Το 80% των νέων αυτοκινήτων είναι... ασπρόμαυρα

Το 80% των νέων αυτοκινήτων είναι... ασπρόμαυρα
Η δημοτικότητα των ζωηρών χρωμάτων μειώνεται δραματικά στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το 80% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται σήμερα είναι σε αποχρώσεις του γκρι, συμπεριλαμβανομένων του λευκού και του μαύρου. Αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει μια σημαντική μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.

Η επικράτηση των αποχρώσεων του γκρι αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Οι αποχρώσεις αυτές θεωρούνται πιο ασφαλείς επιλογές και τείνουν να έχουν καλύτερη μεταπωλητική αξία. Επιπλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προτιμούν να παράγουν μονόχρωμα οχήματα λόγω του χαμηλότερου κόστους και της απλούστερης διαδικασίας βαφής.

Honda ZR-V
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Οι ζωηρές αποχρώσεις, όπως το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο, αποτελούν πλέον μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεων. Οι καταναλωτές που επιλέγουν αυτές τις αποχρώσεις το κάνουν κυρίως για να εκφράσουν την προσωπικότητά τους και να ξεχωρίσουν από τη μάζα. Ωστόσο, η γενική τάση δείχνει ότι η ζήτηση για πιο έντονα χρώματα μειώνεται.

Οι προτιμήσεις ανά περιοχή

Η μελέτη ανέδειξε επίσης διαφορές στις προτιμήσεις χρωμάτων ανά γεωγραφική περιοχή. Στην Ευρώπη, το λευκό και το γκρι είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, ενώ στις ΗΠΑ, το μαύρο παραμένει κυρίαρχο. Στην Ασία, οι καταναλωτές δείχνουν επίσης προτίμηση στις μονόχρωμες αποχρώσεις, με το λευκό να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή.

Η επικράτηση των αποχρώσεων του γκρι στις νέες πωλήσεις αυτοκινήτων αντικατοπτρίζει μια γενικότερη τάση προς τις πιο συντηρητικές και πρακτικές επιλογές. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα ζωηρών χρωμάτων, οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν τις ασφαλέστερες και πιο ουδέτερες αποχρώσεις, καθοδηγούμενοι από την αισθητική, την πρακτικότητα και την οικονομία.

Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!