Στο πλαίσιο του #WomenHistoryMonth η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Ανδρών των ΗΠΑ παρουσίασε την ιστορία της Αμάνι Γουίλιαμς της γυναίκας που έχει οδηγήσει τους οπαδούς των Ηνωμένων Πολιτειών σε τρεις διαφορετικές ηπείρους ως μέλος των American Outlaws ενός συνδέσμου οργανωμένων οπαδών.

Ντυμένη στα χρώματα των ΗΠΑ και έχοντας περασμένο στον λαιμό της ένα κασκόλ του συνδέσμου, η Αμάνι περιέγραψε σε ένα βίντεο πέντε περίπου λεπτών, τη ζωή της στις κερκίδες του κόσμου. Δηλωμένη υποστηρικτής της Λίβερπουλ, η Αμάνι οργανώνει τις κερκίδες της Austin FC αλλά κι εκείνη των American Outlaws των ΗΠΑ.

Είναι αυτό που ονομάζουν capos (κάπο) και ο ρόλος της, όπως η ίδια τον προσδιορίζει σε παλαιότερη συνέντευξή της, είναι να δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα στην κερκίδα ενθαρρύνοντας τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. «Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να σκοράρουν οι ΗΠΑ ενώ βρίσκεσαι στη μέση μιας "ορχήστρας" έχοντας τα χέρια ανοιχτά;», αναρωτιέται και παραδέχεται ότι σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να δει το παιχνίδι.

Ο ρόλος της είναι να επικεντρώνεται στην ενέργεια των οπαδών και μέσα από τα δικά τους μάτια και εκφράσεις να καταλαβαίνει τί γίνεται στο γήπεδο. Η επαφή της με τους υπόλοιπους υποστηρικτές της ομάδας είναι ιδιαίτερη. Όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους οργανωτές. Κοιτάζοντας τον κόσμο, αναπτύσσουν σταδιακά εξαιρετική ικανότητα στο να τους διαβάζουν και να ερμηνεύουν τα συναισθήματά τους. Μπορούν να δουν θυμό, απογοήτευση, ελπίδα, απλώς παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος. Αν γέρνουν προς τα μπροστά τότε η ομάδα βρίσκεται κοντά στην αντίπαλη περιοχή, αν κρατούν το κεφάλι με τα δυο τους χέρια τότε χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Αν τα μάτια λάμπουν τότε ένα μικρό «θαύμα» έλαβε χώρα στο χορτάρι.

Γρήγορα αναπτύσσουν την ικανότητα της επικοινωνίας με χιλιάδες κόσμο που δεν γνωρίζουν απαραίτητα προσωπικά, μα μοιράζονται το ίδιο πάθος. Η δική της ιστορία στους American Outlaws ξεκίνησε το 2010 στο παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τσεχία. Βρέθηκε στην κερκίδα και βίωσε την ατμόσφαιρά της. Μια κόκκινη ανθρώπινη παλίρροια καθοδηγούμενη από μια αόρατη μπαγκέτα κάποιου μαέστρου συντονίστηκε σε μαζικά επιφωνήματα.

Σε εκείνο το ματς, υποσχέθηκε να μη χάσει κανένα παιχνίδι των ΗΠΑ με τους American Outlwas, γιατί ήθελε να βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους τόσο παθιασμένους όσο εκείνη. Κάθε φορά που παίρνει τη θέση της μπροστά στο κάγκελο νιώθει την ίδια ανατριχίλα και βάζει στοίχημα με τον εαυτό της, να κάνει τους ανθρώπους που έχουν δώσει το παρών να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Αν δει ανθρώπους να βαριούνται ή να μη συμμετέχουν το βλέπει ως πρόκληση. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για την ομάδα θέλει όλοι να έχουν δώσει την ψυχή τους και να φύγουν από το γήπεδο γεμάτοι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]