fariba hashimi

Οι αδελφές Χασιμί «φωνάζουν» για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι Αφανές αδελφές Χασιμί, πρωταθλήτριες ποδηλασίας, κάνουν ό,τι μπορούν για να ακουστεί η φωνή τους από την Ιταλία σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε οι γυναίκες του Αφγανιστάν να πάρουν πίσω τα δικαιώματα που βίαια τους πήραν οι Ταλιμπάν.

«Ελπίζω ότι έχει σταλεί ένα μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και ότι ο κόσμος θα αφυπνιστεί». Αυτό δήλωσε η πρωταθλήτρια της ποδηλασίας, Φαριμπά Χασιμί, μετά τη νίκη της στο πρωτάθλημα ποδηλασίας του Αφγανιστάν που διεξήχθη στην Ελβετία.

Το Εθνικό πρωτάθλημα του Αφγανιστάν διεξήχθη στην ελβετική πόλη Έιγκλ, όσο παράταιρο κι αν ακούγεται αυτό, καθώς η κατάσταση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν δεν είναι καλή για οποιαδήποτε τέτοια εκδήλωση που αφορά σε γυναίκες. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν περίπου 50 αθλήτριες-πρόσφυγες του Αφγανιστάν, με αρκετές να ζουν πια στην Ιταλία ή άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό ισχύει και για τη νικήτρια, όπως και την αδερφή της που τερμάτισε δεύτερη.

Οι δύο αδερφές ξεκίνησαν μαζί την πορεία τους στον αγώνα των 57 χιλιομέτρων και γρήγορα πέρασαν πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες. Κατά τη διάρκεια της κούρσας μιλούσαν μεταξύ τους και έπαιρνε δύναμη η μία από την άλλη, όπως εξήγησαν, γι' αυτό κατάφεραν να παραμείνουν πρώτες. Τελικά, στα τελευταία μέτρα, η 19χρονη Φαριμπά Χασιμί κέρδισε στο σπριντ την 22χρονη Γιουλντού Χασιμί και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με χρόνο 1:32.40. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ζάρα Ρεζαγιέ. Και οι τρεις γυναίκες που ανέβηκαν στο βάθρο ζουν σήμερα στην Ιταλία.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» δήλωσε η 19χρονη Αφγανή μετά τη νίκη της και προσέθεσε: «Ελπίζω ότι οι γυναίκες θα πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους».

Θέλουμε να μας προσέξει ο κόσμος για να φέρουμε μαζί την αλλαγή

Η διαφυγή στην Ιταλία και το Ολυμπιακό όνειρο

Οι Φαριμπά και Γιουλντούζ Χασιμί αποτελούσαν μέλη της Εθνικής ομάδας ποδηλασίας του Αφγανιστάν όμως αφού επέστρεψαν οι Ταλιμπάν όλα άλλαξαν. Ο λαός, πια, δεν ήθελε να συνεχίσουν την ποδηλασία και στράφηκαν όλοι και όλες ενταντίον τους όταν εκείνες προσπάθησαν να αντισταθούν. Ακόμη και στο σχολείο ή στον δρόμο τις κακοποιούσαν μέχρι που κάποιοι είχαν προσπαθήσει να τις χτυπήσουν με τα αυτοκίνητά τους. Εκείνες προσπάθησαν να συνεχίσουν την ποδηλασία κρυφά. Τότε, η Παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας μαζί με την πρώην Παγκόσμια πρωταθλήτρια Αλεσάντα Καπελότο τις βοήθησαν και τις φυγάδευσαν. Έτσι, μαζί με ακόμη τρεις αθλήτριες της ποδηλασίας, βρέθηκαν στην Ιταλία όπου και πια μένουν μόνιμα. Ή... μέχρι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν να «πέσει» και να μπορέσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους.

harhiba sisters

Η Καπελότο, πια, είναι σαν μητέρα για τις Αφγανές πρωταθλήτριες. Οι ίδιες όμως δεν ξεχνούν όσες και όσους έχουν μείνει πίσω, που στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως το πιο απλό του να πηγαίνουν στο σχολείο. «Θέλουμε να βρεθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να γίνουμε οι πρώτες από τη χώρα μας που το καταφέρνουν αυτό. Θέλουμε να μας προσέξει ο κόσμος, για να έρθει η αλλαγή» είχαν δηλώσει στο BBC οι δύο αδελφές.

Οι αδελφές Χασιμί είναι μόνο δύο από τις πολλές γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους καθώς η κατάσταση πια για εκείνες ήταν εξαιρετικά κακή. Δεν μπορούσαν ούτε να κυκλοφορήσουν απλά στον δρόμο, αν δεν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους. Πόσο μάλλον να έκαναν προπονήσεις, να ζουν μία κανονική, αξιοπρεπή ζωή. Πολλές αθλήτριες, μάλιστα, ζούσαν με τον φόβο των διώξεων πριν εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού τους έχει απαγορευτεί πια να ασχολούνται με οποιοδήποτε σπορ. Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά τα δικαίωματά τους αφού πια δε μπορούν αν εκφραστούν ελεύθερα με κανέναν τρόπο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]