Αντιολισθητικές αλυσίδες: Από τη Γλυφάδα άρχισαν τα σεμινάρια για την τοποθέτησή τους

Κώστας Μπιτσικώκος
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Από τη Γλυφάδα άρχισαν τα σεμινάρια για την τοποθέτησή τους
Με υπουργική απόφαση είναι πλέον υποχρεωτικό να υπάρχουν αλυσίδες στα οχήματα, σε περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις.

Στο χώρο στάθμευσης, μπροστά από το Δημαρχείο Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου η 1η Πανελλήνια Δράση Επιμόρφωσης Οδηγών για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα σεμινάρια διοργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εκπαιδευτές από σχολή οδηγών έδειξαν στο κοινό τη διαδικασία τοποθέτησης των αλυσίδων και άλλων αντιολισθητικών μέσων (π.χ. χιονοκουβέρτες), αλλά και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση στο χιόνι.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλους δήμους της χώρας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ακινητοποιήσης οχημάτων σε χιονισμένους δρόμους και τα τροχαία ατυχήματα. Φέτος για πρώτη χρονιά ισχύει η Υπουργική Απόφαση με την οποία επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών να εφοδιάζουν τα οχήματα τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο στις περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις και εκδοθούν ανάλογες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Το πρόστιμο ορίζεται σε 80 ευρώ.

«Πολλοί είναι αυτοί που το χειμώνα κάνουν εκδρομές σε βουνά, οπότε όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε την τοποθέτηση των αλυσίδων. Αυτές οι δράσεις γίνονται για να καταφέρουμε να μείνουμε ζωντανοί, να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Τα σεμινάρια γίνονται πλέον και στους υποψήφιους οδηγούς, που εκπαιδεύονται από τις σχολές οδηγών στην τοποθέτηση και αφαίρεση των αλυσίδων. Η οδική ασφάλεια είναι για εμάς υψηλή εθνική προτεραιότητα», δήλωσε στο gMotion by Gazzetta ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές.

«Απεδείχθη τα δύο τελευταία χρόνια που είχαμε πολύ έντονο χιονιά και στην περιοχή μας, ότι θα ήταν όλα καλύτερα αν ο καθένας από εμάς είχε αναλάβει τη δική του ευθύνη για να μην κολλήσουν οχήματα και να είμαστε πιο έτοιμοι για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πολλές φορές θέλαμε ως Δήμος να καθαρίσουμε ένα σημείο και να ξεκολλήσουμε οχήματα από το οδικό δίκτυο και δεν προλαβαίναμε γιατί κολλούσαν και άλλα. Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης. Πρώτοι από όλους εμείς, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι. Και όλοι μας να έχουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο και να ξέρουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά», ανέφερε στο Gazzeta ο Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας.

Μιχάλης Παπαδόπουλος Γιώργος Παπανικολάου

Φωτογραφίες: Gazzetta

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!