Tabea Wassmuth

Ταμπία Βάσμουτ: Η «αφανής» ηρωίδα του φετινού Champions League

Μαριλένα Καλόπλαστου

Με εννέα τέρματα σε οκτώ συμμετοχές συν μία ασίστ, η Ταμπία Βάσμουτ της Βόλφσμπουργκ βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των σκόρερ στο Women's Champions League.

Η προσέλευση - ρεκόρ του κόσμου στις κερκίδες του «Καμπ Νου», ο χαρακτήρας ντέρμπι της «μονομαχίας» Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης, κι η παρουσία της καλύτερης παίκτριας στον κόσμο Αλέξια Πουτέγιας στον αγωνιστικό χώρο, έκλεψαν τα φώτα από τον έτερο προημιτελικό του Champions League Γυναικών.

Όμως για την Γερμανίδα μεσοεπιθετικό της Βόλφσμπουργκ Ταμπία Βάσμουτ το παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο «φιλοξένησε» προσωπικό της milenstone. Το γκολ της κόντρα στις Λονδρέζες λίγο πριν την συμπλήρωση των πρώτων 20 λεπτών στο ματς, στο Emirates ήταν το τέρμα υπ' αριθμόν εννέα φέτος για εκείνη στο UEFA Women's Champions, σε επτά παιχνίδια της στην κορυφαία τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

Γκολ που την ανέβασε στην κορυφή της λίστας με τις σκόρερ!

Η πρώτη πεντάδα:

Ταμπία Βάσμουτ 9 γκολ (1 ασίστ) - Βόλφσμπουργκ

Αλέξια Πουτέγιας 8 γκολ (2 ασίστ) - Μπαρτσελόνα

Τζόρντιν Χουιτέμα 6 γκολ (2 ασίστ) - Παρί Σεν Ζερμέν

Καταρίνα Μακάριο 5 γκολ (2 ασίστ) - Λυών

Κριστιάνα Τζιρέλι 5 γκολ (1 ασίστ) - Γιουβέντους

Η Γερμανίδα διεθνής έχει βρει δίχτυα και στις τέσσερις εκτός έδρας συμμετοχές της αυτή τη σεζόν, σημειώνοντας πέντε εκτός έδρας γκολ. Περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη παίκτρια. Επιπλέον είναι η πρώτη σκόρερ της Βόλφσμπουργκ με 19 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις! Στο παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ στο Λονδίνο, «άγγιξε» μάλιστα και το 10ο τέρμα, σημάδεψε όμως δοκάρι.

«Killer» όταν υποδέχεται την μπάλα μπροστά στο τέρμα, ψύχραιμη υπό πίεση, εξαιρετικά γρήγορη και με δυνατό τελείωμα. Η Ταμπία Βάσμουτ έχει σχεδόν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αναζητούσε κάθε προπονητής στον επιθετικό. Διανύει την πρώτη της σεζόν στο Autostadt όπου μετακόμισε από τη Χόφενχαϊμ το περασμένο καλοκαίρι. Την πιθανότητα μιας μεταγραφής εκτός Γερμανίας την είχε αποκλείσει λόγω του Covid. «Με γεμίζει περηφάνια να αγωνίζομαι με τη φανέλα ενός από τους καλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη», δήλωνε τότε.

«Η εξέλιξή της είναι εντυπωσιακή, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», ήταν τα λόγια του αθλητικού διευθυντή της ομάδας Ραλφ Κέλερμαν λίγο πριν κλείσει επίσημα το deal.

Η επαφή της με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε όταν ήταν 5 ετών πιτσιρίκα και έπαιζε στην ακαδημία της Καρλσρούης. Το μοναδικό κορίτσι στην ομάδα. Ο προπονητής της ήταν τότε τόσο εντυπωσιασμένος, που κατάφερε να της κλείσει δοκιμαστικό στην Χόφενχαϊμ. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα νέων του συλλόγου το 2008. Κι αγωνίστηκε τελικά με φανέλα της Χόφενχαϊμ για 12 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ντεμπούταρε και με την Εθνική Γυναικών της χώρας της.

Παράλληλα με την εξέλιξή της στο ποδόσφαιρο, η Τάμπια πήρε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ. και το 2021, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην ψυχολογία. Πλέον εργάζεται πάνω στη διδακτορική της διατριβή αναπτύσσοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα νευρολογικής αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Θυμίζουμε ότι

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Βόλφσμπουργκ σήμερα Παρασκευή 22 Απρίλη και δύο ημέρες μετά (24/04) η Λυών κοντράρεται με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι ρεβάνς είναι προγραμματισμένες για τις 30 Απρίλη.

Ο τελικός για τις 21 Μάη στο Juventus Stadium στο Τορίνο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]