Ηλεκτρικό πατίνι σε λεωφορείο και Μετρό: Το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε αν επιτρέπεται ή όχι

Ηλεκτρικό πατίνι σε λεωφορείο και Μετρό: Το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε αν επιτρέπεται ή όχι
Με απόφαση που υπέγραψε η Χριστίνα Αλεξοπούλου τροποποιήθηκε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς και τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Αλλαγές στα δικαιώματα των επιβατών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) αλλά και την αποζημίωση που δικαιούνται τα ΑμεΑ σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η πρόσβασή τους σε αυτά, έφερε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τροποποιήθηκε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα Επιβατών στα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ).

Ελεύθερα τα ηλεκτρικά πατίνια στα ΜΜΜ

Όσον αφορά τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς τους στα ΜΜΜ. Παράλληλα, θεσπίζεται - στα λεωφορεία - μέγιστος αριθμός βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής σε δύο ανά όχημα.

Επίσης, προβλέπονται:

  • Η διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της κάρτας.
  • Η βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών.
  • Η θέσπιση υποχρέωσης των επιβατών για μη άσκοπη, μη κακή χρήση και μη πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και σεβασμού των κανόνων ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.
  • Εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης, ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου.

Αυξημένες αποζημιώσεις σε ΑμεΑ σε περίπτωση που τους αρνηθεί επιβίβαση

Σχετικά με την πρόσβαση των ΑμεΑ στα ΜΜΜ, αυξάνονται τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις, με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών αυτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές που θεσπίζονται είναι:

Άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ: αποζημίωση από 30€ σε 200€.
Μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων: αποζημίωση από 30€ σε 100€.
Διοικητικό πρόστιμο από 2.000€ σε 2.500€ σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.

Photo Credits: ePowerFun scooters

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!