Τέλη κυκλοφορίας 2023: Μετά το πέταγμα του χαρταετού ήρθε η ώρα για την πληρωμή τους

Κώστας Μπιτσικώκος
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Μετά το πέταγμα του χαρταετού ήρθε η ώρα για την πληρωμή τους
Αν έχετε ξεχάσει να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023 ή να καταθέσετε ψηφιακά τις πινακίδες του οχήματος, έχετε λίγες ώρες προθεσμία.

Πετάξατε το χαρταετό και αγοράσατε τη λαγάνα. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώνεται και μαζί του η περίοδος για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2023. Η παράταση που είχε δοθεί λήγει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και μετά από αυτή την ημερομηνία κάθε πληρωμή θεωρείται εκπρόθεσμη. Επίσης τότε λήγει η δυνατότητα ψηφιακής κατάθεσης των πινακίδων, απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας και ασφάλισης του οχήματος.

Πώς κατεβάζουμε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας

Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη εκτυπώσει το ειδοποιητήριο, θα πρέπει να εισέλθετε στην εφαρμογή mycar της ΑΑΔΕ (πατήστε ΕΔΩ) με τους κωδικούς του taxisnet. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων για το ειδοποιητήριο ή Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία για κατάθεση πινακίδων.

Αφού επιλέξετε Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων μπορείτε να το εκτυπώσετε (αναγράφεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας καθώς και η λήξη προθεσμίας πληρωμής). To έντυπο φέρει και QR code για την εύκολη πληρωμή των τελών μέσω κινητού.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο ύψος των τελών κυκλοφορίας του 2023 σε σχέση με το 2022.

Δείτε εδώ τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα, ανάλογα με το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους.

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Προσοχή: Αν γίνει εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να εκτυπωθεί και πάλι το σχετικό έντυπο, ώστε να περιλαμβάνει και το πρόστιμο, το οποίο ισούται με το ποσό των τελών (π.χ. για αυτοκίνητο με τέλη κυκλοφορίας 265 ευρώ, το συνολικό ποσό μαζί με το πρόστιμο θα είναι 530 ευρώ).

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Πλέον η θέση ενός οχήματος σε ακινησία δεν προϋποθέτει την επίσκεψη σε ΔΟΥ για την κατάθεση των πινακίδων. Η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ίδιας πλατφόρμας aade.gr/mycar

Είσοδος στην εφαρμογή με κωδικούς taxisnet

Επιλογή Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία -> Επιλογή Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων.
Εμφανίζονται τα στοιχεία του οχήματος (πινακίδα) και του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και ΔΟΥ).

Ο ιδιοκτήτης καλείται στη συνέχεια να δηλώσει υπεύθυνα, σύμφωνα με το αρ. 8 του νόμου 1599/86, ότι:
α) Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσει κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Προσοχή: Το όχημα δεν μπορεί να είναι σταθμευμένο σε δημόσιο δρόμο, διότι τότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνηση.
β) Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια κρατικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία. Επιπλέον θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, αλλά και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο ορίζεται στα 30.000 ευρώ και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!