Mazda: Παιχνίδια με το φως

Mazda: Παιχνίδια με το φως

Κώστας Παστρίμας
Mazda: Παιχνίδια με το φως
Το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά χαρακτηρίζει στον σχεδιασμό των μοντέλων της Mazda.

Η Mazda έχει αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη φιλοσοφία στον σχεδιασμό των μοντέλων της ακολουθώντας τεχνικές που δεν συναντάμε εύκολα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι σχεδιαστές της Mazda όχι μόνο λαμβάνουν υπόψη τα υλικά με τα οποία εργάζονται, αλλά χρησιμοποιούν το φως και τη σκιά ως βασικό εργαλείο για να διαμορφώσουν την κομψή επιφάνεια των αυτοκινήτων.

Μια χαρακτηριστική τεχνική είναι η Kodo που σημαίνει ψυχή της κίνησης και είναι η βασική σχεδιαστική έμπνευση της Mazda. Η εφαρμοσμένη φιλοσοφία Kodo συνδυάζει τρία στοιχεία: Το Ma, την ομορφιά και την αρμονία του κενού χώρου, το Sori, οι ισορροπημένες καμπύλες, καθώς και το Utsuroi, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς. Η αλληλεπίδραση αυτών των στοιχείων δίνει τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να ρίξουν το βάρος τους στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το φως τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Mazda

Ενισχύοντας την ιδέα του Ma, την αισθητική του χώρου που μένει κενός, η χαρακτηριστική προσέγγιση της Mazda αφαιρεί όλες τις έντονες γραμμές από τις πλαϊνές επιφάνειες του αυτοκινήτου, δημιουργώντας έναν κενό χώρο, έναν κενό καμβά πάνω στον οποίο το φως δρα και αποκαλύπτει τη φυσική ομορφιά του αυτοκινήτου. Αυτή η πρακτική ενσαρκώνεται από την ανάκλαση σε σχήμα S που βρίσκεται στα πλαϊνά πάνελ του Mazda CX-60, τα οποία λούζονται από φως καθώς το αυτοκίνητο κινείται, δημιουργώντας μοτίβα που θυμίζουν το υγρό στοιχείο, αντανακλούν το γύρω περιβάλλον και ενισχύουν την αίσθηση της κίνησης, δίνοντας ζωή στο αυτοκίνητο ακόμα και όταν είναι ακίνητο.

Mazda

Ο Γκουστάβ Ντζόν Τούγκ Senir Designer της Mazda σχολιάζει: «Η αντανάκλαση είναι απαραίτητη για τη μοναδική σχεδιαστική γλώσσα της Mazda. Για εμάς, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο πώς το φως αλληλεπιδρά με το αυτοκίνητο και αποκαλύπτει τις όμορφες επιφάνειές του, ώστε να μπορέσουμε να τονίσουμε τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, τη μορφή και τα πλούσια χρώματα του».

Mazda

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!