Formula 1: H Alfa Romeo μας βάζει μέσα στην αεροδυναμική σήραγγα (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: H Alfa Romeo μας βάζει μέσα στην αεροδυναμική σήραγγα (vid)
Το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Beyond the Visible” δείχνει το πως οι ομάδες της F1 τιθασεύουν τον άνεμο

Το τέταρτο επεισόδιο της σειράς “Beyond the Visible”, του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η Alfa Romeo F1 Team με στόχο να μεταφέρει το κοινό στον αθέατο κόσμο της Formula 1, αφορά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που καθορίζουν την απόδοση ενός μονοθεσίου: την αεροδυναμική.

Την επιστήμη που έχει σαν στόχο να τιθασεύει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται γύρω από το μονοθέσιο καθώς αυτό κινείται στην πίστα, έτσι ώστε αυτό να έχει τη μέγιστη κάθετα αεροδυναμικά παραγόμενη δύναμη και παράλληλα την ελάχιστη δυνατή αντίσταση. Οι μηχανικοί της Alfa Romeo F1 Team που ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα, σχεδιάζουν σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όλα εκείνα τα στοιχεία που σαν στόχο έχουν να προσφέρουν τη μέγιστη απόδοση, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν εντός των ορίων που καθορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί.

Αεροδυναμική σήραγγα Sauber Motorsport

Η κατανόηση του πώς η ροή του αέρα αλληλοεπιδρά με το μονοθέσιο και του επιτρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσφυση, είναι μια συνεχής πρόκληση, η οποία εκτός των άλλων επηρεάζεται τόσο από τη σχεδίαση κάθε πίστας, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο οι μηχανικοί εργάζονται ακατάπαυστα στην αεροδυναμική σήραγγα που βρίσκεται στη βάση της ομάδας στο Χίνβιλ της Ελβετίας, στις πίστες, αλλά και σε εξαιρετικά προηγμένα συστήματα προσομοίωσης.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη μεταφορά των νέων λύσεων από το εργοστάσιο στην πίστα, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο λόγος είναι ότι παρά την τεχνολογία αιχμής που εφαρμόζεται στα λογισμικά σχεδίασης και στην αεροδυναμική σήραγγα, τα εξαρτήματα θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι όντως αποδίδουν με τον τρόπο που αναμένουν οι δημιουργοί τους.

Αεροδυναμική σήραγγα Sauber Motorsport

Το νέο επεισόδιο της σειράς εισάγει το κοινό σε έννοιες όπως η αντίσταση και η κάθετη δύναμη, αλλά και τα κύρια αεροδυναμικά στοιχεία του μονοθεσίου, όπως η εμπρός και η πίσω αεροτομή που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αεροδυναμική ισορροπία. Κρίσιμο σημείο για τους μηχανικούς είναι να βρουν τη βέλτιστη ρύθμιση, έτσι ώστε η κάθετη αεροδυναμικά παραγόμενη δύναμη που επιτρέπει στο μονοθέσιο να στρίβει με μεγαλύτερη ταχύτητα να συνδυάζεται με την ελάχιστη αντίσταση που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα στις ευθείες.

Στο επεισόδιο οι θεατές θα γνωρίσουν και τη σημασία που έχουν οι παρατηρήσεις των οδηγών έτσι ώστε οι μηχανικοί να εξελίξουν την απόδοση του μονοθεσίου και να βρουν την καλύτερη στρατηγική με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην πίστα. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη και κάθε στοιχείο αναλύεται διεξοδικά. Από την ανάπτυξη της αεροδυναμικής στην Formula 1 στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αυτή η σημαντική επιστήμη εξελίσσεται σε έναν όλο και πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει την απόδοση μιας ομάδας.

Δείτε περισσότερα, στο video που ακολουθεί…

«Κατά τη γνώμη μου το θέμα αυτού του επεισοδίου είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στη σειρά μας», σημείωσε ο Κριστιάνο Φιόριο, επικεφαλής της Alfa Romeo F1. «Η σημασία της αεροδυναμικής ενισχύεται από την ευφυία των μηχανικών. Συχνά οι κανονισμοί έχουν «γκρίζες» ζώνες που αφήνουν χώρο για διάφορες ερμηνείες. Εκεί ακριβώς γεννιούνται μερικές από τις πιο ευφάνταστες και έξυπνες ιδέες. Σε ένα χώρο που η αναζήτηση της τελειότητας είναι συνεχής, έχουμε δύο ομάδες, μια στο εργοστάσιο και μια στην πίστα που συνεργάζονται έτσι ώστε να έχουμε το πιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο».

Μετά το τέλος του GP της Σαουδικής Αραβίας, Τάκης Πουρναράκης και Πάνος Σεϊτανίδης σχολίασαν όσα έγιναν στη Τζέντα σε ένα χορταστικό TikTok LIVE.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί...

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!