F1 - Παρέλαση αστέρων στις απονομές της FIA για το 2023 (vid)

F1 - Παρέλαση αστέρων στις απονομές της FIA για το 2023 (vid)
Οι πρωταθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού βραβεύτηκαν σε μία βραδιά αφιερωμένη στους αγώνες, υπό τη σκιά της κόντρας μεταξύ FIA και Formula 1.

H αγωνιστική σεζόν του 2023 για τα πρωταθλήματα της FIA ολοκληρώθηκε με μία φαντασμαγορική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί έγινε η τελετή απονομών των τροπαίων που κατέκτησαν ομάδες και οδηγοί από όλο το φάσμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά όλων των εξωαγωνιστικών εξελίξεων και της νέας κόντρας μεταξύ της FIA και της Formula 1. H έρευνα για το ζεύγος Τότο και Σούζι Βολφ της γύρισε μπούμερανγκ, με τις ομάδες να «αδειάζουν» την παγκόσμια ομοσπονδία. Αυτό οδήγησε τη FIA στο να ολοκληρώσει κακήν κακώς τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει.

Κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς ήταν φυσικά ο Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing. O Ολλανδός πήρε το τρίτο του τρόπαιο σε τρία χρόνια, έπειτα από μία σεζόν γεμάτη ρεκόρ και τεράστιες επιτυχίες. Μαζί του, πήρε το τρόπαιο των κατασκευαστών εκ μέρους της Red Bull Racing o Κρίστιαν Χόρνερ.

Το δικό του βραβείο κατέκτησε ο Όσκαρ Πιάστρι της McLaren. O Αυστραλός εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του στη φετινή χρονιά και αναδείχθηκε ο «Rookie της Χρονιάς» για την FIA.

Τα βραβεία στον κόσμο της Formula 1 δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Ο Φερνάντο Αλόνσο πήρε το βραβείο «Δράσης της Χρονιάς» για τη μάχη του στο Grand Prix Βραζιλίας με τον Σέρχιο Πέρεζ. Ο Ισπανός πραγματοποίησε μια φοβερή προσπέραση για την 3η θέση στον τελευταίο γύρο.

Έπειτα από μία εξουθενωτική και ανατρεπτική σεζόν, ο Τεό Πουρσέρ πήρε τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Formula 2. O Γάλλος παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο του πρωταθλητή και πλέον ετοιμάζεται για νέες αγωνιστικές περιπέτειες το 2024.

Ένας οδηγός με λαμπρό μέλλον μπροστά του είναι ο Γκάμπριελ Μπορτολέτο. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο πρωταγωνιστής και πρωταθλητής στη Formula 3 στη φετινή χρονιά και του χρόνου θα δοκιμάσει την τύχη του στην ανταγωνιστική Formula 2.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της F3 κατέληξε στον Λουκ Μπράουνινγκ για τη νίκη του στο Grand Prix Μακάου, το οποίο διεξήχθει ξανά μετά από τρία χρόνια.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Μπρέντον Χάρτλεϊ, Ρίο Χιρακάβα και Σεμπαστιέν Μπουεμί πήραν τα δικά τους βραβεία για τον τίτλο στους οδηγούς στο WEC. Επιπλέον, ο Καζούκι Νακατζίμα, παρέλαβε το τρόπαιο των κατασκευαστών για την Toyota Gazoo Racing.

Στη Formula E είδαμε μια εντυπωσιακή μάχη κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτός που επικράτησε ήταν ο Τζέικ Ντένις της Andretti, κατακτώντας τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του στο πρωτάθλημα αμιγώς ηλεκτρικών μονοθεσίων.

Ο Κάλε Ροβάνπερα της Toyota παρέλαβε επίσης το δικό του τρόπαιο για τον τίτλο στο WRC στο 2023. Ο Φινλανδός υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ, ενώ η Toyota πήρε επίσης τον τίτλο στους κατασκευαστές.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Rallycross, αυτός που ξεχώρισε και πήρε τον τίτλο ήταν ο Γιόχαν Κριστόφερσον.

Οι Νασέρ Αλ-Ατίγια και Ματιέ Μπομέλ ήταν οι πρωταγωνιστές και παγκόσμιοι πρωταθλητές για το Rally-Raid Championship της FIA στο 2023. Στη σεζόν τους, ξεχώρισε η νίκη που πήραν στο θρυλικό Ράλλυ Ντακάρ.

Νικητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο GT ήταν ο Ραφαέλε Μαρσιέλο, ο οποίος στην τελευταία εμφάνισή του με αγωνιστικό GT3 της Mercedes κέρδισε το Grand Prix του Μακάου.

Την τιμητική τους είχαν και οι νεαροί οδηγοί που ξεχώρισαν στις κατηγορίες karting. Oι Κιρίλ Κούτσκοφ, Ντριζ Λάνγκεντονγκ και Πάολο Ιπολίτο ήταν οι πρωταθλητές στις κατηγορίες OK, Junior και KZ.

Ραντεβού σε ένα χρόνο για την απονομή των βραβείων για τη σεζόν του 2024.

Φωτογραφίες: fia/twitter-X

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!