Αφαίρεση άδειας οδήγησης: Για ποιες παραβάσεις οι οδηγοί θα πρέπει να ξαναδίνουν εξετάσεις

Κώστας Μπιτσικώκος
Αφαίρεση άδειας οδήγησης: Για ποιες παραβάσεις οι οδηγοί θα πρέπει να ξαναδίνουν εξετάσεις
Καταργείται η ποινή της δια βίου αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης, η οποία αφορούσε όσους έκαναν την ίδια σοβαρή παράβαση για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών.

Σε σημαντικές αλλαγές στο κυρωτικό πλαίσιο σοβαρών παραβάσεων του ΚΟΚ προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σε νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών» - το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή - περιλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του νόμου 4530/2018.

Τέλος στη δια βίου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης

Για μία σειρά από σοβαρές παραβάσεις, η δια βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης αντικαθίσταται με αφαίρεση για 5 έτη και υποχρέωση επανεκπαίδευσης και επανεξέτασης του παραβάτη οδηγού ώστε να πάρει πίσω το δίπλωμά του.

Η ποινή της δια βίου αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης αφορούσε όσους έκαναν την ίδια σοβαρή παράβαση για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών. Πλέον θα τους αφαιρείται το δίπλωμα για 5 χρόνια και προκειμένου να το ξαναπάρουν θα πρέπει να από μαθήματα οδήγησης και εξετάσεις. Η κύρωση εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018».

Ποιες είναι οι παραβάσεις για τις οποίες οι οδηγοί θα δίνουν ξανά εξετάσεις

Οι σοβαρές τροχαίες παραβάσεις που αν διαπραχτούν 3 φορές μέσα σε 5 έτη προκαλούν την απώλεια της άδειας οδήγησης για μία πενταετία και υποχρεώνουν σε επανεκπαίδευση και επανεξέταση τους παραβάτες, είναι:

  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Παραβίαση πινακίδας Ρ2 (Στοπ)
  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Παράβαση σχετικά με επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (οι λεγόμενες κόντρες)
  • Παράβαση των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!