τρτ
26/12/2022

Οι γυναίκες που πρωτοπόρησαν μέσα στο 2022

Μπέκι Χάμον, Κάρσον Πίκετ, οι αδερφές Χασιμί, οι Ουκρανές κι οι Ιρανές αθλήτριες... Κάθε μία με «εργαλείο» τον αθλητισμό έστειλε το δικό της διαφορετικό μήνυμα, κι όλες μαζί φώτισαν τον κόσμο με τη δύναμη και τη δυναμική τους.

Γυναίκες σύμβολα, αυτόφωτες, πρωτοπόρες. Γυναίκες που δεν στάθηκαν στα στερεότυπα, που δεν φοβήθηκαν να τολμήσουν, που ενέπνευσαν ολόκληρες γενιές... Που έγιναν πηγή φωτός και πυξίδα για τις «χαμένες» αδερφές τους. Πολλές φορές τα ονόματά τους συζητήθηκαν, οι ιστορίες τους εντυπωσίασαν, «ενόχλησαν», δίδαξαν.

Από το success story της πρώτης γυναίκας προπονήτριας που κερδίζει τίτλο στο WNBA στη rookie χρονιά της στους πάγκους, μέχρι τις Ουκρανές πρωταθλήτριες που φορώντας τα μετάλλιά τους στο λαιμό, έστειλαν κουράγιο στην εμπόλεμη στη χώρα τους.

Κάθε μία συμβόλισε κάτι διαφορετικό, όλες όμως τη δύναμη του (γυναικείου) αθλητισμού, που δεν φυλακίζεται...

των Πηνελόπης Γκιώνη και Μαριλένας Καλόπλαστου

Μπέκι Χάμον: Η χρονιά που η «μαθήτρια», έγινε δασκάλα

dfed

Το πιο πρόσφατο από τα επιτεύγματά της είναι πως βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για το Hall of Fame του 2023. Κάπως έτσι αυτή η ιστορική χρονιά για την 45χρονη coach που την είδε να καταλαμβάνει τρεις κορυφές, κλείνει με τρόπο αντάξιο της μπασκετικής της διαδρομής.

Η Μπέκι Χάμον για οκτώ σεζόν διετέλεσε βοηθός του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ήταν η μόνη γυναίκα σε ένα προπονητικό επιτελείο που έχει προσφέρει δεκάδες πρώτους προπονητές. Άγγιξε με τη σειρά της το γυάλινο ταβάνι, φλερτάροντας με την προοπτική να γίνει η πρώτη γυναίκα head coach ομάδας NBA.

Τo μεγάλο βήμα το έκανε τελικά στο WNBA, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Las Vegas Aces. Έγινε τότε, την τελευταία ημέρα του Δεκέμβρη του 2021, η πιο ακριβοπληρωμένη προπονήτρια του πρωταθλήματος.

Η άλλοτε All- Star του WNBA βρήκε στη Νεβάδα τον δικό της... παράδεισο οδηγώντας τους Aces στο πρώτο πρωτάθλημα της Ιστορίας τους, κι έγραψε ιστορία: ως η μοναδική προπονήτρια που κατακτά το πρωτάθλημα στην πρώτη σεζόν της στη λίγκα! Ένα μήνα νωρίτερα, είχε ψηφιστεί προπονήτρια της σεζόν, (φυσικά) η πρώτη παλαίμαχη παίκτρια που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στην «rookie» σεζόν της στην άκρη πάγκου.

Κάρσον Πίκετ: Το διεθνές της όνειρο, κομμάτι στο ψηφιδωτό της συμπερίληψης

τγ

Η 28χρονη Αμερικανίδα αμυντικός έκανε το καλοκαίρι το ντεμπούτο της με τη φανέλα των ΗΠΑ κι έγινε η πρώτη μη αρτιμελής παίκτρια που το καταφέρνει.

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιουνίου 2022. Η Κάρσον Πίκετ μπήκε στα αποδυτήρια των ΗΠΑ και είδε κρεμασμένη τη φανέλα και το σορτσάκι με το νούμερο «26». Μέχρι να τα φορέσει και να πατήσει το χορτάρι στο παιχνίδι κόντρα στην Κολομβία μιλούσε ακόμα για όνειρο...

Η 28χρονη άσος των North Carolina Courage γεννήθηκε δίχως αριστερό αντιβράχιο και πόθησε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια σε μια εποχή που εξυμνεί τα «εξωγήινα» σωματικά προσόντα. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι δεν μπορεί λόγω της σωματικής ιδιομορφίας της. Μιλούσε όμως για όνειρο.

Όταν στην εκπνοή του Ιουνίου έκανε το «ντεμπούτο» της με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας της, μπορούσε να μιλά πια «για το όνειρο που έγινε πραγματικότητα» και δεν ήταν απλώς επειδή τα κατάφερε, ήταν που είχε περάσει το μήνυμα, πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο «όμορφο παιχνίδι».

Οι αδερφές Χασιμί ποδηλάτησαν για το δικαίωμα των γυναικών στο Αφγανιστάν στην ελευθερία

yt

Η Ιταλία από το Αφγανιστάν απέχουν -σε ευθεία γραμμή- χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως οι Αφγανές αδερφές Χασιμί, ορκίστηκαν να κάνουν τις φωνές τους ν' ακουστούν.

Στα τέλη Οκτώβρη, στην ελβετική πόλη Έιγκλ, όπου διεξήχθη το πρωτάθλημα ποδηλασίας του Αφγανιστάν, η Φαριμπά Χασιμί ανεβασμένη στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κοίταξε την αδερφή της Γιουλντού και δήλωσε: «Ελπίζω ότι έχει σταλεί ένα μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και ότι ο κόσμος θα αφυπνιστεί»!

Είχε μόλις νικήσει στο πρωτάθλημα ποδηλασίας του Αφγανιστάν που διεξήχθη στην Ελβετία. Είχε στο πλευρό της την αδερφή της και τη βαθιά του επιθυμία να στείλουν ένα μήνυμα εκπροσωπώντας όλες τις γυναίκες της χώρας που στερούνται βασικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Τα μετάλλιά τους έγιναν κουράγιο για τους συμπατριώτες τους στην εμπόλεμη Ουκρανία

12

Στις 21 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε επίσημα στην Ουκρανία και ξεκίνησε ο πόλεμος. Στις 19 Μαρτίου η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ κατέκτησε τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο στον κλειστό, με 2.02μ. Η πρωταθλήτρια του ύψους απάντησε με θάρρος και βουρκωμένα μάτια όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και εξήγησε πως έπρεπε να φύγει από τη χώρα της για να μπορέσει να επιβιώσει και να αγωνιστεί.

Λίγους μήνες αργότερα, κατέκτησε ακόμη ένα Παγκόσμιο μετάλλιο στο Όρεγκον 2022 και τον Ευρωπαϊκό τίτλο στο Μόναχο. Πάντα έχοντας ζωγραφισμένα στα μάτια της τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Με κίτρινες και μπλε κορδέλες στα μαλλιά η πρωταθλήτρια του μήκους όχι μόνο κέρδισε μετάλλια σε κλειστό και ανοιχτό στίβο αλλά έκανε και επανάσταση αφού κέρδισε στο τριπλούν. Με 15μ στον ανοιχτό έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης και αφιέρωσε το μετάλλιό της στο έθνος της Ουκρανίας που συνεχίζει να περνά δύσκολες στιγμές.

Οι Ιρανές και όσες «αδερφές τους» τις στήριξαν

υ56θ

Ακόμη και χωρίς να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα αθλητριών από το Ιράν, η επανάσταση των γυναικών μέσα στη χρονιά έγινε σύμβολο ελευθερίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η θέλησή τους για ισότητα αποτυπώθηκε μέσα σε μερικές κινήσεις, όταν με θάρρος και πυγμή έπιαναν ψαλίδια και έκοβαν τα μαλλιά τους ή με ορμή πετούσαν τις μαντήλες τους και έκαναν την επανάσταση που όφειλαν στους εαυτούς τους. Αθλήτριες ανά τον κόσμο τίμησαν τον αγώνα των συναθλητριών τους και έκοψαν τα μαλλιά τους δημόσια, ως μία μορφή στήριξης.

Η πρωταθλήτρια της πάλης, Μελίκα Μπαλάλι, που ζει στη Γλασκόβη κέρδισε ένα τουρνουά και όταν ανέβηκε στο βάθρο ύψωσε σύνθημα που έγραφε: «Σταματήστε να επιβάλετε τη μαντήλα. Έχω δικαίωμα να είμαι παλαίστρια». Λίγες μέρες μετά ξύρισε τα μαλλιά της δημόσια σε διαμαρτυρία για τις αδερφές της.

Η μοναδική Ιρανή Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, η Κίμια Αλιζαντέ, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της στα social media για να κάνει γνωστά τα νέα από το Ιράν που τα δυτικά μέσα αποσιωπούσαν.

Η Ιρανή ορειβάτης Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε χωρίς τη μαντήλα της στους ασιατικούς αγώνες στη Σεούλ χωρίς τη μαντήλα της δίνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα. Μετά από αυτό ήταν αγνοούμενη για ένα διάστημα και έπειτα ζήτησε συγγνώμη. Η πίεση και ο φόβος δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει την επανάσταση που ξεκίνησε αλλά είχε στείλει το μήνυμά της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]