Το Σαν Φρανσίσκο «ψωνίζει» ηλεκτρικά

Κώστας Παστρίμας
Το Σαν Φρανσίσκο «ψωνίζει» ηλεκτρικά
Ο Σαν Φρανσίσκο γίνεται η πρώτη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών όπου τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αποτελούν το 50% των πωλήσεων.

Ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο τον Μάρτιο που μας πέρασε ήταν Tesla και ένα στα δύο ήταν ηλεκτρικό ή υβριδικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στην υιοθέτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Είναι η πρώτη περιοχή στην Αμερική όπου τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των πωλήσεων νέων οχημάτων.

Η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο πέτυχε αυτό το επίτευγμα τον Μάρτιο. Και οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων φαίνεται ότι συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς τον Απρίλιο ανήλθαν στο 53,1%, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την επιτυχία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην περιοχή. Πρώτον, η δημογραφική δομή της πόλης είναι παρόμοια με αυτήν των αγοραστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων γενικότερα. Oι αγοραστές στο Σαν Φρανσίσκο είναι συνήθως νεότεροι από αυτούς σε άλλες περιοχές και δεύτερον είναι πιο πλούσιοι. Για παράδειγμα, το 46% των κατοίκων της πόλης έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 200.000 δολάρια (183.000 ευρώ).

Karma

Η συγκέντρωση των αγοραστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην περιοχή δεν περιορίζεται μόνο στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Κοντινές περιοχές όπως Λος Άλτος, Σαρατόγκα, Πίεντμοντ και άλλες αποτελούν σημαντικές αγορές για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, σημειώνει η S&P Global.

Ενώ τα υβριδικά οχήματα συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο επιτυχημένα εκεί από ό,τι στην υπόλοιπο Αμερική. Τον Μάρτιο, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 34,3% των πωλήσεων στο Σαν Φρανσίσκο, περισσότερο από τέσσερις φορές το μέσο όρο στις ΗΠΑ.

Όπως αναμενόταν, τα οχήματα της Tesla είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα οχήματα που πωλήθηκαν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο κατασκευάστηκαν από την εταιρεία που οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η Tesla δεν ήταν ο μόνος αυτοκινητοβιομηχανικός κολοσσός που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην περιοχή. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις του VW ID.4 ήταν τετραπλάσιες αναλογικά στην περιοχή σε σύγκριση με το υπόλοιπο της χώρας τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!