prevolaraki
16/11/2022
ΠΑΛΗ

Πρεβολαράκη στο GWomen: «Στόχος το Ολυμπιακό μετάλλιο που κυνηγάω τόσα χρόνια, να κλείσω όμορφα την καριέρα μου»

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία χρονιά που τη βρήκε συχνά πάνω στ αβάθρα μεγάλων διοργανώσεων και πολύ κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της πάλης, Μαρία Πρεβολαράκη, ολοκλήρωσε μία εξαιρετική σεζόν και πλέον όλα οδηγούν... στο Παρίσι.

Στο Νο2 της Παγκόσμιας κατάταξης στα 53 κιλά, με τρία μετάλλια από τις μεγάλες διοργανώσεις της σεζόν και με ένα απωθημένο για το χρυσό μετάλλιο. Η Μαρία Πρεβολαράκη βρίσκεται, δικαίως, στην ελίτ της παγκόσμιας πάλης και ολοκλήρωσε τη σεζόν του 2022 με απολογισμό γεμάτο χαρούμενες στιγμές.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εντυπωσιάζει χρόνια τώρα και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες αθλήτριες. Η παρουσία της στις διεθνείς διοργανώσεις είναι μόνιμη και πολύ συχνά τη βλέπουμε στα βάθρα, με ένα μετάλλιο κρεμασμένο στον λαιμό της. Φέτος, μετά από ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ένα αργυρό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες αναρριχήθηκε στο Νο2 του ράνκινγκ και έδειξε σταθερότητα και πείσμα: «Η αλήθεια είναι ότι σε εμάς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία η θέση μας στην παγκόσμια κατάταξη αλλά σίγουρα δείχνει την σταθερότητα ενός αθλητή στις μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς. Οπότε είμαι ικανοποιημενη που όλη την χρόνια ήμουν σταθερά στο βάθρο στις μεγάλες διοργανώσεις και αυτό αποτυπώνεται και με τη θέση μου στο No2 της παγκόσμιας κατάταξης».

Όπως εξήγησε η ίδια, η θέση στην Παγκόσμια κατάταξη λίγο μετρά μπροστά στις διακρίσεις και τα μετάλλια που μπορεί να κατακτήσει γι’ αυτό και ο στόχος της είναι το βάθρο αλλά και η Ολυμπιακή πρόκριση για τους ερχόμενους Αγώνες του Παρισιού 2024: «Δεν με ενδιαφέρει να κυνηγήσω τις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και να ανέβω στο No1 γι’ αυτό συνήθως και δεν συμμετέχω στα τουρνουά που δίνουν βαθμούς για το ράνκινγκ. Στόχος μου είναι να καταφέρνω να κατακτώ μετάλλια στα Ευρωπαϊκά και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα, γιατί αυτά είναι που μετράνε. Αν η παγκόσμια κατάταξη έδινε εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαφώς θα με ενδιέφερε να το κυνηγήσω. Ο στόχος μου είναι να πάρω την πρόκριση του χρόνου από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου δίνονται τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στους πέντε πρώτους κάθε κατηγορίας. Οπότε ο στόχος μου είναι το Παγκόσμιο, όχι η κατάταξη».

Ο απολογισμός για τη σεζόν που ολοκληρώνεται είναι θετικός και η Πρεβολαράκη εξηγεί πως το γεγονός πως ήταν απόλυτα υγιής ήταν αυτό που της έφερε τις επιτυχίες καθώς της επέτρεψε να κάνει σωστές και δυνατές προετοιμασίες: «Φέτος ευτυχώς δεν είχα κάποιον τραυματισμό όπως πέρυσι, που να με άφησαν πίσω. Ήμουν υγιής και αυτό είναι το πιο σημαντικό.Έτσι κατάφερα να κάνω δύο πολύ καλές και δυνατές προετοιμασίες στο εξωτερικό που με βοήθησαν πάρα πολύ και επίσης δούλεψα αρκετά με τον προπονητή μου (Μοησέν Παριγέι) δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο να δουλεύουμε ξεχωριστά πάνω στο παιχνίδι της κάθε αθλήτριας, από τις βασικές αντιπάλους μου. Έτσι σε κάποια παιχνίδια, ειδικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κέρδισα με σωστή τακτική την οποία ακολουθούσαμε στις προπονήσεις και μας βγήκε πολύ καλά και στους αγώνες. Αυτά νομίζω με βοήθησαν και είχα μια επιτυχημένη χρόνια φέτος».

prevolaraki tokyo

Εφ’ όσον η Πρεβολαράκη καταφέρει να προκριθεί στο Παρίσι 2024 θα έχει πια τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην τελευταία της εμφάνιση σε Ολυμπιακούς, στο Τόκιο 2021, η Πρεβολαράκη περνούσε από τη μεικτή ζώνη προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της καθώς είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, γεγονός που δεν αντιπροσώπευε τις ικανότητές της αλλά ούτε την προσπάθειά της. Η ίδια, ως σωστή μαχήτρια, πήρε την απογοήτευση και την έκανε δύναμη ώστε να μπορέσει να ανακάμψει και να συνεχίσει: «Το 2021 ολοκληρώθηκε με μια πολύ κακή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν πολύ απογοητευτικό για μένα. Νομίζω ότι αυτό με πείσμωσε και είχα μια επιτυχημένη χρόνια το 2022. Το 2023 θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά και ελπίζω να έρθουν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες αλλά όπως ανέφερα ξανά ο μεγάλος μου στόχος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και για εκεί θα δώσουμε έμφαση. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα τουρνουά που θα συμμετέχω θα είναι κυρίως τεστ για μένα εν όψει του Παγκόσμιου και δεν θα τα θέσω ως στόχους».

Όλα αυτά, όμως, οδηγούν σε έναν και μοναδικό στόχο που έχει θέσει η Ελληνίδα πρωταθλήτρια από όταν ξεκίνησε την πάλη: Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτό το πολυπόθητο μετάλλιο, που κάθε αθλητής ονειρεύεται και θέλει να έχει στη συλλογή του. Και με ένα τέτοιο θα ήθελε να ολοκληρώσει τη σημαντική και γεμάτη διακρίσεις καριέρα της: «Ο μεγάλος μου στόχος είναι σίγουρα ένα Ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο κυνηγάω τόσα χρόνια και το 2024 θα είναι η τελευταία μου ευκαιρία για να καταφέρω να το κατακτήσω καθώς έχω αποφασίσει μετά να σταματήσω τον πρωταθλητισμό. Εύχομαι αρχικά να καταφέρω να προκριθώ στους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες για μένα καθώς και η πρόκριση είναι ένα δύσκολο κομμάτι ειδικά στο άθλημα μας που προκρίνονται μόνο 16 αθλητές. Αφού κατοχυρώσω την συμμετοχή μου, να καταφέρω να κατακτήσω ένα μετάλλιο και να κλείσω όμορφα την καριέρα μου χωρίς να μου έχει μείνει απωθημένο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]