτό που κάνουν οι ανταγωνιστές τους.

«Νίκη χωρίς ρίσκο, φέρνει θρίαμβο χωρίς δόξα»

«Πρέπει να αυξήσουμε το μπάτζετ λόγω του ανταγωνισμού στη Γαλλία, με την PSG, την εμφάνιση της Μπαρτσελόνα – που έχει σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ – και των αγγλικών συλλόγων, που έχουν επίσης ανώτερα οικονομικά», εξηγεί ο Ολά. «Αγωνιζόμασταν για δύο ή τρεις παίκτες τα τελευταία δύο χρόνια και κάθε φορά οι παίκτες πήγαιναν στη Μπαρτσελόνα. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος, αλλά και τα (οικονομικά) μέσα που δόθηκαν σε αυτούς τους παίκτες ήταν υψηλότερα από αυτά που είχαμε δώσει εμείς», αποκάλυψε ο πρόεδρος της OL.

Σύμφωνα με τον Ολά οι επενδύσεις των συλλόγων στα γυναικεία τμήματα είναι δίκοπο μαχαίρι. Αφενός προωθείται το ποδόσφαιρο γυναικών, αφετέρου δυσκολεύει η κατάκτηση τίτλων. Ωστόσο «νίκη χωρίς ρίσκο φέρνει θρίαμβο χωρίς δόξα», υπογραμμίζει! Αυτό που κάνει τη Λυών να ξεχωρίζει είναι η συνοχή της ως ομάδα. «Όταν η ομάδα λάμπει, είναι πιο εύκολο για το άτομο να λάμψει», λέει η προπονήτριά της.

Η Λυών συνεχίζει να είναι πρωτοπόρα και πολύ μπροστά όσον αφορά στον επαγγελματισμό που προσφέρει στις παίκτριές της. Σε καθημερινή βάση. Ένα προπονητικό κέντρο για τη γυναικεία ομάδα που χτίστηκε ακριβώς δίπλα στο γήπεδο προπόνησης των ανδρών είναι μόνο ένα σύμβολο ισότητας των δύο ομάδων. Οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στις ίδιες αίθουσες περιποίησης όπως κρυοθερπαεία, ακτινοθεραπεία, ενδυνάμωση και προετοιμασία οποιασδήποτε φύσης. Οι παίκτες -άνδρες/ γυναίκες- συναντιούνται συχνά στο εστιατόρια της ομάδας που είναι κοινό και για τις δύο ομάδες.

Η Μπομπαστόρ ζήτησε μια αθλητική ψυχολόγο για να εργαστεί στην ενδυνάμωση και την αυτοπεποίθηση των παικτριών της και οι ιθύνοντες συμφώνησαν χωρίς δεύτερη σκέψη. «Ο κανόνας είναι ότι αυτό που ισχύει για τους άνδρες πρέπει να ισχύει και για τις γυναίκες» εξηγεί ο Ολιβίε Μπλαν επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου της Λυών και πρώην επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας των ανδρών.

Η ίδια μεθοδολογία αντικατοπτρίζεται και σε επίπεδο ακαδημίας. Η Λυών δημιούργησε την πρώτη γυναικεία ακαδημία στη Γαλλία το 2016, με πρώτο διευθυντή την Μπομπαστόρ. Πλέον αναπτύσσεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το 2020, η OL Groupe έγινε ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του OL Reign, ενός κλαμπ NWSL με έδρα το Σιάτλ, για να επεκτείνει την εμβέλειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να έχει μια παγκόσμια στρατηγική στρατολόγησης. Επίσης, στοχεύει στην αγορά ενός ασιατικού συλλόγου με την πεποίθηση ότι μπορεί να επωφεληθεί κι από εκείνη την αγορά.

Από τη δική τους πλευρά, οι «μπλαουγκράνα» έχουν κατακτήσει τους τίτλους των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Τα ρεκόρ προσέλευσης στο «Καμπ Νόου» απασχόλησαν επίσης όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα. Το ποδόσφαιρό τους, ένα ποδόσφαιρο πλήρως κυριαρχικό με πολλά γκολ έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Τα πεπραγμένα τους είναι πράγματι άκρως εντυπωσιακά. Εν συγκρίσει όμως με τη μακροχρόνια κυριαρχία της Λυών, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Ξεχάστε τη Ρεάλ Μαδρίτης, η γυναικεία ομάδα της Λυών είναι η καλύτερη του Champions League όλων των εποχών

Η πιο επιτυχημένη ομάδα ανδρών στο Champions League είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κατέκτησε τρεις διαδοχικές φορές την κούπα με τα μεγάλα αφτιά μεταξύ του 2016 και του 2018. Η Λυών την «ακολούθησε» σε κάθε βήμα, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε δύο ακόμη τίτλους, το 2019 και το 2020.

Φυσικά υπάρχουν και οι θρυλικοί Μαδριλένοι των Χέντο, Πούσκας και Ντι Στέφανο που πήραν πέντε σερί Κύπελλα Ευρώπης. Ωστόσο, ούτε αυτή η θρυλική ομάδα δεν κυριάρχησε στη διοργάνωση όπως το έκανε η Λυών για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η «βασίλισσα» κέρδισε έξι Ευρωπαϊκά Κύπελλα σε 11 σεζόν, μεταξύ 1955 και 1966, ενώ τερμάτισε επίσης δεύτερη δύο φορές. Οι «λέαινες», ωστόσο, έχουν κερδίσει επτά από τότε που εφτασαν στον πρώτο τους τελικό το 2010 – χάνοντας επίσης δύο στην πορεία – και τώρα διεκδικούν το όγδοο τρόπαιο σε 12 χρόνια!

Η... μακροζωία τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή, κι απόδειξη όχι μόνο της δουλειάς του Ζαν Μισέλ Ολά αλλά και της κουλτούρας του συλλόγου αναφορικά στο ποδόσφαιρο Γυναικών.

Ευχαριστούμε την Aegean για την υποστήριξη της αποστολής #gwomengoestotorino για τον τελικό Champions League Γυναικών 2022.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]