Formula 1, Μοντετσέμολο: «Δεν υπάρχει ηγέτης στη Ferrari»

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1, Μοντετσέμολο: «Δεν υπάρχει ηγέτης στη Ferrari»
Ο πρώην πρόεδρος της Ferrari βάλλει κατά της σημερινής διοίκησης της ιταλικής ομάδας.

Το 2022 ξεκίνησε σχεδόν ονειρικά για τη Scuderia Ferrari, που μετά τη δυναμική παρουσία στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης, πιστοποίησε την ταχύτητά της και στους πρώτους αγώνες της σεζόν. Μετά από τρία Grand Prix μετρούσε δύο νίκες και ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν ήδη 46 βαθμούς μπροστά από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μαξ Φερστάπεν.

Όμως πολύ γρήγορα οι ισορροπίες άλλαξαν. Η F1-75 αποδείχθηκε πως πονούσε στον τομέα της αξιοπιστίας, η Ferrari «πονούσε» στον τομέα της στρατηγικής και της οργάνωσης και οι οδηγοί έκαναν με τη σειρά τους κι αυτοί λάθη. Έτσι ο Ολλανδός προσπέρασε το Μονεγάσκο στη βαθμολογία των οδηγών και η Red Bull Racing άφησε πίσω της τη Scuderia σε εκείνη των κατασκευαστών.

Η χαριστική βολή ήρθε με την τεχνική οδηγία της FIA για τα πατώματα των μονοθεσίων, που αντί να ευνοήσει τους «κόκκινους», τους αποτελείωσε. Η F1-75 άρχισε να «τρώει» τα λάστιχα, την ώρα που η RB18 τους συμπεριφερόταν με… στοργή.

Ήρθε λοιπόν η εμφατική ήττα, ήρθε και η ανακοίνωση της αποχώρησης του Ματία Μπινότο από το «τιμόνι» της ομάδας. Άσχετα αν είναι απόλυση ή παραίτηση όπως ανακοινώθηκε, η ουσία είναι πως απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για τη νέα σεζόν, η δουλειά πάνω στο μονοθέσιο του 2023 είναι σε προχωρημένο στάδιο και η Scuderia ακόμα (!) είναι ουσιαστικά ακέφαλη!

Σαρλ Λεκλέρ

Όλα αυτά αποτελούν φυσικά βούτυρο στο ψωμί του πρώην προέδρου της Ferrari, Λούκα ντι Μοντετσέμολο, που δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει τα βέλη του προς τη νυν διοίκηση τους θρυλικού brand.

«Λυπάμαι για την κατάσταση στη Ferrari και ανησυχώ. Σε στιγμές σαν κι αυτές, καθώς νοιάζομαι πραγματικά για τη Ferrari, προτιμώ να μη σχολιάζω. Θα σημειώσω μονάχα πως η εταιρεία μοιάζει να μην έχει ηγέτη», είπε στη Corriere dello Sport ο Μοντετσέμολο, βάλλοντας κατά του Τζον Έλκαν.

Λούκα ντι Μοντετσέμολο

Ο 75χρονος σήμερα Ιταλός, ήταν μέλος της Ferrari από το 1973. Αρχικά ως δεξί χέρι του Ένζο Φεράρι, έπειτα ως manager της Scuderia. To 1976 έγινε επικεφαλής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της FIAT, ένα χρόνο μετά έγινε μέλος της διοίκησής της και μετά από διάφορους ρόλους στον όμιλο, τον Νοέμβριο του 1991 τοποθετήθηκε στο ρόλο του Προέδρου της Ferrari. Ρόλο τον οποίο υπηρέτησε έως το 2014, όταν και πήρε τη θέση του ο Σέρτζιο Μαρκιόνε.

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!