Renault: Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Όμιλο

Renault: Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Όμιλο

Κώστας Παστρίμας
Renault: Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Όμιλο
Το Renault Group ανακοινώνει ιστορικά αποτελέσματα για το 2023 με ρεκόρ επιδόσεων και ισχυρή οικονομική βελτίωση.

Το Renault Group κατέγραψε εντυπωσιακή βελτίωση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες το 2023, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος που είχαν ήδη αναβαθμιστεί τον Ιούνιο του 2023. Με συνολικά έσοδα στα 52,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13,1% και 17,9% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σύγκριση με το 2022, η εταιρεία παρουσιάζει ένα ασυναγώνιστο οικονομικό αποτύπωμα.

Τα λειτουργικά κέρδη του Γκρουπ έφτασαν σε επίπεδο-ρεκόρ με 4,1 δισ. ευρώ, ή 7,9% των εσόδων (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022), αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022. Το καθαρό κέρδος έφτασε στα 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,0 δισ. ευρώ από το προηγούμενο έτος, ενώ η ταμειακή ρευστότητα κατέγραψε επίσης ρεκόρ, αυξημένη κατά 0,9 δισ. ευρώ φτάνοντας τα 3,0 δισ. ευρώ.

Το Renault Group διατηρεί ισχυρό βιβλίο παραγγελιών στην Ευρώπη, με προπαραγγελίες 2,5 μηνών, ενώ το 2023 κατάφερε να τοποθετήσει 2 οχήματα στην κορυφαία τριάδα των best seller στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τη μάρκα από την 5η στη 2η θέση.

Για το 2024, το Renault Group στοχεύει σε λειτουργικό κέρδος ≥7,5%, ταμειακά διαθέσιμα ≥2,5 δισ. ευρώ και προτείνει ένα σημαντικά αυξημένο μέρισμα €1,85 ανά μετοχή για το 2024 σε σύγκριση με €0,25 ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2022.

Λούκα ντε Μέο
Φωτογραφία: Renault

Ο Λούκα ντε Μέο, CEO του Renault Group, δήλωσε: «Σήμερα, ο Όμιλος Renault δημοσιεύει αποτελέσματα ρεκόρ. Αυτά τα αποτελέσματα είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ομαδικής εργασίας και αντικατοπτρίζουν την επιτυχία της στρατηγικής μας Renaulution. Τα θεμελιώδη μας στοιχεία δεν ήταν ποτέ πιο δυνατά και δεν θα σταματήσουμε εκεί. Το 2024, θα έχουμε ένα άνευ προηγουμένου λανσάρισμα οχημάτων, που θα επιδεικνύουν την ανανέωση του Ομίλου Renault, ενώ θα συνεχίσουμε να βελτιστοποιούμε τη δομή του κόστους μας. Ταυτόχρονα, οδηγούμαστε με απίστευτη ταχύτητα στο σε βάθος μετασχηματισμό του Ομίλου με σημαντικά βήματα που έχουμε επιτύχει για τα μεγάλα έργα μας και επιτάχυνση της στρατηγικής μας για ηλεκτρικά οχήματα και λογισμικό. Ο οργανισμός μας προσφέρει ευελιξία και ενισχύει την απόδοση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες για αυτά τα επιτεύγματα. Όλοι μαζί, γεννάμε έναν νέο Όμιλο Renault, πολύ πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό, που δημιουργεί αξία για όλους τους επενδυτές».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!