F1 - H εξωπραγματική αξία των ομάδων, ποια είναι η πολυτιμότερη

F1 - H εξωπραγματική αξία των ομάδων, ποια είναι η πολυτιμότερη
Οι ομάδες της Formula 1 έχουν δει τα έσοδά τους να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αξία τους να εκτοξευθεί.

Πριν από τη σεζόν του 2021, οι κορυφαίες ομάδες της Formula 1 είχαν ετήσιους προϋπολογισμούς που ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ. Κάποιες εξ αυτών αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες ώστε να έχουν ανάλογα έσοδα, ενώ όσες πάλευαν για τις πιο πίσω θέσεις είχαν υποδιπλάσια budget για την εκάστοτε χρονιά.

Ωστόσο η υιοθέτηση του budget cap άλλαξε τα δεδομένα και έκανε τη ζωή των ομάδων καλύτερη. Η οικονομική κατάσταση των ομάδων βελτιώθηκε σημαντικά και πλέον έχει εκτοξευθεί η αξία τους. Σύμφωνα με το Forbes, η μέση αξία μιας ομάδας της Formula 1 υπολογίζεται στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκριτικά με την τελευταία εκτίμηση, που έγινε το 2019, η αξία των ομάδων έχει αυξηθεί κατά 276%.

Κατά μέσο όρο τα ετήσια έσοδα των ομάδων υπολογίζονται στα 534 εκατομμύρια ευρώ, πριν επιβληθούν οι ανάλογοι φόροι και κρατήσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Αυτό σημαίνει πως η κάθε ομάδα μπορεί να στηριχθεί οικονομικά κατά 35% σε έσοδα χορηγών ενώ το υπόλοιπο 65% προέρχεται από το χρηματικό έπαθλο της Formula 1.

F1 2023

Η ομάδα με τη μεγαλύτερη αξία στη Formula 1 είναι η Scuderia Ferrari. Σύμφωνα με το Forbes η ομάδα του Μαρανέλο αξίζει πλέον 3,47 δισεκ. ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη. Δεύτερη βρίσκεται η Mercedes-AMG με αξία 3,38 δισ. ευρώ. Μόλις τέσσερις από τις δέκα ομάδες του grid αυτήν τη στιγμή έχουν αξία που είναι κάτω από ένα δισεκ. ευρώ.

Αξία ομάδων Formula 1

  1. Ferrari – 3,47 δισεκατομμύρια ευρώ
  2. Mercedes – 3,38 δισεκατομμύρια ευρώ
  3. Red Bull Racing – 2,31 δισεκατομμύρια ευρώ
  4. McLaren – 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ
  5. Alpine – 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ
  6. Aston Martin – 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ
  7. AlphaTauri – 979 εκατομμύρια ευρώ
  8. Alfa Romeo – 801 εκατομμύρια ευρώ
  9. Haas – 694 εκατομμύρια ευρώ
  10. Williams – 645 εκατομμύρια ευρώ

Φωτογραφίες: Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!