Σαν Σήμερα: H πρώτη νίκη του Λάουντα μετά την επιστροφή του στην F1

Σαν Σήμερα: H πρώτη νίκη του Λάουντα μετά την επιστροφή του στην F1
Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν Σαν Σήμερα στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακολουθούν τα κυριότερα.

Σήμερα, στην αναδρομή μας στο παρελθόν των αγώνων ταχύτητας θα γνωρίσουμε μία μεγάλη φυσιογνωμία των αγώνων μοτοσικλέτας. Στον κόσμο της Formula 1 θα ταξιδέψουμε σε τρεις χώρες σε διάστημα 28 ετών, ενώ το Ράλλυ Σαφάρι έχει και πάλι την τιμητική του. Διαβάστε παρακάτω τι έγινε Σαν Σήμερα, 4/4, στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα το 1958, γεννήθηκε ο Κρίστιαν Ντάνερ. Ο Γερμανός εισήλθε στη Formula 1 στα τέλη του 1985 με την Zakspeed. Μέχρι το 1989, εκκίνησε σε 36 Grand Prix οδηγώντας και για άλλες αδύναμες ομάδες όπως η Osella, η Arrows και η Rial. Ο καλύτερος τερματισμός του ήρθε στο GP ΗΠΑ του 1989, με μια άκρως αναπάντεχη 4η θέση, με μια αργή Rial ARC2. Μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες πρόκρισης στους επόμενους αγώνες, ο Ντάνερ παραιτήθηκε από την ομάδα και εγκατέλειψε το πρωτάθλημα.

Σαν σήμερα το 1973, γεννήθηκε ο βετεράνος του MotoGP και τωρινός Σύμβουλος Ασφάλειας της Dorna Sports, Λόρις Καπιρόσι. Στα 17 του χρόνια, ο Ιταλός προκάλεσε αίσθηση κατακτώντας αμέσως τον τίτλο με τη Honda στα 125cc, επίτευγμα που τον καθιστά τον νεότερο παγκόσμιο πρωταθλητή στους αγώνες μοτοσικλετών μέχρι και σήμερα. Ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος τον προβίβασε στα 250cc το 1992 και έπειτα στη μεγάλη τότε κατηγορία 500cc το 1995.

Ο Καπιρόσι επέστρεψε παραδόξως στα 250cc ώστε να κατακτήσει τον τίτλο με την Aprilia (1998) και κατά την είσοδο του 21ου αιώνα μονιμοποιήθηκε στα μεγάλα σαλόνια του θεσμού. Η μετάβασή του στο καινούριο εργοστασιακό τμήμα της Ducati το 2003, οδήγησε στην περαιτέρω ανάδειξή του, με καλύτερη χρονιά το 2006 όπου τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 2011, με συνολικά 29 νίκες και περάσματα από Suzuki και Pramac Ducati.

Σαν σήμερα το 1982, το σιρκουί πόλης του Λονγκ Μπιτς φιλοξένησε τον τρίτο αγώνα της σεζόν στη Formula 1. Ο Αντρέα Ντε Τσέζαρις έκανε την έκπληξη στις κατατακτήριες δοκιμές, παίρνοντας μια απροσδόκητη pole position. Ο Ιταλός έγινε τότε ο νεότερος poleman στο πρωτάθλημα, ενώ η Alfa Romeo σημείωσε την πρώτη της pole position μετά το 1951.

Στον αγώνα, ο Ντε Τσέζαρις δεχόταν πίεση από την McLaren του Νίκι Λάουντα. Ο Αυστριακός εν τέλει κατέκτησε άνετα την πρώτη του νίκη στην επιστροφή του στη Formula 1, μετά από δύο σεζόν απουσίας. Δεύτερος τερμάτισε ο Κέκε Ρόσμπεργκ της Williams με τρίτο στην κατάταξη τον Ζιλ Βιλνέβ. Μετά τον αγώνα ωστόσο, ο Καναδός αποκλείστηκε από τα αποτελέσματα λόγω παρατυπίας στην πίσω πτέρυγα της Ferrari 126C2.

Σαν σήμερα το 1988, ολοκληρώθηκε το Ράλλυ Σαφάρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC). Νικητής αναδείχθηκε ο Μίκι Μπιαζιόν, ο οποίος οδήγησε μια Lancia Delta Integrale - αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τη Lancia στο συγκεκριμένο αγώνα. Ο Ιταλός ξεπέρασε για σχεδόν 13 λεπτά το Nissan 200SX των Κενυατών Μάικ Κίρκλαντ και Ρόμπιν Νίξον.

Ράλλυ Σαφάρι

Σαν σήμερα το 2004, έλαβε χώρα το πρώτο GP Μπαχρέιν στην ιστορία της Formula 1, στην πίστα του Σακχίρ. Η Scuderia Ferrari έκανε ένα άνετο 1-2 χάρη στους Μίκαελ Σουμάχερ και Ρούμπενς Μπαρικέλο. Το βάθρο ολοκλήρωσε ο Τζένσον Μπάτον με την BAR-Honda, εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Χουάν-Πάμπλο Μοντόγια της Williams.

Μίκαελ Σουμάχερ

Σαν σήμερα το 2010, πραγματοποιήθηκε το GP Μαλαισίας στην πίστα της Σεπάνγκ, τρίτος αγώνας εκείνης της σεζόν στη Formula 1. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ έκανε καλή εκκίνηση από την τρίτη θέση και βρέθηκε στην πρωτοπορία. Παρέμεινε στην κορυφή και πήρε την πρώτη του νίκη στη χρονιά. Ο ομόσταυλός του στη Red Bull Racing, Μαρκ Ουέμπερ, και ο Νίκο Ρόσμπεργκ της Mercedes τον πλαισίωσαν στο βάθρο, με τον Γερμανό μάλιστα να καταγράφει το πρώτο βάθρο της Mercedes στη σύγχρονη εποχή της στη Formula 1. Οι οδηγοί της McLaren και της Ferrari ανέκαμψαν από τις κακές κατατακτήριες δοκιμές τους, τερματίζοντας στους βαθμούς.

Σεμπάστιαν Φέτελ

Φωτογραφίες: Luchifumy/twitter, sebvettelnews/twitter, crystalracing/twitter, f1/twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!