bsw
25/12/2022

Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν μέσα στο 2022

Μετάλλια, διακρίσεις, τίτλοι, προκρίσεις συνέθεσαν το 2022 για τον γυναικείο αθλητισμό της Ελλάδας, με πρωταγωνίστριες τις ξεχωριστές αθλήτριες που κατάφεραν να εντυπωσιάσουν για ακόμη μία χρονιά.

Μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες αρκετές Ελληνίδες αθλήτριες μας χάρισαν εντυπωσιακές στιγμές και με τις διακρίσεις τους μας έκαναν να νιώσουμε μερικές στιγμές χαράς και αθλητικής περηφάνειας.

των Πηνελόπης Γκιώνη και Μαριλένας Καλόπλαστου

Οι... γνωστές ύποπτες, που φιγουράρουν κάθε χρόνο στις λίστες των κορυφαίων, βρίσκονται και φέτος στη θέση της. Νεότερες που έκαναν το 2022 το «ξέσπασμά» τους αλλά και εκείνες που βρήκαν τον δρόμο της επιτυχίας και οδεύουν προς την πραγματοποίηση των μεγαλύτερων ονείρων τους. Μετάλλια, τίτλοι, καλές θέσεις στην κατάταξη, προκρίσεις. Και όσες αναφέρονται παρακάτω είναι μόνο μερικές από όλες εκείνες που πρωταγωνίστησαν φέτος και έκαναν τον γυναικείο αθλητισμό μοναδικό.

Άννα Κορακάκη (σκοποβολή)

Χωρίς αμφιβολία, ξεχώρισε μέσα στο 2022 αφού ήταν και η μοναδική Ελληνίδα που εξασφάλισε την Ολυμπιακή πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια κόσμου και παρέμεινε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στα 10μ αεροβόλο και στο Νο3 στο 25μ σπορ πιστόλι. Παράλληλα, εμπλούτισε τη συλλογή της με συνολικά 10 μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων Παγκοσμίων κυπέλλων.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (βάδην)

Μετά την εξαιρετική της εμφάνιση και την 4η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, μας χάρισε φοβερές στιγμές στο Μόναχο. Η 38χρονη βαδίστρια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 20χλμ βάδην και λίγες μέρες αργότερα έκοψε ξανά πρώτη την κορδέλα και στα 35χλμ βάδην. Η διπλή της επιτυχία ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς, την οποία μάλιστα ολοκληρώνει στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης.
Στην ίδια διοργάνωση, οι Κατερίνα Στεφανίδη (αργυρό) και Ελίνα Τζένγκο (χρυσό) ανέβηκαν επίσης στο βάθρο των νικητών.

Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη)

Σούπερ χρονιά για την πρωταθλήτρια της πάλης που εμπλούτισε ακόμη περισσότερο τη συλλογή των μεταλλίων της ενώ έκλεισε το 2022 στο Νο2 του κόσμου, στην κατηγορία των -53κ. Η Πρεβολαράκη κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ασημένιο στο Ευρωπαϊκό και χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες για να δείξει για πολλοστή φορά τη σταθερότητά της και τη σκληρή δουλειά που κάνει. Συνεχίζει στο κυνήγι του χρυσού μεταλλίου σε μεγάλη διοργάνωση για να σφραγίσει μία εξαιρετική πορεία πολλών ετών.

Ευαγγελία Αναστασιάδου (κωπηλασία)

Μόλις 20 ετών και κάνει ήδη εξαιρετική πορεία με τα ελληνικά κουπιά. Η Αναστασιάδου, υπερβαίνοντας εαυτόν, κατάφερε να αναδειχθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια Κ23 (με ρεκόρ αγώνων) και πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ23 ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών του Μονάχου πήρε το αργυρό μετάλλιο στο σκιφ για να ολοκληρώσει την πετυχημένη της σεζόν.
Εξαιρετική σεζόν, φέτος, έκανε και η Ζωή Φίτσιου με το ασημένιο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Δέσποινα Γεωργιάδου (ξιφασκία)

To χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξίφους γυναικών στο Κάιρο ήταν το highlight της σεζόν της για το 2022. Η Γεωργιάδου συνόδευσε αυτό το μετάλλιο με δύο χάλκινα ακόμη από Παγκόσμια κύπελλα (Κάιρο, Ορλεάνη) και έκλεισε το 2022 στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης.
Δύο μετάλλια σε Παγκόσμια κύπελλα κατέκτησε και η Δώρα Γκουντούρα μέσα στη χρονιά.

Ολυμπιακός (υδατοσφαίριση)

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μία ομάδα θα ήταν αδιαμφισβήτητα η ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκες κατέκτησαν το Champions league και το LEN Super Cup ενώ εγχώρια ήταν για άλλη μία χρονιά Πρωταθλήτριες και Κυπελλούχες. Αν υπήρχε άλλη κούπα που θα μπορούσαν να σηκώσουν, όπως φαίνεται θα τη σήκωναν κι αυτή.

Οι πρωταθλήτριες του εξωτερικού που ξεχώρισαν

Ίγκα Σβιόντεκ (τένις)

Τι να πρωτογράψει κανείς για την κορυφαία τενίστρια του 2022; Η Πολωνή σταρ βρέθηκε -και παρέμεινε- στο Νο1 του κόσμου, κατέκτησε οκτώ τίτλους εκ των οποίων δύο Γκραν Σλαμ, έκανε ρεκόρ αιώνα με 37 σερί νίκες και έγινε η δεύτερη τενίστρια με τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών (11.000 βαθμοί), πίσω μόνο από τη Σερένα Γουίλιαμς (13.260 πόντοι). Απόλυτα δικαιολογημένα, συγκέντρωσε τα φώτα πάνω της.

Σίντνι Μακλάφλιν (στίβος)

Ακόμη μία χρονιά που έκανε τρελά πράγματα μέσα στους στίβους. Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια έτρεξε το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, στα 400μ με εμπόδια, και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος που τρέχει γρηγορότερα από 51 δευτερόλεπτα στο αγώνισμα τερματίζοντας σε 50.68. Το ιστορικό αυτό παγκόσμιο ρεκόρ της έδωσε δικαίως και τον τίτλο της κορυφαίας της χρονιάς από την Παγκόσμια ομοσπονδία (World Athletics).

Κέιτι Λεντέκι (κολύμβηση)

Μέσα στο 2022 έγινε η μοναδική κολυμβήτρια, είτε γυναίκα είτε άντρας, που καταφέρνει να κερδίσει πέντε συνεχόμενους Παγκόσμιους τίτλους σε ατομικό αγώνισμα (800μ ελεύθερο). Τα μετάλλιά της έφτασαν τα 22 σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, αφού μόνο φέτος κέρδισε τέσσερα, ενώ έκανε και δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ σε 25άρα πισίνα (που δεν την προτιμά) στα 800μ και 1500μ ελεύθερο.

Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών Αγγλίας

Την τελευταία ημέρα του Ιούλη, υπό το βλέμμα 87.192 θεατών στο «Γουέμπλεϊ» -αριθμός ρεκόρ σε αγώνα Euro τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και σε γυναικών - η Εθνική γυναικών της Αγγλίας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας 2-1 στην παράταση της Γερμανίας των οκτώ ευρωπαϊκών και το «it's coming home» που δονεί ένα ολόκληρο έθνος, πήρε σάρκα και οστά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]