Αριθμός 1544: Τι μπορώ να αναφέρω από όσα βλέπω στους δρόμους

Newsroom
Αριθμός 1544: Τι μπορώ να αναφέρω από όσα βλέπω στους δρόμους
Η Περιφέρεια Αττικής έκανε τον απολογισμό του πρώτου έτους λειτουργίας του αριθμού που αποτελεί το μέσο επικοινωνίας με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας.

Σε 1.392 ανήλθαν οι αναφορές από πολίτες που καταγράφηκαν στον τετραψήφιο αριθμό 1544 κατά το διάστημα από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για τον τρόπο επικοινωνίας του κοινού με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, σχετικά με προβλήματα που εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου.

Από αυτά τα αιτήματα έχουν διεκπεραιωθεί τα 1.347, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης 45 (αφορούν μελέτες εγκατάστασης φωτεινών σηματοδοτών). Παράλληλα, το 1544 δέχθηκε 513 αιτήματα που αφορούσαν αρμοδιότητες άλλων φορέων (δήμους, ΔΕΚΟ , εταιρείες τηλεπικοινωνιών) και τα οποία δρομολογήθηκαν προς τους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους.

Ταυτόχρονα, η επιστημονική ομάδα των συγκοινωνιολόγων της Περιφέρειας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, αντλεί ποιοτικά κυκλοφοριακά στοιχεία, τα οποία επεξεργάζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Το τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο 1544 λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο και αποτελεί το μέσο επικοινωνίας με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας Περιφέρειας Αττικής

Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν:

  • Εκτεταμένες διαρροές επικίνδυνων υλικών στο οδόστρωμα (π.χ λάδια, πετρέλαια, λάστιχα, προφυλακτήρες).
  • Προβλήματα στη φωτεινή σηματοδότηση και τον ηλεκτροφωτισμό (π.χ καμένες λάμπες).
  • Ζημιές που προκύπτουν από τροχαία ατυχήματα (πχ. κατεστραμμένα στηθαία, πτώσεις ιστών).
  • Φθορές στο οδόστρωμα (π.χ καθίζηση, λακκούβες, σβησμένες διαγραμμίσεις, κατεστραμμένες πινακίδες σήμανσης).
  • Ύπαρξη υλικών που μπορεί να φράξουν τα φρεάτια απορροής υδάτων και να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκαταστήσει 3.000 μικρές πινακίδες με τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1544 στους ιστούς των φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής. Οι πινακίδες διαθέτουν κωδικό QR code για να μπορούν οι πεζοί με μια απλή κίνηση να συνδέονται στην ηλεκτρονική σελίδα της περιφέρειας Αττικής από το κινητό τους τηλέφωνο και να έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που αφορούν στην ασφαλή μετακίνηση τους. Στις πινακίδες έχει προβλεφθεί οι πληροφορίες να αναγράφονται και στην αγγλική γλώσσα, επιτρέποντας και στους επισκέπτες της Αττικής να ενημερώνονται για την ύπαρξη και τη λειτουργία μιας γραμμής. Επιπρόσθετα έχουν τοποθετηθεί 110 πινακίδες διαχείρισης κυκλοφορίας με τον αριθμό 1544 σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ οι φωτεινές πινακίδες (matrix) ενημερώνουν τους οδηγούς για την ενεργοποίηση του 1544.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!