Formula 1: H Pirelli θα παρουσιάσει νέα ελαστικά στο Σίλβερστον

Formula 1: H Pirelli θα παρουσιάσει νέα ελαστικά στο Σίλβερστον
Η ταχύτητες των φετινών μονοθεσίων της F1 εξέπληξαν την Pirelli, η οποία ετοιμάζει αλλαγές και μάλιστα σύντομα.

Έπειτα από τους πρώτους αγώνες της φετινής σεζόν της Formula 1, η Pirelli έκανε αίτημα στην FIA ώστε να αλλάξει τη δομή των ελαστικών. Ο λόγος είναι η σημαντική βελτίωση της ταχύτητας των μονοθεσίων. Ως αποτέλεσμα, ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις στα ελαστικά απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί και αυτό δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας.

Ο τύπος και οι γόμες ελαστικών ορίζονται κάθε χρόνο στις 15 Δεκεμβρίου και προορίζονται για χρήση την επερχόμενη σεζόν. Μόνο με έγκριση της FIA μπορούν να γίνουν αλλαγές και το αίτημα της ιταλικής φίρμας έγινε δεκτό.

Τα νέα ελαστικά θα είναι διαθέσιμα στις ελεύθερες δοκιμές του Grand Prix Ισπανίας στις 2-4 Ιουνίου, ώστε οι ομάδες να πάρουν μια πρώτη γεύση. Η χρήση τους θα εφαρμοστεί από το Grand Prix Μ. Βρετανίας, στις 7-9 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, Μάριο Ίζολα, η αλλαγή ήταν αναγκαία: «Έχουμε δει τη βελτίωση απόδοσης στα φετινά μονοθέσια σε σύγκριση με τα περσινά. Στο Μαϊάμι για παράδειγμα, ο χρόνος της pole position ήταν δύο δευτερόλεπτα ταχύτερος από το 2022. Το ίδιο συμβαίνει κατά μία έννοια και στους αγώνες. Οι προσομοιώσεις της Pirelli πάντα έχουν ορισμένους στόχους απόδοσης και επίσης προβλέπουν πιθανά προβλήματα. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε άμεσα».

Ο Ίζολα εξήγησε τι διαφορετικό έχει η νέα δομή ελαστικών που θα δούμε στο Σίλβερστον: «Τα ελαστικά νέων προδιαγραφών διαθέτουν υλικά που έχουμε ήδη εξελίξει για το 2024, που θα κάνουν τα ελαστικά πολύ πιο ανθεκτικά. Δεν επηρεάζουν τεχνικές παραμέτρους ούτε τη συμπεριφορά τους στην πίστα. Για να επιτρέψουμε στις ομάδες να δοκιμάσουν τη νέα δομή ελαστικών θα προμηθεύσουμε δύο επιπλέον σετ ελαστικών ανά μονοθέσιο, για να χρησιμοποιηθούν στο FP1 και το FP2 του Grand Prix Ισπανίας».

Φωτογραφίες: Mercedes

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!