Παρίσι: Tα SUV πληρώνουν το τίμημα της πολυτέλειας

Κώστας Παστρίμας
Παρίσι: Tα SUV πληρώνουν το τίμημα της πολυτέλειας
Τριπλάσια τέλη στάθμευσης για τα πιο βαριά οχήματα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες των SUV θα αντιμετωπίζουν τριπλασιασμό του κόστους στάθμευσης μετά από ένα δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες στήριξαν την πρωτοβουλία της δημάρχου Άννα Ιντάλγκο. Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε επίσημα από το δημαρχείο, αφορά την αύξηση των τελών στάθμευσης για τα οχήματα που ξεπερνούν τα 1.600 κιλά, ορίζοντας το κόστος σε 18 ευρώ την ώρα για το κέντρο της πόλης και 12 ευρώ για τις πιο απόκεντρες περιοχές. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το 54,55% των ψηφοφόρων, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες.

Η Ιντάλγκο χαιρέτισε την έγκριση του μέτρου ως μία επιβεβαίωση της δέσμευσης των πολιτών του Παρισιού για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα επηρεάζονται μόνο αν ξεπερνούν τους δύο τόνους, ενώ οι κάτοικοι ή οι εργαζόμενοι στο Παρίσι, οι οδηγοί ταξί, οι επαγγελματίες, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και τα άτομα με αναπηρία θα εξαιρούνται.

Το Παρίσι «πρασινίζει» και τα ταμεια γεμίζουν

Αυτό το μέτρο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της πόλης για την περιορισμένη χρήση οχημάτων και τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών, περιλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως η πεζοδρόμηση δρόμων και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Η πόλη έχει επίσης επισημάνει τις αυξημένες κινδύνους που συνεπάγονται τα SUV για τους πεζούς σε περίπτωση ατυχήματος.

Παρά τις αντιδράσεις από ορισμένες ομάδες οδηγών και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή, με επικεφαλής την Ιντάλγκο και τον υπεύθυνο μεταφορών Νταβίντ Μπελιάρ, επιμένει ότι το μέτρο επιβαρύνει μόλις το 10% των οχημάτων της πόλης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προσδοκώνται ετήσια έσοδα έως 35 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφία: J Shim/Unsplash

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!