Τρέιλερ στο αυτοκίνητο: Ο κανόνας του 60/40 στη φόρτωσή του (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Τρέιλερ στο αυτοκίνητο: Ο κανόνας του 60/40 στη φόρτωσή του (vid)
Ο σωστός τρόπος κατανομής του βάρους στο τρέιλερ είναι κρίσιμης σημασίας για την οδική ααφάλεια.

Είτε αφορά το χώρο αποσκευών είτε το τρέιλερ, η σωστή φόρτωση αποσκευών και
αντικειμένων έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια. Ειδικά στα τρέιλερ, η λάθος κατανομή βάρους ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια ελέγχου του οχήματος και στη συνέχεια ατύχημα.

Πόσο βάρος αντέχει το τρέιλερ μας;

Πριν τοποθετήσουμε σωστά τα αντικείμενα στο τρέιλερ, θα πρέπει να διαπιστώσουμε πόσο βάρος αντέχει. Η σχετική πληροφορία (Gross Vehicle Weight Rating – GVWR) βρίσκεται την πινακίδα VIN του τρέιλερ.

τρέιλερ φόρτωση

Μπροστά η πίσω το περισσότερο βάρος;

Καθώς φορτώνουμε το τρέιλερ είτε με ξύλα το χειμώνα είτε με εξοπλισμό για κάμπινγκ το καλοκαίρι, θα πρέπει να θυμόμαστε τον κανόνα του 60/40. Αυτό σημαίνει ότι το 60% του συνολικού βάρους πρέπει να βρίσκεται στο εμπρός μέρος (μπροστά από τους τροχούς δηλαδή) και το υπόλοιπο 40% στο πίσω.

τρέιλερ φόρτωση

Αυτή η κατανομή είναι ιδανική ώστε το τρέιλερ να συμπεριφερθεί σωστά σε περιπτώσεις όπως αναπηδήσεις λόγω ανώμαλου εδάφους ή απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.

Αν το τρέιλερ μας είναι ανοικτό, τα μικρότερα (και πιο ελαφριά) αντικείμενα δεν πρέπει να τοποθετούνται ψηλότερα από τα πλαϊνά τοιχώματα, καθώς ενδέχεται να πέσουν. Στην περίπτωση κλειστού τρέιλερ, το πιο ελαφριά αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος και προς την οροφή.

Στο ακόλουθο βίντεο η Ford μας δείχνει πώς η λάθος φόρτωση του τρέιλερ επηρεάζει την οδική συμπεριφορά του και κατά συνέπεια του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!