Σαν Σήμερα: Όταν ο Βαλεντίνο Ρόσι έκανε δοκιμές με τη Scuderia Ferrari

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Σαν Σήμερα: Όταν ο Βαλεντίνο Ρόσι έκανε δοκιμές με τη Scuderia Ferrari
O μηχανοκίνητος αθλητισμός και ιδιαίτερα η F1 έχουν τεράστια ιστορία και γεγονότα που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία. Ας δούμε τα πιο σημαντικά.

Oι αγώνες ταχύτητας έχουν «κερδίσει» τις καρδιές εκατομμύρια κόσμου από τη στιγμή της δημιουργίας τους. Έχουν χαρίσει ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές και αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό των οπαδών. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, ας δούμε τι έγινε σαν σήμερα, 1/2, στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σαν σήμερα το 1959, η ιστορική οβάλ πίστα της Ντεϊτόνα άνοιξε επισήμως τις πύλες της για το αγωνιστικό κοινό, σχεδόν 6 χρόνια μετά την έμπνευση της ιδέας από τον δημιουργό του NASCAR, Μπιλ Φρανς Sr. Ο πρώτος αγώνας 500 μιλίων του NASCAR πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες αργότερα και πλέον έχει καθιερωθεί ως ο σπουδαιότερος αγώνας του θεσμού.

Daytona

Σαν σήμερα το 1970, πραγματοποιήθηκε ο αγώνας 24 Ωρών στη Ντεϊτόνα. Νικήτρια αναδείχθηκε η #2 Porsche 917 της JWA, η οποία μάλιστα έκανε το 1-2 στο ντεμπούτο της στο συγκεκριμένο event. Το οδηγικό πλήρωμα των νικητών αποτελούταν από τον Μεξικανό Πέδρο Ροντρίγκεζ, τον Φινλανδό Λέο Κίνουνεν και τον Βρετανό Μπράιαν Ρέντμαν.

24H Daytona 1970

Σαν σήμερα το 1985, οι θρύλοι των αγώνων ράλλυ, Άρι Βάτανεν και Βάλτερ Ρερλ, προσέφεραν μια συγκλονιστική μονομαχία στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, για τον πρώτο αγώνα εκείνης της σεζόν του WRC. Ο Φινλανδός της Peugeot έχτισε εμφατική διαφορά στο πρώτο σκέλος του ράλλυ αλλά έχασε πολύ χρόνο μετά από λάθος του συνοδηγού του, Τέρι Χάριμαν. Το δίδυμο τιμωρήθηκε με 8 λεπτά ποινής και έμεινε σχεδόν 5 πίσω από το Γερμανό οδηγό της Audi.

Από εκείνο το σημείο, ο Βάτανεν οδήγησε σαν δαιμονισμένος για να κλείσει την ψαλίδα. Τελικά, στην 27η από τις 34 Ειδικές Διαδρομές, ανέκτησε την πρωτοπορία και πήρε την πρώτη του νίκη στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας τον Ρερλ πίσω του για περισσότερα από 5 λεπτά.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Σαν σήμερα το 2005, η Renault παρουσίασε την R25, το μονοθέσιο με τον οποίο ο Φερνάντο Αλόνσο κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στη Formula 1. O Ισπανός εκείνη τη σεζόν είχε για ομόσταυλο τον Τζιανκάρλο Φισικέλα και μαζί κατέκτησαν συνολικά 8 νίκες. Ως αποτέλεσμα, η Renault κατέκτησε και το πρωτάθλημα κατασκευαστών, κάνοντας το double εκείνη τη χρονιά.

Φερνάντο Αλόνσο

Σαν σήμερα το 2006, ο θρύλος του MotoGP, Βαλεντίνο Ρόσι, πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο τεστ με μονοθέσιο Formula 1. O Ιταλός οδήγησε για λογαριασμό της Scuderia Ferrari στην πίστα Ρικάρντο Τόρμο της Βαλένθια. Ο Ιταλός είχε ήδη κάνει ιδιωτικές δοκιμές με την ομάδα στο παρελθόν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πήρε την ευκαιρία του να συγκριθεί και με άλλους οδηγούς του grid. Η πρώτη ημέρα επηρεάστηκε από βροχή, όμως η δεύτερη αποδείχθηκε πιο παραγωγική.

Ο Ρόσι έκανε πολλούς γύρους οδηγώντας την F2004 με ελαφρώς μειωμένη ισχύ και έκλεισε τη διαδικασία δοκιμών στη 12η θέση της κατάταξης. Δεδομένου του γεγονότος πως ελάχιστοι οδηγοί χρησιμοποίησαν τότε τα καινούρια τους μονοθέσια, η επίδοση αυτή εντυπωσίασε την ομάδα του Μαρανέλο. Ο «Γιατρός» ήταν σχεδόν 2 δευτερόλεπτα πιο αργός από τους ομόσταυλους του, Μίκαελ Σουμάχερ και Φελίπε Μάσα, και ξεπέρασε οδηγούς όπως οι Ρόμπερτ Κουμπίτσα, Χουάν Πάμπλο Μοντόγια και Γιάρνο Τρούλι.

Βαλεντίνο Ρόσι

Σαν Σήμερα το 2010, ο Μίκαελ Σουμάχερ έκανε τις πρώτες του δοκιμές με τη Mercedes W01 στην πίστα της Βαλένθια στην Ισπανία. Αυτό ήταν το πρώτο επίσημο τεστ του με μονοθέσιο Formula 1 μετά από τρία χρόνια απουσίας από το σπορ (αποσύρθηκε πρώτη φορά στο τέλος του 2006).

Φωτογραφίες: pieroladisa/twitter, renoire/twitter, crystalracing/twitter, daytona speedway/twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!