USWNT

«Θέλουν ίσες αμοιβές ενώ η Εθνική Γυναικών των ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια έχασε από 15χρονα;» - Τι πραγματικά συνέβη

Μαριλένα Καλόπλαστου

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος στην προσπάθεια να υποβιβάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου Γυναικών αναφέρεται στην ήττα της Εθνικής Γυναικών των ΗΠΑ από μια Ακαδημία Κ15 αγοριών. Τι πραγματικά ήταν αυτό το παιχνίδι;

Αφότου η Εθνική Γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών επικράτησε της Ολλανδίας 2-0 κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Ιούλιο του 2019, η απαίτηση για ίση αμοιβή και μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών των εθνικών ομάδων οδήγησε σε μια ομαδική αγωγή που κατέθεσαν οι παίκτριες των ΗΠΑ στις 8 Μάρτη του 2019, Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας.

Εκείνη την περίοδο, ξεφύτρωσε για πρώτη φορά στον αχανή κόσμο των social media ο ισχυρός: «Ίσες αμοιβές ενώ η Εθνική Γυναικών των ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια, έχασε 5-2 από 15χρονα;». Υπήρξαν, κι υπάρχουν κι ακόμα, άνθρωποι που αντιπαραβάλουν στην διεκδίκηση 28 επαγγελματιών ποδοσφαιριστριών για ίσες αμοιβές, το επιχείρημα ότι «μα δεν γίνεται, εδώ χάσατε από κάτι σχολιαρόπαιδα».

Μίλησαν [και μιλούν ακόμα] για ταπείνωση, σημειώνουν ότι δεν δικαιολογείται να παίρνουν ίσους μισθούς με τους άνδρες συναδέλφους τους, και απόδειξη; Μα αυτή η ήττα από τα 15χρονα. Τι πραγματικά συνέβη όμως;

Ψάχνοντας κανείς για την ήττα της Εθνικής Γυναικών των ΗΠΑ λίγο πριν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, βρίσκει μερικά tweets που κατά κύριο λόγο συνδέονται με ένα κείμενο του CBS Sports. Τίτλος του άρθρου: «Η Κ15 της FC Dallas κέρδισε την Εθνική Ομάδα Γυναικών των ΗΠΑ σε εσωτερικό διπλό».

Εντός του άρθρου σημειώνεται πως: «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τα δύο επερχόμενα φιλικά παιχνίδια εναντίον της Ρωσίας, η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ έπαιξε την Κυριακή με την ομάδα Κ15 αγοριών της FC Dallas κι έχασε 5-2, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας».

Το άρθρο συνεχίζει να περιγράφει το παιχνίδι ως εσωτερικό διπλό, ως πρακτική που υιοθετήθηκε κυρίως για την ανάπτυξη της ομάδας των αγοριών. «Αυτός ο αγώνας ήταν πολύ άτυπος, με την Εθνική ΗΠΑ να μην τα δίνει όλα στον αγωνιστικό χώρο. Το παιχνίδι ωστόσο θα χρησιμεύσει ως ένα υπέροχο ανέκδοτο για τα παιδιά της ομάδας της FC Dallas για να το εξιστορούν στα εγγόνια τους μια μέρα».

Το εσωτερικό διπλό λοιπόν, περιγράφηκε ως τέλεια ευκαιρία για τα αγόρια της Ακαδημίας να μάθουν από την ομάδα γυναικών των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ένα πρόγραμμα που λέγεται Development Academy - τερματίστηκε τον Απρίλιο του 2020 ένεκα της πανδημίας- ειδικά για την προπόνηση και την προετοιμασία των νεαρών αθλητών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχική ανάρτηση [το 2017] έχει πλέον μπλοκαριστεί από το Ντάλας πιθανότατα γιατί μια ωραία εμπειρία για τους έφηβους που είχαν μια άτυπη συνάντηση στο γρασίδι με τις νικήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετατράπηκε αργότερα σε μια διαδικτυακή επίθεση με εμμονή σε κοροϊδίες και σαφείς υπαινιγμούς για το επίπεδο του ποδοσφαίρου Γυναικών.

Υποστήριζαν ότι μια ομάδα Κ15 μπορεί να κερδίσει την καλύτερη Εθνική Ομάδα Γυναικών στον κόσμο!

Το αφήγημα δεν γκρεμίστηκε ούτε όταν οι παίκτριες των ΗΠΑ πόζαραν χαμογελαστές με τα παιδιά της Ακαδημίας, χωρίς την «απόλυτη ταπείνωση» ή την «ντροπή» που κάποιοι φάνηκαν πρόθυμοι να τις βάλουν να νιώσουν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]