Σαν Σήμερα: Το «θηρίο» της BAR και ένας θρύλος των δύο τροχών

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Σαν Σήμερα: Το «θηρίο» της BAR και ένας θρύλος των δύο τροχών
H ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτη με λαμπρά γεγονότα που έχουν μείνει στη μνήμη των οπαδών. Διαβάστε παρακάτω τι έγινε σαν σήμερα στον κόσμο των αγώνων ταχύτητας.

Κάθε ημέρα είναι αφορμή ώστε να θυμηθούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία των αγώνων ταχύτητας σε όλες του τις μορφές. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε σαν σήμερα, 2/2 στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σαν σήμερα το 1937, γεννήθηκε ο Τόνι Σέλι. Ο Νεοζηλανδός ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα των ‘50s, κάνοντας αίσθηση στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.Το 1962 μεταπήδησε στην Ευρώπη και συμμετείχε σε υποστηρικτικούς αγώνες της Formula 1. Μάλιστα σκόπευε να αγωνιστεί στις 24 Ώρες Λε Μαν, οδηγώντας την επαναστατική Lotus 23 του αείμνηστου Κόλιν Τσάπμαν. Τελικά οι αγωνοδίκες δεν επέτρεψαν (εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε) στο αυτοκίνητο να αγωνιστεί λόγω παραβάσεων σε τεχνικούς κανονισμούς της ACO. Την ίδια χρονιά, ο Σέλι έλαβε μέρος και σε τρία Grand Prix της F1 με διάφορα πελατειακά μονοθέσια της Lotus.

Τόνι Σέλι

Σαν σήμερα το 1943, γεννήθηκε ο βετεράνος των αγώνων μοτοσικλετών, Ντίτερ Μπράουν. Ο Γερμανός από το Ουλμ της Δυτικής Γερμανίας είναι γνωστός για τους παγκόσμιους τίτλους που κατέκτησε στα 125cc και 250cc με Suzuki και Yamaha, το 1970 και 1973. Ωστόσο, έχει γράψει ιστορία και ως ένας εκ των μόλις 7 αναβατών που κατέκτησαν το επικίνδυνο ΤΤ Isle of Man στην πρώτη τους προσπάθεια (το 1970). Η καριέρα του Μπράουν τερματίστηκε απότομα το 1977, έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα στο Grand Prix Αυστρίας των 350cc, που έγινε στο στο Σάλτζμπουργκρινγκ.

Ντίτερ Μπράουν

Σαν σήμερα το 1969, η πανίσχυρη ομάδα του Ρότζερ Πένσκι κατέκτησε τη νίκη στις 24 Ώρες της Ντεϊτόνα. Οι οδηγοί της ήταν οι Αμερικανοί Μαρκ Ντονούς και Τσακ Πάρσονς, οι οποίοι μοιράστηκαν μια Lola T70 Mk.3B. Μάλιστα, έδωσαν στη Βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία την πρώτη και μοναδική νίκη της στο συγκεκριμένο event.

24H Daytona 1969

Σαν σήμερα, επίσης το 1969, ο Κρις Έιμον πήρε πρώτος την καρό σημαία στο πάρκο του Λέικσαϊντ και κατέκτησε το Grand Prix Αυστραλίας οδηγώντας τη Ferrari 246T. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο του δημοφιλούς τότε Tasman Series. Ο Νεοζηλανδός έριξε γύρο σε όλο το grid, όπως και ο ομόσταυλος Ντέρεκ Μπελ. Μάλιστα, οι Γκρέιαμ Χιλ και Πιρς Κουράζ συγκρούστηκαν και έτσι το βάθρο συμπλήρωσε ο ντόπιος Λέο Τζόγκεγκαν.

Κρις Έιμον

Σαν σήμερα το 1976, γεννήθηκε ο Ράιαν Φάρκουχαρ στο Ντάνγκανον της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια επιβλητική παρουσία στους αγώνες δύο τροχών της Ιρλανδίας και είναι πολυνίκης με 201 νίκες. Αποτελεί επίσης έναν από τους πιο αξιόλογους αναβάτες στην ιστορία του ΤΤ Isle of Man, καθώς μετρά τρεις νίκες σε 11 εμφανίσεις (2004, 2005, 2012).

Ράιαν Φάρκουχαρ

Σαν σήμερα το 2004, η BAR εντυπωσίασε με το νέο της μονοθέσιο F1, τη 006, όντας ταχύτερη στις χειμερινές δοκιμές της F1, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Παρά το γεγονός πως δεν έδωσαν το "παρών" όλες οι ομάδες του grid, ο Τζένσον Μπάτον σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο και μάλιστα πέτυχε ανεπίσημο ρεκόρ πίστας. Εκείνη τη σεζόν, η βρετανική ομάδα που χρησιμοποιούσε κινητήρες της Honda, τερμάτισε στη 2η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει νίκη σε Grand Prix.

BAR Honda

Φωτογραφίες: thebishf1/twitter, tappetgap/twitter, lienhardracing/twitter, ttbonegp/twitter, janjoostfolmer/twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!