Ράλλυ Ακρόπολις, Λ. Αυγενάκης: «Ετοιμάζουμε κάτι πολύ ξεχωριστό για το 2023»

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ακρόπολις, Λ. Αυγενάκης: «Ετοιμάζουμε κάτι πολύ ξεχωριστό για το 2023»
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μίλησε στο πλαίσιο του EKO Acropolis Rally Forum 2022 για την επιτυχία του εθνικού μας αγώνα και τα επόμενα βήματα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την επιτυχημένη διεξαγωγή του «Ράλλυ των Θεών» διαδέχεται η πραγματοποίηση του EKO Acropolis Rally Forum, που έρχεται να κάνει αποτίμηση της φετινής διοργάνωσης.

Ο πρώτος θεσμικός χαιρετισμός της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε παρά να είναι από τον άνθρωπο που ηγήθηκε της προσπάθειας επιστροφής του Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Είμαι ευτυχής που το συνέδριο αυτό γίνεται θεσμός. Διότι είναι η αφετηρία για να συζητήσουμε διεξοδικά όχι μόνο τα πεπραγμένα του αγώνα που πέρασε, αλλά να χαράξουμε το μέλλον του και να συζητήσουμε για έναν αγώνα από το μέλλον. Είμαι χαρούμενος διότι είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε θέματα που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό απολογισμό της διοργάνωσης, σεβόμενοι πάντα τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, αλλά και να αναδείξουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την προβολή, και τα οφέλη για τη χώρα. Ήταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο, όταν από αυτό εδώ το συνέδριο, δεσμεύτηκα ότι ο αγώνας του 2022 θα είναι ένα μεγαλειώδες γεγονός. Πως με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα θα προετοιμάσουμε τον αγώνα του 2022. Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις, κοπιώδη προσπάθεια, αλλά και την ηθική ανταμοιβή, χάρη στο συνολικό αποτέλεσμα που έφερε η διοργάνωση του δεύτερου κατά σειρά ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Δεσμεύτηκα πως η χώρα μας θα διεκδικήσει και θα διοργανώσει ακόμη μεγαλύτερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Και το κάναμε πράξη και συνεχίζουμε να το υπηρετούμε με μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξενήσαμε την χρονιά που πέρασε και εκείνη που θα έρθει. Ήδη από το 2021 κάναμε ένα μεγάλο άλμα προς την προσέλκυση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, τα οφέλη των οποίων είδαμε και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε στο μέλλον. Με την εξωστρέφεια που επιχειρούμε ευρύτερα στον αθλητισμό, καθώς και με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε, η χώρα μας αποκτά μια σταθερή και ισχυρή θέση στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, όπως άλλωστε θεωρούμε πως δικαιούται».

EKO Acropolis Rally Forum 2022

Στη συνέχεια, ο κος Αυγενάκης αναφέρθηκε στο highlight του φετινού αγώνα, του στοιχείου που αναμφίβολα ανέβασε ακόμα ψηλότερα τον πήχη. Αναφερόμαστε φυσικά στην υπερειδική διαδρομή του ΟΑΚΑ.

«Το Ράλλυ Ακρόπολις έχει τεράστια ιστορία. Όμως, το δικό μας όραμα δεν ήταν μόνο η πανηγυρική επαναφορά του στο υψηλότατο επίπεδο για το 2021. Αλλά να αποτελέσει μια διοργάνωση η οποία κάθε χρόνο θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο λαμπερή, πιο εντυπωσιακή και θα ξαναβρεί τη θέση της ανάμεσα στους κλασικούς αγώνες ράλλυ. Έτσι λοιπόν, αρκετά νωρίς, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε πήραμε την απόφαση μετά την υπερεδική στην πλατεία του Συντάγματος, να κάνουμε μια υπερειδική διαδρομή στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών. Η υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ, βέβαια, είχε γίνει και στο παρελθόν. Όμως, αξιοποιήσαμε την πρότερη εμπειρία για να κάνουμε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 7 ημέρες και περιλάμβανε κατασκευή ασφάλτινης διαδρομής 2 χιλιομέτρων. Χρειάστηκαν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, 1.000 κυβικά μέτρα χαλίκι, 4.000 τετραγωνικά μέτρα ξυλεία, 120 τόνοι χάλυβα, 1.000 κυβικά μέτρα ασφαλτικά, 1.004 μέτρα προστατευτικά στηθαία και η εμπειρία του εξαιρετικού τεχνικού μας συνεργάτη, της ΑΚΤΩΡ για να μπορέσει να γίνει το ακατόρθωτο. Σε μόλις 7 ημέρες, καταφέραμε το ΟΑΚΑ να είναι έτοιμο, και έχοντας φορέσει τα καλά του να το γεμίσουμε με 65.000 θεατές. Και μάλιστα, να δούμε ένα ΟΑΚΑ γιορτινό, φωτεινό, λαμπερό και πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε με πάνοπλους αστυνομικούς να περικυκλώνουν τον αγωνιστικό χώρο μέσα και έξω από το στάδιο. Πολλοί θα αναρωτιέστε τι θα γίνει το 2023. Θα μας επιτρέψετε να σας κρατήσουμε για λίγο ακόμα με την αγωνία, αλλά παράλληλα σας διαβεβαιώνουμε πως ετοιμάζουμε κάτι πολύ ξεχωριστό και λαμπερό», είπε ο Υπουργός Αθλητισμού.

Ράλλυ Ακρόπολις

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε δύο παράπλευρους τομείς με ξεχωριστή σημασία. Ο ένας αφορούσε στα eSports όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί κι ο άλλος την οδική ασφάλεια, με τον Εθνικό μας Αγώνα να εξελίσσεται σε «Δούρειο Ίππο» για να περάσουν τα απαραίτητα μηνύματα που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως σώζουν ζωές.

«Η έναρξη των αγωνιστικών δράσεων του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, συνοδεύτηκε για μια ακόμη χρονιά με τα eSports WRC να έχουν την τιμητική τους. Μετά την επιτυχία της περυσινής χρονιάς, και καθώς η χώρα μας πλέον αποτελεί πρωτοπόρο στον τομέα των eSports, αφότου δημιουργήσαμε πλαίσιο σύγχρονο, πρωτοποριακό σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα επελέγη να φιλοξενήσει τον Παγκόσμιο Τελικό του WRC eSports. Φέτος, ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά που στην Ελλάδα διεξάγεται τέτοιας φύσεως αγώνας. Αγκαλιάσαμε έμπρακτα τη διαρκώς αναπτυσσόμενη οικογένεια των eSports και γίναμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει θεσμικά το συγκεκριμένο είδος, δίνοντας τη δυνατότητα στα νόμιμα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να συστήσουν τμήματα ηλεκτρονικού αθλητισμού. Χαίρομαι διότι ανοίξαμε ορίζοντες που απευθύνονται σε πολύ μικρότερες ηλικίες και δίνουμε την ευκαιρία σ’ έναν κόσμο που αναπτύσσεται διεθνώς, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, να ξετυλίξει τις δυνατότητές του. Με πλαίσιο και έλεγχο, βεβαίως, αλλά και με τη στήριξη της Πολιτείας, είμαστε συνεχώς δίπλα τους. Και με αυτή τη διοργάνωση δημιουργούμε ακόμα περισσότερες προοπτικές, ώστε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός να καταστεί περισσότερο προσβάσιμος στις νεαρές ηλικίες, που έχουν αναπτύξει στενή επαφή με τα eSports. Και μέσα από τους εικονικούς αγώνες να μεταδοθούν και τα ζωτικά μηνύματα της Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς. Από την 1η χρονιά διοργάνωσης θέσαμε ψηλά στην ατζέντα τη διάδοση μηνυμάτων οδικής ασφάλειας και ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς. Το πράξαμε με την εξαιρετική συνδρομή της Ομοσπονδίας Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας και μέσω βιωματικών εμπειριών σύγκρουσης οχημάτων στην πατρίδα μου, την Κρήτη, που μαστίζεται από τα τροχαία, αλλά και στην Αττική».

EKO Acropolis Rally Forum 2022

Καθώς παρόντες ήταν και φοιτητές που έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και τις δράσεις της Motorsport Greece, ήταν μάλλον… αναμενόμενη η ερώτηση για το επόμενο βήμα!

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Πιστεύουμε βαθύτατα στη σημασία της φιλοξενίας και διοργάνωσης μεγάλων διεθνών αθλητικών γεγονότων και δει μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το κάνουμε πράξη. Θα ήταν πολύ εύκολο για εμένα να μιλήσω για Formula 1 ή οτιδήποτε άλλο και να ταυτιστώ με μεγάλες κουβέντες. Όχι. Θέλω να με ταυτίσετε με πράξεις. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν, πως κάνουμε βήματα. Κάνουμε σε όλους τους τομείς και προς όλες τις κατευθύνσεις. Και τα κάνουμε με προσοχή, με αυτοπεποίθηση και με σχεδιασμό. Στοχεύουμε όχι μόνο στο Ράλλυ, αλλά και σε άλλες μορφές αγώνων motorsport, η χώρα μας να αποτελέσει έναν φιλόξενο πόλο παγκοσμίως. Πριν από έναν χρόνο δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αναβαθμίσουμε τη διοργάνωση του Rally Greece Offroad αλλά και τις υποδομές του. Φέτος, εγκαινιάσαμε ένα σπουδαίο έργο, το πρώτο μιας σειράς έργων, για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Motorsport Greece κατασκεύασε και παρέδωσε ένα υπερσύγχρονο κέντρο διοίκησης, σε μόλις 43 ημέρες για να φιλοξενήσει το 9ο Rally Greece Offroad, αναβαθμισμένο στο Eυρωπαϊκό Baja Cup. Πιστέψαμε από την αρχή στην αναπτυξιακή δυναμική του μηχανοκίνητου αθλητισμού και στην προστιθέμενη αξία του στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την προβολή της χώρας μας και την προώθηση της οδικής ασφάλειας. Και το κάνουμε πράξη. Με μεγάλες και μικρότερες διοργανώσεις οι οποίες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Τη Δευτέρα ανακοινώσαμε την κατασκευή της νέας πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού -για Motocross, Mountain Bike, 4x4 και άλλες δράσεις, αλλά και εκμάθησης μηχανοκίνητων αθλημάτων και Οδικής Ασφαλείας- στη Μεγαλόπολη, η οποία θα αναβαθμίσει τον υφιστάμενο χώρο που όλοι γνωρίζετε και που βρίσκεται σε παρακμή. To 2021, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας ΑΜΟΤΟΕ, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Junior 2021. Η διοργάνωση αυτή ενίσχυσε το κίνητρο, ώστε στο χώρο αυτόν να υπάρξει σύντομα μία νέα πίστα Motocross, Mountain Bike και 4x4 σύγχρονων προδιαγραφών, ένα διεθνές κέντρο, με λειτουργικές δομές, που θα την καταστήσουν μια άκρως οργανωμένη εγκατάσταση. Μια βιώσιμη εγκατάσταση με ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και αξιοποίησης σε πολλά επίπεδα.
Σε μια έκταση 93 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 51 είναι ο ευρύτερος αγωνιστικός χώρος και τα υπόλοιπα εξυπηρετούν τους αθλητές, τους θεατές και τους διοργανωτές
».

EKO Acropolis Rally Forum 2022

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!