Θρυλικό αυτοκίνητο του 1920 βγαίνει ξανά στους δρόμους (vid)

Θρυλικό αυτοκίνητο του 1920 βγαίνει ξανά στους δρόμους (vid)

Κώστας Παστρίμας
Θρυλικό αυτοκίνητο του 1920 βγαίνει ξανά στους δρόμους (vid)
Η θρυλική Sascha που σχεδίασε ο Φέρνιναρντ Πόρσε βγήκε ξανά στους δρόμους της πόλης που κατασκευάστηκε

Πριν ο Φέρντιναντ Πόρσε αποφασίσει να κατασκευάσει το πρώτο του αυτοκίνητο και δημιουργήσει το θρύλο που όλοι γνωρίζουμε είχε αναλάβει ως γενικός διευθυντής στην Austro-Daimler. Ένα από τα αυτοκίνητα που σχεδίασε εκείνη την εποχή της δεκαετίας του 1920 ήταν το ADS-R. Το συγκεκριμένο όχημα ήταν γρήγορο για την εποχή και μικρό σε διαστάσεις, αλλά για να περάσει από το συμβούλιο της εταιρείας έπρεπε να σκεφτεί κάτι επαναστατικό.

Ο Πόρσε χρηματοδότησε και κατασκεύασε τέσσερα αγωνιστικά ADS-R τα οποία ολοκλήρωσε με τη βοήθεια του Αλεξάντερ Τζόσεφ Γραφ Κόλοβρατ-Κρακόφσκι. Ο επονομαζόμενος και Σάσα ήταν μεγάλος λάτρης των αγώνων και ο Πόρσε για να τιμήσει τον φίλο και εμπνευστή του αποφάσισε να τοποθετήσει το όνομά του στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

porsche

Ένα από αυτά τα τέσσερα πρωτότυπα αυτοκίνητα βρίσκονται σήμερα στο μουσείο της Porsche και μάλιστα είναι απολύτως λειτουργικό. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Porsche αποφάσισαν να βγάλουν στους δρόμους του Βίνερ Νέουσταντ το αυτοκίνητο για να βιώσουν για μια ακόμα φορά τη γοητεία της οδήγησης ενός αυτοκινήτου 100+ ετών.

porsche

Το ADS-R ήταν εξοπλισμένο με έναν τετρσακύλινδρο κινητήρα 1.100 κ.εκ. ο οποίος απέδιδε 49 ίππους. Το μυστικό της επιτυχίας ωστόσο ήταν στο βάρος καθώς το αυτοκίνητο ζύγιζε μόλις 598 κιλά. Τρία από τα τέσσερα ADS-R είχαν πάρει μέρος στον περίφημο αγώνα Targa Florio του 1922 τερματίζοντας στις 2 πρώτες θέσεις στην κατηγορία των 1.100cc, ενώ το τρίτο εγκατέλειψε με πρόβλημα στον κινητήρα. Το τέταρτο αυτοκίνητο έφερε έναν κινητήρα 1.5 λίτρων και αγωνίστηκε στην ανοιχτή κατηγορία.

Δείτε τη βόλτα του ADS-R στους δρόμους της αυστριακής πόλης

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!