Τι είναι το Mazda takuminuri (vid)

Τι είναι το Mazda takuminuri (vid)

Κώστας Παστρίμας
Τι είναι το Mazda takuminuri (vid)
Η τέχνη του χρωματισμού είναι κομβικής σημασίας για τη σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo της Mazda.

Όταν παρουσιάστηκε το νέο Mazda CX-60 ένα από τα πράγματα που κίνησαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν το εκπληκτικό λευκό χρώμα Rhodium White. Το πλούσιο βάθος, η λάμψη και ο λεπτός κόκκος του Rhodium White έρχονταν να προστεθούν άψογα δίπλα στη σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo, αναδεικνύοντας όλες τις λεπτομέρειες το αυτοκινήτου.

Το Rhodium White χρησιμοποιεί νιφάδες αλουμινίου για να δημιουργήσει ένα ομοιόμορφο ανακλαστικό στρώμα, το οποίο έχει πάχος μόλις 0,5 microns. Η μέθοδος βαφής ονομάζεται takuminuri και πραγματοποιείται με ρομπότ τα οποία μιμούνται τις κινήσεις ενός ανθρώπου τεχνίτη και να εφαρμόζουν κάθε στρώμα με απόλυτη ακρίβεια. Με αυτήν την τεχνική κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν φινιρίσματα βαφής που δεν έχουν ξαναεφαρμοστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Mazda

Το λευκό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρώμα για τη Mazda και για την Ιαπωνία ως έθνος. Είναι το χρώμα της αγνότητας και της αλήθειας, το χρώμα του χιονιού, το χρώμα μιας λευκής σελίδας. Ο Κείτσι Οκαμότο, Senior Creative Expert στο Τμήμα Σχεδιασμού της Mazda αναφέρει σχετικά: «Η λευκή βαφή απαιτεί περισσότερες στρώσεις καθώς είναι πιο διαφανής. Ωστόσο, καταφέραμε να πετύχουμε την ίδια λευκότητα, ενώ παράλληλα μειώσαμε σχεδόν το 30% της πυκνότητας. Η έμπνευση για το Rhodium White προέρχεται από την ιαπωνική αισθητική, την αισθητική της αφαίρεσης από τον κόσμο του «Zen» – αν αφαιρεθεί η χρωστική ουσία από ένα χρώμα, καταλήγεις σε λευκό».

Mazda

Η Mazda έχει ανακοινώσει πως το συγκεκριμένο χρώμα Rhodium White θα εφαρμοστεί και στο CX-5 μέσα στο 2023, ενώ δεν αποκλείεται να το δούμε και σε μελλοντικά μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας.

Το CX-60 της Mazda.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!