Η Cammi Granato κρατάει φανέλα των Vancouver Canucks με το όνομά της
26/06/2022

Γυναίκες στην ηγεσία ανδρικών ομάδων

Ελένη Τζάντασεκ

Όλο και περισσότερες ομάδες στον Καναδά προσλαμβάνουν στο δυναμικό τους γυναίκες προπονήτριες και μάνατζερ με δυνατά βιογραφικά και πληθώρα εμπειριών στον αθλητισμό

Όταν η Cammi Granato ήταν μικρή, εκείνη και οι αδελφοί της σχεδίαζαν να κερδίσουν το λαχείο και να αγοράσουν μια ομάδα χόκεϊ για να τη διοικούν όλοι μαζί γιατί πίστευαν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος η Cammi να συνεισφέρει στο άθλημα. Όταν μεγάλωσαν, ο Tony και ο Don έκαναν καριέρα στο National Hockey League, αλλά η Cammi δε χρειάστηκε να αγοράσει ομάδα για να γίνει βοηθός γενική διευθύντρια των Vancouver Canucks.

Η 51χρονη σήμερα Cammi δούλεψε σκληρά για να φτάσει μέχρι αυτή τη θέση, περνώντας από πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο χώρο του χόκεϊ αλλά το να είναι πάντα η πρώτη γυναίκα σε κάθε της δουλειά ήταν εξουθενωτικό. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει τα 15 χρόνια εμπειρίας ως παίκτρια και αρχηγός της Team USA, αλλά και τα τρία χρόνια που πέρασε ψάχνοντας νέα ταλέντα για τη Seattle Kraken. Η δεύτερη βοηθός γενική διευθύντρια των Vancouver Canucks, η Emilie Castonguay, ήταν η πρώτη γυναίκα με πιστοποίηση μάνατζερ στο πρωτάθλημα.

Ο Jim Rutherford, επιχειρησιακός διευθυντής των Vancouver Canucks, επιβεβαιώνει πως ούτε η Granato ούτε η Castonguay θα ήταν στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα αν δεν πίστευε πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα να κερδίσει. Στόχος του ήταν να φέρει στη διαχείριση της ομάδας ανθρώπους που έφτασαν στο χόκεϊ από πολλού διαφορετικούς δρόμους και θα μπορούσαν μαζί τους να φέρουν νέες οπτικές και ιδέες.

Η Granato και η Castonguay δεν είναι οι μόνες· τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στο μάνατζμεντ ή το προπονητικό τιμ ανδρικών ομάδων. Όταν οι B.C. Lions προσέλαβαν την Tanya Walter ως βοηθό προπονητή, έγιναν η πρώτη ομάδα του Canadian Football League που είχε στο δυναμικό της γυναίκα προπονήτρια. Στη σεζόν 2021/22, στις ομάδες του NFL δούλευαν 12 γυναίκες προπονήτριες. Η γενική διευθύντρια των Florida Marlins είναι επίσης γυναίκα.

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια σε θέσεις ευθύνης, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις ακόμα καλά κρατούν. Όταν η Tanya Walter ξεκίνησε την καριέρα της, υπήρχαν προπονητές που αρνούνταν να της σφίξουν το χέρι. Η Walter διανύει φέτος την πρώτη της σεζόν με τους B.C. Lions, αλλά ως αθλήτρια έχει περάσει από τους Edmonton Storm, την ομάδα της Alberta αλλά και την εθνική του Καναδά. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα οπαδοί που πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να προπονεί την ομάδα. «Πολλοί λένε ότι δεν έχω εμπειρία, ότι δεν έπαιξα στο Canadian Football League. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχουν παίξει όλοι οι προπονητές στο CFL, ούτε ρωτάει κανείς τους άντρες προπονητές που έχουν παίξει. Δείτε τι κάνω πριν πείτε ότι δεν ξέρω τι κάνω και κρίνετε τη δουλειά μου». Μπορεί κάποιοι οπαδοί να είναι σκεπτικοί, οι παίκτες όμως σέβονται τη δουλειά, τις δεξιότητες και την εμπειρία της Walter. «Αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρότερα από κάποιους άντρες για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα» δήλωσε ο αμυντικός της ομάδας Austin Joyner.

Αν και το γεγονός ότι οι γυναίκες πρέπει να καταβάλουν τη διπλάσια προσπαθεια για το ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι δίκαιο, σύμφωνα με την Ann Pegoraro, διευθύντρια του National Research Network for Gender Equity in Canadian Sport και καθηγήτρια στο University of Guelph, μπορεί αυτή ακριβώς η ικανότητα να είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν· οι αντιξοότητες τις βοηθάνε να αποκτήσουν αντοχές. «Αν συμβεί κάτι στη δουλειά, δεν θα τα παρατήσουν για να πάνε σπίτι. Θα διαχειριστούν την κατάσταση γιατί έχουν μάθει να διαχειρίζονται καταστάσεις όλη τους τη ζωή» λέει. Επιπλέον, επειδή έχουν μάθει να κρίνονται πιο αυστηρά και κάθε λάθος τους να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, προσεγγίζουν διαφορετικά και το ρίσκο. Για παράδειγμα, αν ένας άντρας προπονητής απολυθεί γιατί χάνει συνεχόμενα, το δίκτυό του θα τον βοηθήσει να βρει την επόμενη δουλειά του. Μια γυναίκα προπονήτρια δεν έχει όμως την ίδια πολυτέλεια. Αν τα αθλητικά σωματεία θέλουν καλύτερα αποτελέσματα και στο γήπεδο και στη διοίκηση, πρέπει να μάθουν να ισορροπούν ανάμεσα στα διαφορετικά στυλ λήψης αποφάσεων. «Ο τρόπος με τον οποίο οι ομάδες διαλέγουν παίκτες και το επιχειρησιακό τους μοντέλο θα αλλάξει, ακριβώς επειδή έχουν πλέον στο δυναμικό τους άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα» λέει η Pegoraro.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος για τους Vancouver Canucks. «Πιστεύω απόλυτα ότι αν συνεχίσεις να προσλαμβάνεις τους ίδιους ανθρώπους, δεν θα δεις εξέλιξη» λέει η Granato, η οποία δεν κέρδισε το λαχείο, αλλά μπορεί σύντομα να κερδίσει με την ομάδα της το κύπελλο του National Hockey League.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]