Formula 1: Η Aston Martin θέλει να αφήσει τη Mercedes για χάρη της Honda

Formula 1: Η Aston Martin θέλει να αφήσει τη Mercedes για χάρη της Honda
Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται για το 2026 στον κόσμο της F1, με το σενάριο δημιουργίας μίας νέας «superteam» από τη συνεργασία της Aston Martin F1 με τη Honda, να είναι πολύ πιθανό.

Πίσω στο 2020, η Honda ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από τη Formula 1 στο τέλος του 2021, προκαλώντας μεγάλες αναταραχές στο σπορ. H επιτυχημένη συνεργασία της με τη Red Bull Racing και η κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος, δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα της απόφασης. Οι δύο πλευρές επέκτειναν το συμβόλαιο συνεργασίας τους στον τομέα των μονάδων ισχύος έως το τέλος του 2025, αν και το 2022 ξεκίνησε δίχως το σήμα της ιαπωνικής εταιρείας πάνω στους κινητήρες και τις RB18.

Εν τέλει, η ιαπωνική φίρμα πήρε πίσω την αρχική της απόφαση και συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής της FIA ως κατασκευαστής μονάδων ισχύος για το 2026. Συζητήσεις για αναβίωση της συνεργασίας της με τη Red Bull Racing στο επίπεδο που ήταν μέχρι και το 2021 έλαβαν χώρα, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά. Ο λόγος είναι το υπερσύγχρονο τμήμα Red Bull Powertrains που κατασκευάζεται στο Μίλτον Κινς, δίπλα στο εργοστάσιο της αυστριακής ομάδας. Εκεί οι «ταύροι» θα εξελίξουν τη δική τους μονάδα ισχύος για το 2026, σε συνεργασία με τη Ford.

Έτσι, η Honda έμεινε με λίγες εναλλακτικές ενόψει 2026, ενώ οι εργασίες στο εργοστάσιο της Σακούρα, για την εξέλιξη του κινητήρα επόμενης γενιάς έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με το The Race, η ιαπωνική φίρμα αναμένεται να συνεργαστεί με την Aston Martin και να της παρέχει μονάδες ισχύος. To εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υπήρξαν συζητήσεις των Ιαπώνων τόσο με τη McLaren, όσο και με τη Williams, όμως δεν είχαν αίσιο τέλος.

Aston Martin F1

H Aston Martin βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του νέου της υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Σίλβερστον της Μ. Βρετανίας. Στόχος της είναι να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Φέτος, η βρετανική ομάδα έκανε τεράστιο βήμα σε απόδοση και στα πέντε πρώτα Grand Prix της σεζόν, έχει κατακτήσει τέσσερα βάθρα, δια χειρός Φερνάντο Αλόνσο.

Ενόψει 2026, η Aston Martin είχε εκφράσει την επιθυμία της να κατασκευάσει τους δικούς της κινητήρες, όπως ακριβώς θα κάνει η Red Bull Racing, μέσω του Red Bull Powertrains. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, πράγμα που την οδηγεί στην αναζήτηση συνεργάτη για εργοστασιακή υποστήριξη. Η Honda φαντάζει ως ο ιδανικός παρτενέρ, με βάση τις φιλοδοξίες της, κι έτσι δεν θα είναι στην σκιά της Mercedes ως πελατειακή της ομάδα.

Φωτογραφίες: Aston Martin

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!